Kuva: <span class="photographer">Pia Inberg</span>
Kuva: Pia Inberg

Näyttelijä ja käsikirjoittaja Kiti Kokkonen, 45, puhuu tunteet sanoiksi ja voi paremmin, kun pitää mielikuvituksensa kurissa.

Puhuminen on Kiti Kokkosen tärkein keino selviytyä ja hoitaa itseään. Hän oppi taidon jo lapsena isältään.

– Puhun paljon, sillä meillä asiat puhuttiin aina auki. En pelkää enkä häpeä tunteiden näyttämistä.

Kiti paitsi puhuu, myös puuhailee kaikkea mielellään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Minulle on hankalaa olla tekemättä mitään. Ajatukset valtaavat silloin liiaksi pääni, eikä aina hyvällä tavalla. Alan liioitellusti miettiä elämän tarkoitusta tai annan valtaa synkille salaliittoteorioille. Voin paremmin, kun pidän mielikuvitukseni kurissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monesti Kiti saa käännettyä mielikuvituksen voimavaraksi, mutta joskus sitä ei parane päästää valloilleen.

– Mieluummin teen jotain käsilläni, ja annan samalla aivoille lepoa.

"Olemme täällä toisiamme varten"

Kiti saa hyvää mieltä seuraamalla luonnon pieniä ihmeitä, ötököitä ja lintuja ja seurustelemalla Mini-kissansa kanssa.

Hyvään oloon liittyvät vahvasti myös ihmiset ja yhdessä oleminen.

– On ollut mahtavaa saada bonustytär. Kun meistä tuli uusperhe, tajusin lopullisesti sen, että olemme täällä toisiamme varten.

Aina ei tarvitse olla reipas

Kitin elämän musertavin kokemus oli hänen isänsä kuolema vuonna 2008.

– Olin tosi surullinen monta vuotta ja aloin jopa tuntea siitä syyllisyyttä. Tuntui, että minun olisi pitänyt olla jo kunnossa ja päästä eteenpäin.

Kitin mielestä meillä vallitsee vääristynyt reipastumisen kulttuuri, jossa pitää tavoitella jatkuvaa onnellisuutta. Esimerkiksi surusta pyritään usein kiirehtimään pois ja ihmiset patistavat piristymään, koska toisen masennusta on vaikea käsitellä.

Onnekseen hän oppi, että suru on yhtä tärkeä ja sallittu tunne kuin ilokin. Kaikille tunteille on hyvä antaa tilaa ja aikaa.

– Elämä on arvokasta, mutta jatkuva onnellisuus ei ole mahdollista. Jokainen kokee menetyksiä. Voi tulla hirveät paineet, jos pitäisi olla nopeasti taas reipas, vaikka ei ole. Jollain tasolla menetykset ja pettymykset jäävät ihmiseen. Ne pitää vain hyväksyä ja muodostaa elämä sellaiseksi, että pysyy toimintakykyisenä niistä huolimatta.

Lue lisää Kiti Kokkosen hyvän olon oivalluksista Hyvä terveys -lehden numerosta 10/2020!

Tilaajana voit lukea kaikki Hyvän terveyden numerot maksutta digilehdet.fi -palvelusta.

omituisten otusten kerholainen

Kiva lukea kauniista Kiti Kokkosesta, kun hän on niin viehättävä persoona. Olen tuota mielikuvitusasiaa miettinyt omatessani myös suorastaan välillä hallitsemattoman mielikuvituksen, niin hyvässä, kuin ei niin hyvässä. Jospa voisikin kirjoittaa kirja näillä lahjoilla. Olisipa koje, joka muuttaisi ajatukset ja mielikuvat tekstiksi suoraan. Välillä kun oikein ikäviä "kuvituksia saan, rukoilen apua ajatellen niiden lähteeksi itse "sarvipäätä. Kaunista ja raikasta syksyä toivotan kaikille!

  • ylös 27
  • alas 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla