Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Avopuolisoni on pettänyt minua muiden naisten kanssa toistuvasti meidän kahden vuoden parisuhteen aikana. Tiedän, että hän toimi samoin edellisissä suhteissaan.
Kun hän jää kiinni, hän lupaa ja vannoo, että muuttuu ja aikoo olla luottamuksen arvoinen. Mutta sen jälkeen asiaa ei saa käsitellä. Aina kun yritän ottaa asian puheeksi, hän ohittaa kysymykseni tai vastaa yliolkaisesti tyyliin "joo kai, en tiedä".
Miten pääsisimme käsittelemään ongelmaa ja elämässä eteenpäin? En oikein pysty antamaan hänelle anteeksikaan, kun vastaukset ovat niin ylimielisiä ja ympäripyöreitä. Hän ei näytä katumusta tai pyydä anteeksi. En tiedä, mitä tehdä, kun en itse pysty unohtamaan. Nämä loukkaukset välissämme tuntuvat ylitsepääsemättömiltä.
Iina

Pettäminen voi olla satunnaista tai systemaattista viihdykettä, parisuhteesta puuttuvan seksin korviketta tai lisuke toimivaan tai tylsältä tuntuvaan seksielämään. Sen todellisia syitä hämärtävät selitykset, joiden mukaan pettäminen johtuu vaikkapa kovista lapsuuden kokemuksista tai heikosta itsetunnosta. Tällaisilla syillä voidaan koettaa lievittää itsekkään käytöksen aiheuttamaa vihaa, eihän pettäjä niiden valossa ole paha vaan säälittävä.

Syvimmiltään sivusuhteet johtuvat siitä, ettei ihminen biologisena olentona ole yhteiskunnan odottamalla tavalla yksiavioinen. Tämä perusristiriita voidaan kieltää ja olettaa seksuaalisen kiinnostuksen kohdistuvan vain omaan kumppaniin tai hyväksyä se sallimalla syrjähypyt joko ajatusten tai tekojen tasolla. Ratkaisuna pettäminen on huono loukatessaan ja rikkoessaan hyvän suhteen edellyttämän luottamuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Krooninenkin pettäminen on mahdollista lopettaa, mikä vaatii käytännöllistä järkeä tai sivusuhteiden näkemistä epäeettisinä. Lisäksi eduksi on, jos kaveripiiri ei kannusta pettämiseen – pettämistä kun ei etenkään miehillä aina pelkästään paheksuta, vaan se voidaan nähdä jopa vetovoimasta ja hyvästä mieskunnosta viestiväksi meriitiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teidän tilanteenne kuulostaa kuitenkin melko toivottomalta. Avopuolisosi pettäminen on toistuvaa, eikä hän kenties vaivaudu edes salailemaan tai selittelemään sitä. Vaikka nämä toimintatavat eivät rakenna suhdetta, ne ovat sentään välinpitämättömyyttä parempia kertoessaan halusta säilyttää suhde.

Koska mikään mainitsemasi ei viittaa miehen muuttumiseen, sinulla on todennäköisesti vain kaksi vaihtoehtoa: hyväksyä hänen elämäntapansa tai jättää hänet. Sinun olisikin nyt hyvä kääntää huomion itseesi ja kysyä, miksi siedät tuollaista toimintaa. Ehkä et usko ansaitsevasi parempaa, pelkäät yksinäisyyttä, olet taloudellisesti tai psykologisesti riippuvainen miehestäsi, tunteesi häntä kohtaan ovat voimakkaita tai haluat uskoa hänestä hyvää. Yhtä kaikki, ratkaisun avaimet ovat sinulla.

Eroaikeesta puhuminen tai eron toteuttaminen saattaisi saada miehen vastaamaan toiveisiisi paremmin. Ero lieneekin ainoa teko, jolla voisit vaikuttaa häneen. Mahdollisesti sen aikaansaama ryhdistäytyminen olisi kuitenkin vain väliaikaista, ja suhteenne jatkuessa käytös palaisi ennalleen.
Sinun olisikin nyt hyvä miettiä elämää myös ilman häntä. Voisit muistaa, että vaikka pettäminen on yleistä, voit löytää myös uskollisen puolison. Jos päätät jatkaa nykyisessä suhteessa, sinun kannattaa olla vähintäänkin itsellesi rehellinen. Olipa suhteessa jatkamisen syynä henkinen riippuvuus, yksin elämisen pelko tai kulissin ylläpito, myönnä se. Haitallisinta on, jos itse petät itseäsi.

Sanna Aulankoski

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta
Lähetä kysymys Hyvän terveyden psykologeille Sanna Aulankoskelle ja Mikael Saariselle täältä.

Todella tympääntynyt

Nyt menit kyllä Sanna niin metsään tossa analyysissäsi pettämisen syistä ettei enää pahemmin vois rytistä. Se että katsoo ja tulkitsee ihmistä, jolla on kyky ymmärtää syy ja seuraussuhteita ja arvioida omaa toimintanasa niihin nähden, toisin kuin muulla eläinkunnalla, on sama kuin katsoisi valtamerta tai avaruutta avaimen reiästä paljaalla silmällä!! Niin suppea ja puutteellinen on evolutionistin näkökulma. Evoluutio ei selitä niitä monimutkaisia kykyjä joita ihmisellä on ja joilla ei ole mitään tekemistä lajin säilymisen kannalta ja kun ottaa huomioon kuin "hienosti" olemme tätä maapalloakin hoitaneet, todistaa se vain siitä että apinatkin ovat meitä älykkäämpiä!!! Eli on tainnut pahasti päästä geenit taantumaan apinasta XD Tähän on tultu kun hylätään moraalinormit ja kuvitellaan että me ollaan vaan eläimiä, voi hyvät hyssykät sentään! Täytyy sanoa että tätä alemmas rimaa ei voisi enää laskea vai pitäisikö sanoa ettei rimaa näköjään ole edes olemassa jos näin ajatellaan! Vastaus siihen mistä syy pettämiseen parisuhteessa johtuu, löytyy äsken esittämästäni argumentista jota evolutionisti on todennäköisesti kykenemätön sieltä millään tavoin hahmottamaan! Ei oo ihme että parisuhdeterapiat yhä harvemmin lähentävät kumppaneita toisiinsa ja auttavat ratkaisemaan syntyneitä ongelmia, kun terapeutit joiden pitäisi tukea ratkaisujen löytämistä, ajatelevat noin takaperoisesti. Että loppujen lopuksi taitaa parisuhteessa mennä paremmin ilman heidän oivallisia evoluutioon perustuvia neuvojaan.

  • ylös 11
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla