Kuva: <span class="photographer">Juha Salminen</span>
Kuva: Juha Salminen

 Maria Lund, 37, ahdistuu, kun ei voi miellyttää kaikkia. Iloa hänelle tuo eniten oma perhe.

Marian stressi yltyy ennen musikaalien ensi-iltoja ja silloin, kun pitäisi kohdata vaikeita asioita tai tehdä isoja päätöksiä. Viestejä täynnä oleva kännykkä ahdistaa sekin.

– Joskus asioita vain kasaantuu, enkä tiedä, mistä vyyhtiä alkaisi purkaa. Stressi tuntuu vatsassa ja jos stressaan kovasti, alan pelätä syömistä. Joskus vain pakenen kaikkea, laitan pääni pensaaseen ja hengittelen.

Maria on aina halunnut olla se vaivaton tyyppi, josta kaikki pitävät. Siitä tulee paineita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Haluaisin oppia hyväksymään sen, etten kykene miellyttämään kaikkia. Ehkä en pääse siitä täysin koskaan, mutta ainakin stressinhallintaa voi harjoitella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pöydän ääressä puhutaan 

Marian perhe-elämä on hyvin samanlaista kuin hänen lapsuudenkodissaankin oli.

– Vaikka vanhempani olivat töiden takia paljon poissa kotoa, teimme silti asioita yhdessä, ja sain runsaasti rakkautta. Omassa kodissamme on nyt  samanlainen ilmapiiri: rajoja ja hölläilyä sopivassa suhteessa.

Tärkeä juttu hänelle on se, että koko perhe syö saman pöydän ääressä vähintään kerran päivässä. Silloin jutellaan kaikesta.

– Vedin nuorempana joskus papuja suoraan tölkistäkin, mutta nykyään suunnittelen ateriat etukäteen ja myös katan ne kauniisti.

Kiinalaisista ruokamarkkinoista kertonut dokumentti sai Marian luopumaan punaisen lihan syömisestä 14-vuotiaana. Nykyään hän syö kasvikunnan tuotteiden lisäksi kalaa, kanaa ja maitotuotteita. Muulle perheelle maistuvat perinteiset liharuoat.

– Olen onneksi oppinut maustamaan soijarouheen niin, että lapset eivät erota sitä jauhelihasta makaronilaatikossa, lihapullissa tai kaalilaatikossa.

Lue lisää Maria Lundin hyvän olon oivalluksista Hyvä terveys -lehden numerosta 8/2020!

Tilaajana voit lukea kaikki Hyvän terveyden numerot maksutta digilehdet.fi -palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla