Toimittaja Maarit Tastula pyrkii siihen, ettei soimaisi itseään aiemmista valinnoistaan. – Ihmiset tekevät vääriä valintoja, mutta ne tuntuvat oikeilta siinä hetkessä ja silloisella ymmärryksellä. Sattumallakin on roolinsa, muistuttaa Tastula.

Toimittaja Maarit Tastulalla, 56, on hyvä kaaoksensietokyky.  Hän on samaa mieltä kuin Tuutikki Tove Janssonin Taikatalvessa. Kaikki on niin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.

– Olen aina pitänyt siitä, että saan keikkua hallinnan tunteen ja hallitsemattomuuden välimaastossa. Nuorena lähdin reppu selässä pidemmille matkoille ilman reittisuunnitelmaa ja huomasin, että seikkaillen löytyy hienoja elämyksiä, Maarit sanoo.

– Kahden pisteen välinen suora voi olla lyhyin reitti, mutta minä mieluummin harhailen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vähän ennen lasten lomia hän huomaa, että heidän yhteinen matkansa on taas hankkimatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Alan vimmatusti etsiä jännittäviä matkakohteita. Perillä teinit haluaisivat viettää aikaa kännykän seurassa hotellihuoneessa, mutta minä järjestän ohjelmaa aamusta iltaan.

Jossain vaiheessa hän joutuu vastaamaan kysymykseen, miksi meillä on koko ajan hööki päällä.

– Koska on niin paljon kiinnostavaa nähtävää ja tutkittavaa. Elämä on lyhyt, ja se tapahtuu juuri nyt.

Sitkeydellä ja huumorilla

Maaritin mielestä viimeistään viisikymppisenä on hyvä miettiä, miten voisi tehdä loppuelämästä merkityksellistä. Se antaa mielenrauhaa.

– Haluaisin, että kuollessani voisin levollisesti ajatella tehneeni elämässä enemmän hyvää kuin pahaa. Jos katse on vain omassa navassa, elämä kapeutuu. Eläkkeellä minusta tulee luultavasti innokas vapaaehtoistyöntekijä, sanoo Maarit.

– Ainakin pyrin siihen, etten soimaa itseäni aiemmista valinnoistani. Ihmiset tekevät vääriä valintoja, mutta ne tuntuvat oikeilta siinä hetkessä ja silloisella ymmärryksellä. Sattumallakin on roolinsa ja ehkä suurempi kuin haluamme myöntää.

Kyky nähdä oma elämä armollisin silmin auttaa eteenpäin. 

– Äskettäin kehuin itseäni hiljaa mielessäni asioista, joista olen selviytynyt sitkeydellä ja huumorilla. Kun lapset olivat pieniä ja koti talvipakkasilla keskellä jättiremonttia, paras selviytymiskeino oli ottaa päivä kerrallaan ja jättää murehtiminen muille.

Katkeraksi ei kannata ryhtyä, koska se nostaa verenpainetta.

Lue lisää Maaritin hyvän olon oivalluksista: Hyvä terveys 5/2018. Tilaajana voit lukea lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla