Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tätini on kauan käyttänyt kovaan käsien vapinaan (ruoat menee pöydälle ja juomat läiskyy liinalle jne.) 40 mg propranololia (Propral, Inderal). Lääke ei auta yhtään, sen sijaan alkoholista on iso apu, mutta sen haitat tietenkin tiedetään. Mikä muu lääke voisi auttaa?

Vapina on oire, jonka taustalla voi olla hyvin monet syyt, lääkkeet tai sairaudet, joiden selvittely on tärkeää ennen hoitoa.

Tätisi vapina on tuskin alkavan Parkinsonin taudin oire, koska tähän vanhemmalla iällä ilmenevään tautiin liittyvä vapina ilmenee levossa ja lievittyy liik­kuessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos tätisi vapina on luonteeltaan nk. essentielliä vapinaa, niin sitä voidaan usein lievittää juuri propranololilla tai muilla beetasalpaajilla. Propranololi on kuitenkin varsin lyhytaikaisesti vaikuttava lääke, jota tulisi ottaa joko säännöllisesti tai ½–1 tuntia ennen vapinaa aiheuttavaa tilannetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikilla essentiellistä vapinasta kärsivästä potilailla propranololi ei kuitenkaan lievitä oireita. Silloin ensisijaisena vaihtoehtona on erityisluvalla saatava barbirutaatti primidoni, jonka käytöstä yli puolet potilaista hyötyy selvästi.

Muina lääkevaihtoehtoina ovat bentsodiatsepiini, epilepsialääkkeet topiramaatti ja gabapentiini.

Vaikea-asteisen essentiellin vapinan hoidossa voidaan käyttää neurokirurgista talamuksen syväaivostimulaatiota. Kaikkien näiden hoitovaihtoehtojen toteuttamisessa kannattaa kääntyä neurologin puoleen.

Alkoholi voi todellakin lievittää essentielliä vapinaa, mutta säännöllisesti tai suurempina annoksina käytettynä se vierotusoireiden muodossa voi myös pahentaa vapinaa. Muutenkaan alkoholia ei kannata käyttää "lääkkeenä".
 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla