Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Asia koskee tyttöystävääni. Hän on potenut reilun vuoden ajan väsymystä. Hän nukkuu päivittäin pitkät yli kahden tunnin päiväunet ja herättyään on yleensä vieläkin väsynyt. Väsymys on lisääntynyt ja urheilukin on jäänyt pois sekä meidän yhteinen aika, joka taas vaikuttaa suhteemme laatuun.
Hän ei suostu menemään lääkäriin tai aloittamaan urheilua tai muitakaan toimenpiteitä, joten mikä avuksi, kun hän kokee tämän normaaliksi?  Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

Poikaystävä

Väsymys on yksi kansankotiamme riivaavista ongelmista. Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan olemme menettäneet muutaman viimeisen vuoden aikana yöunistamme yli varttitunnin. Se on paljon. Lisääntyvä univelkamme haittaa vireystilan lisäksi tarkkaavaisuutta, muistia ja päättelykykyä. Myös aivojemme kyky luovaan ajatteluun häiriintyy. Keskimäärin tarvitsemme aikuisina 7-8 tuntia unta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Edellä mainitut seikat vaikuttavat varmasti tyttöystäväsi väsymyskierteeseen. Sen taustalla voi olla myös fyysisiä syitä, joista olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa. Mutta vain jos hän itse tuntee sen tarpeelliseksi. Vaikka hän taitaa kokea asian ei-vakavaksi, voit silti kannustaa häntä huolehtimaan itsestään paremmin. Jaksamattomuuden taustalla saattaa olla myös masennusoireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt tulemme varsinaiseen asiaan. Vaikka kirjoitat, että asia koskee tyttöystävääsi, kyse on teistä molemmista. Ongelma koskee yhteistä aikaanne ja suhteenne laatua. Tästä teidän pitäisi puhua sen sijaan, että käsittelette vain hänen ongelmaansa. Suhteen toisen osapuolen ongelmista puhuminen johtaa usein kehään, jossa toinen kokee asian kritiikiksi ("olet aina väsynyt") ja puolustautuu ("älä stressaa minua lisää vaan anna minun levätä"). Ratkaisua ei löydy, ja tilanteesta vetäydytään loukkaantuneina tai ahdistuneina. Seurauksena on negatiivinen kehä, jossa asiaan palataan uudestaan kritiikin kautta: "Miksi et enää koskaan jaksa lähteä lenkille".

Olisiko mahdollista järjestää hetki, jossa voisitte rauhassa puhua suhteestanne ja harrastaa yhteistä unelmointia? Miten asiat olisivat, jos kaikki sujuisi ideaalisti? Keskustelussa on tärkeää välttää ongelmien käsittelyä ja keskittyä unelmoimaan. Ilmeisesti toivot, että te harrastaisitte yhdessä enemmän urheilua ja arjessa olisi enemmän läheisyyttä ja hellyyttä. Seksin määrä kun tuppaa vähenemään parisuhteissa suorassa suhteessa väsymykseen.

Unelmointi väkisin on mahdotonta. Suhteen kehittämiselle pitää löytää luonteva aika ja paikka. Ehkä voisitte sopia jotain kivaa yhdessä tekemistä pieni askel kerrallaan? Voisitte varata aikaa vaikka syömässä tai elokuvissa käymiseen. Kotisohvaltakin voi katsoa vaikkapa HBO:n Girlsiä tai Tell me You Love me, joista löytyy paljon samoja teemoja kuin elämästänne. Netflix tarjoaa useita parisuhdesarjoja kuten Love ja Master of None. Sitoutumisen ylistys on komedia Päiväni murmelina (Groundhog Day, USA 1993), jossa mies jaksaa yrittää valloittaakseen elämänsä naisen. Myös When Harry met Sally (USA 1989) kuvaa suhteen perustamisen ja ylläpitämisen vaikeutta.

Todennäköisesti yksi keskeinen kysymys suhteessanne on sen vakiinnuttaminen, perheen perustaminen tai jatkon pohtiminen. Työurien luominen tapahtuu tämän kaiken keskellä. Edellä mainitut ovat elämän isoimpia haasteita ja olisi hyvä, jos voisitte keskustella niistä pitkään ja hartaasti. Toivottavasti jaksat ottaa haasteen vastaan. Kokemukseni mukaan se kyllä kannattaa.


 Näin eteenpäin

  • Pyri tukemaan kumppaniasi. Ole kärsivällinen, muutos ei tapahdu heti. 
  • Siirrä keskustelu tyttöystävän ongelmasta yhteiseen haasteeseen.
  • Sopikaa aika, jolloin voitte yhdessä haaveilla.
  • Tehkää jotakin mukavaa, joka on nykyisen jaksamisen rajoissa.
  • Jos puhuminen ei onnistu, kirjoita hänelle kirje, jossa tuot em. asiat esiin.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Vierailija

Tai tyttöystäsi sairastaa esim. kilpirauhasen vajaatoimintaa. Tyttöystäväsi olisi parasta varata aika lääkärille mm. kilpirauhasarvojen tutkimiseksi (laaja tutkimus) ja myös rautavarastot etc. tulisi tutkia.

  • ylös 14
  • alas 12
väsymys ei ole normaalia

Samoin, mutta syykin löytyi, rautavarastoa ei ole. Eli ferritiini olematon. Eli kannattaa mennä verikokeille, muitakin syitä toki voi löytyä

  • ylös 10
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla