Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Partnerini petti minua usean naisen kanssa, mutta olemme molemmat halukkaita korjaamaan suhteemme. Voiko pettämisestä päästä yli ja kuinka? Miten pystyn rakentamaan luottamuksen uudelleen niin, että voin taas luottaa häneen?

EROOTTISEN rakkauden ongelma on sen omistavuus, jonka vuoksi seksuaalinen uskottomuus on tavallinen syy parisuhteiden katkeamiseen tai ilon ja

läheisyyden katoamiseen avioliitosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jommankumman puolison seksuaalinen uskottomuus voi kuitenkin myös olla lähtökohta todellisen ja parhaimmillaan elämänikäisen kumppanuuden löytämiselle. Tuon kumppanuuden löytäminen ei kuitenkaan ole helppoa, ja sen edellytyksenä on molemminpuolisen kunnioituksen löytäminen, jossa pyrkimyksenä on välttää toisen moralisointia ja syyllistämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puolisomme seksuaalisten kokemusten paheksuminen tai petetyn osapuolen kivun mitätöinti estävät usein keskinäisen läheisyyden löytämisen.

Uskollisuus ei ole vain seksuaalista uskollisuutta, yhtä hyvin se on tahtoa jakaa puolisonsa elämä kaikkine kipuineen. Liian usein hyvä kumppanuus katkaistaan toisen osapuolen satunnaisen seksuaalisen uskottomuuden vuoksi.

Jos molemmilla osapuolilla on aito halua löytää keskinäinen luottamus, se voidaan kyllä löytää, tosin usein molempia osapuolia ymmärtävän pariterapeutin tuella.

Joidenkin – tosin lopulta varsin harvojen – parien kohdalla keskinäinen luottamus löytyy hyväksymällä toisen satunnaiset ulkopuoliset seksuaaliset kohtaamiset tai lyhytaikaiset suhteet. Kenenkään ei kuitenkaan pidä alistua puolison ehtoihin vain parisuhteen säilyttämiseksi. Alistuminen on varma tapa menettää suhteesta aito ilo ja läheisyys.

 

 

 

 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

UskottomuusFI

Pettämisestä selviämiseen on eri keinoja: Perhe, ystävät, työ, harrastukset, liikunta ja puhuminen. Jos puhuminen ystävien kanssa ei onnistu, voi harkita vertaistukea tai terapiaa. Kannattaaa sitkeästi tehdä niitä asiota, joista itse saa mielihyvää. Jos mielihyvän tunne tuntuisi kadonneen, silti kannattaa toimia. Mielihyvän tunne palaa lopulta. Uskottomuudesta toipuu, se vie vain aikaa.

Luottamuksen uudelleenrakentaminen on pitkä tie. Siinäkin puhuminen kumppanin kanssa auttaa. Tärkeää olisi osata ja uskaltaa sanoa toiselle suoraan se, miltä itsestä tuntuu. Kriisi voi kasvattaakin, suoraan ja avoimeen puheeseen. Parisuhdeterapia, jos molemmat haluavat mukaan, on hyvä tie yhteisen kommunikaation parantamiseen. Luottamus ei palaudu hetkessä. Siinä voi mennä kuukausia, jopa vuosia. Mutta kannattaa yrittää, jos tahtoa on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla