Maaret Kallio meditaatio rauhoittuminen
Kuva Mikko Hannula

Hyppelehtivä mieli oppii rauhoittumaan lyhyessäkin hetkessä. Kokeile Maaret Kallion pysäkkiharjoitusta ja voit saada päivääsi lisää valoisia hetkiä.

Psykoterapeutti ja kirjailija Maaret Kallio, 39, jaksottaa päiväänsä pienillä pysähtymisharjoituksilla, eräänlaisilla pysäkkitauoilla. Ne rauhoittavat töiden rytmissä säntäilevää mieltä ja auttavat keskittymään seuraavaan tilanteeseen.

Kallio on harrastanut pitkään joogaa ja löytänyt jo aiemmin meditoinnin. Kesken päivän voi kuitenkin tavoitella mielen tyyneyttä vaikka vain minuutin harjoituksella.

–Teen lyhyitä pysäkkiharjoituksia säännöllisesti. Ne lisäävät levollisuutta ja tyytyväisyyttä elämään. Mielessä pyörii helposti negatiivisia asioita, jotka rasittavat myös kehoa. Kun rauhoittaa kehonsa ja liittää mielen liikkeet osaksi kehoa, tunnemyllerrykset tyyntyvät, sanoo Kallio.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

–Mieli ikään kuin ankkuroituu kehoon ja toisinpäin. Mieleen voi vaikuttaa kehollisin keinoin, mutta yhtä lailla kehoa voi rauhoittaa mielen keinoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voit tehdä pysäkkiharjoituksen melkein missä tahansa, kun aikaa on 1-2 minuuttia. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi julkiset liikennevälineet, jumittuneet jonot ja odotusvuorot, omat kahvihetket, lounastauko, hetki ennen nukahtamista ja aamun ensimmäiset valveilla olon minuutit.

Maaret Kallion pysäkkiharjoitus

1. Asetu hyvään asentoon, jossa voit olla liikkumatta. Sulje silmäsi ja hengitä tietoisen rauhallisesti.

2. Käy ajatuksissa läpi koko kehosi päälaelta varpaisiin. Kuvittele, että kuvaat – ikään kuin skannaat – kehosi läpi kerros kerrokselta.

3. Kuulostele tuntemuksia kehon eri osissa ja tee niistä huomioita. Missä kohdassa tuntuu hyvältä, missä ehkä kiristää, tuntuuko jossakin jännitystä? Tee huomiot pyrkimättä muutokseen. Kehosi saa olla juuri sellainen kuin se tässä hetkessä on. Kuuntele sitä myötätuntoisella uteliaisuudella.

4. Kuulostele, mikä tunne on mielessäsi päällimmäisenä. Anna sitten tunteelle nimi, sillä tunteen sanoittaminen tekee siitä ymmärrettävämmän ja antaa sille hallittavamman muodon. Entä kuinka voimakkaana tunteesi tällä hetkellä tuntuu asteikolla 0-10?

5. Jatka hyväksyvää havainnointia. Jos tunne on vaikkapa jännitys, voit arvioida sen intensiivisyyttä ja keskittyä vielä hengittämään rauhallisesti. Tunteelle ei tarvitse tehdä mitään. Jo sen myötätuntoinen havainnointi rauhoittaa sitä.

6. Avaa silmät ja jatka päivääsi tietoisena siitä, että tunteet tulevat ja menevät, kasvavat ja pienenevät. Ajan myötä saat niihin sovinnollisemman otteen. Huomaat myös, että myönteisillä tunteilla on tilansa ja niille voi suoda sitä enemmänkin.

Näin päiviin tulee lisää hyviä hetkiä.

Lue lisää Kallion keinoista huolehtia jaksamisestaan: Hyvä terveys 13/2016

Sisältö jatkuu mainoksen alla