
Jos parisuhde on jo pitkään tuntunut väärältä, kannattaa pysähtyä pohtimaan, mitä oikeasti toivoo itseltään ja toiselta.
Yhtenä aamuna puoliso ärsyttää valtavasti ja toisena hän on maailman ihanin. Myös riidat kuuluvat elämään, eivätkä ne tarkoita sitä, ettei toista rakastaisi.
Jos haasteita selvitellään yhdessä keskustellen, yhteys palautuu ja voi vahvistuakin.
Jos eroajatukset pyrkivät usein mieleen, ensimmäinen askel on pohtia:
- Liittyvätkö murheet yksittäiseen tapahtumaan?
- Mitkä hetket ovat tunteiden laimenemisen takana?
- Mitä haluaa kyseiseltä ihmissuhteelta – ja elämältä ylipäätään.
Omien tarpeiden tiedostaminen voi auttaa selkeyttämään sitä, onko suhde linjassa omien arvojen ja elämäntavoitteiden kanssa.
Perhepsykoterapeutti Nonna Huotarinen neuvoo hyvän keinon puntaroida omaa tilannettaan:
- Kirjoita ylös 5 asiaa, jotka ehdottomasti haluat parisuhteelta. Miten ne toteutuvat teillä?
- Voisitko itse tehdä asioita, jotka muuttaisivat suhdetta haluamaasi suuntaan.
Paras ystävä ja suuri rakkaus
Rakkaus on elokuvissa ”rakkautta isolla ärrällä”. Meihin on iskostettu ajatus sielunkumppanista, jonka kanssa elämä näyttää ruusunpunaiselta.
– Nykyään vaaditaan ennennäkemättömän paljon parisuhteesta, jotta osapuolet kokisivat sen toimivaksi, parisuhdeterapeutti Tony Dunderfelt sanoo.
Toisen ihmisen pitää olla niin paras ystävä kuin suuri rakkaus, joka saa varpaat kipristelemään vielä vuosien jälkeen.
Sadunomaiseen rakkauteen liittyy ajatus, ettei tunteita voi järjellä selittää.
Rakkauspsykologit ovat kuitenkin sitä mieltä, että myös rakkautta voi arvioida ja harjoitella.
Rakkautta voi harjoitella
Ihmiset eivät saa syntyessään rakkauden ohjekirjaa, joten tunnetta pitää myös opiskella. Väestöliiton nettisivuilta on helppo aloittaa.
Myös pariterapeutin luona pohditaan, mitä rakkauden elementtejä suhteesta löytyy ja mitä ei. Ongelmat nostetaan pöydälle.
– Jos pariskunta on valmis harjoittelemaan, heidän suhteensa tulevaisuuden ennuste on parempi. Jos jompikumpi ei suostu, niin ero on hyvin todennäköinen, Dunderfelt sanoo.
Nonna Huotarinen huomauttaa, että usein pariterapiaan tullaan vasta silloin, kun ongelmat ovat kasaantuneet.
– Pariterapiassa ei voi taikoa rakkautta. Terapeuttinen työskentely voi kuitenkin helpottaa eroa, koska myös jätetyksi tullut saa mahdollisuuden ymmärtää eron syyt.
Ota huomioon poikkeusaika
On myös hyvä kysyä itseltään, johtuuko oma tyytymättömyys todella kumppanista vai itsestä. Esimerkiksi sairastuminen tai työttömyys heijastuu yhteiseen elämään, mutta suhteen lopettaminen ei korjaa ongelmaa.
Kriisitilanne voi tuoda esiin pinnan alla pitkään muhineet ongelmat. Huotarinen muistuttaa, että suurten päätösten tekeminen koronan kaltaisen poikkeustilanteen keskellä saattaa johtaa virhearviointeihin.
– Tunteet muuttuvat: niitä tulee ja menee. Kannattaa odottaa, että kuohuvin vaihe menee ohi. Että ei vahingossa yritä ratkoa erolla asioita, joita sillä ei voi ratkaista, Huotarinen sanoo.
Asiantuntijat: Tony Dunderfelt, psykologi. Nonna Huotarinen, psykologi ja perhepsykoterapeutti, Väestöliitto.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta
Rakkausloitsu voittaa miehesi takaisin toiselta naiselta, älä itke enää pappi adu on todellinen ja todellinen meedio Hän toi takaisin ex-mieheni 7 päivän sisällä jälleennäkemisestä, lähetä hänelle sähköposti tänään ja oma ihmeesi. https://solutiontemple.info