Itseään pitäisi hoitaa kuten lapsiakin, simppeleillä säännöillä, sanoo kokki Pipsa Hurmerinta, 45, kahden lapsen äiti.

– En tiedä olenko lukenut ajatuksen jostain vai ymmärtänyt muuten, että itseä pitäisi hoitaa niin kuin lapsiakin: älä pelaa pelejä ennen sänkyä, nuku tarpeeksi, syö kunnon aamu- ja iltapala. Yksinkertaistaminen vapauttaa energiaa tärkeämpiin asioihin, miettii Pipsa, kaksivuotiaan tyttären ja kymmenvuotiaan pojan äiti.

– Kroppa yrittää kertoa meille paljon koko ajan, ja me etsimme keinoja hiljentää sen ääni, vaikka ratkaisut olisivat aika helppoja. Jos on jano, juo vettä. Jos on nälkä, syö ruokaa. Jos itkettää, itke. Säästän voimiani ja mielen kuormitusta pitämällä asiat yksinkertaisina.

Sama koskee Pipsan mielestä ruokaa ja ruoanlaittoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– On surullista, että syömisestä on tehty monimutkaista ja jopa pelottavaa, vaikka se on ihana asia. Rakastan syödä esimerkiksi maksalaatikkoa kylmänä suoraan rasiasta. Ai että se on ihanaa! Työni on iltapainotteista, joten en aina jaksa hirveästi pilkkoa ja säätää kotona. Meillä syödään arkena paljon eineksiäkin, kuten kalapuikkoja. Teen myös aika paljon pataruokia ja kalaa. Välillä tietysti kotonakin perheelle ja ystäville ajatuksella kokkaaminen on ihanaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pipsa myöntää, että lasten kanssa on helpompaa olla johdonmukainen, mutta kun itseä väsyttää, ensimmäinen ajatus on juoda lisää kahvia, eikä nukkua enemmän.

– Lapsilla ei myöskään ole ole juurikaan päätöksiä tehtävänä päivän mittaan. Heille sanotaan, mitkä vaatteet laitetaan, mitä syödään ja minne pitää mennä. Lapsilla on paljon enemmän kaistanleveyttä vapaana kuin meillä aikuisilla, jotka säädämme koko ajan.

”Tahdon vaalia keveyttä”

Paitsi yksinkertaistamista, Pipsa haluaa vaalia persoonassaan olevaa tiettyä keveyttä: asennetta, että pikkuasioita ei kannata ottaa liian vakavasti.

– Ei se tee kevytmieliseksi tai tyhmäksi, ettei jää vatvomaan ja ruotimaan kaikkea pahimman skenaarion kautta. Keveys auttaa esimerkiksi unettomuuden kanssa. Pystyn nousemaan tilanteen yläpuolelle ja näkemään, ettei parin yön valvominen ole niin vakavaa. Elämän perusasiat ovat kunnossa ja se riittää.

Pipsa asui malliaikoinaan kymmenen vuotta Ranskassa, Pariisissa.

– Joskus tuntui, että pariisilaisille älykkyys on yhtä kuin masentuneisuus ja kahvilassa elämänsä raskaudesta valittaminen on fiksuuden merkki. Paljon hymyilevää ihmistä taas pidetään tyhmänä. Tiesin jo parikymppisenä, että joku siinä on pielessä, mutta ajattelin, että kai nuo muut tietävät paremmin. Myöhemmin tajusin, että ei asia niin ole, eikä minun tarvitse olla sellainen.

Lue lisää Pipsa Hurmerinnan hyvän olon oivalluksista Hyvä terveys -lehdestä 6/2023!

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla