Kuva: <span class="photographer">Päivi Ristell</span>
Kuva: Päivi Ristell

Hämeenlinnan teatterin johtajana aloittavan Anna-Elina Lyytikäisen, 51, salainen ase selvitä vauhdikkaista vaiheista on yksinkertainen: muista pitää ruokatauot.

Freelance-ohjaaja ja näyttelijä, Hämeenlinnan teatterin johtajana syksyllä aloittavan Anna-Elina Lyytikäisen aikataulu on ollut poikkeuksellisen kiireinen: koronan takia ensi-iltoja kasautui sumppuun ja tilanteesta tuli hetkeksi liki painajaismainen.

–Yhden päivän sisällä saatoin käydä ohjaamassa näytelmää kahdessa eri teatterissa, harjoitella kertojan keikkaa sinfoniaorkesterin kanssa siinä välissä ja illalla oli yhden ohjaukseni ensi-iltaesitys.

Anna-Elina huomasi kuitenkin, ettei stressistä tullut samanlaista epätoivon tunnetta kuin ennen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Osasin ajatella yhtä asiaa kerrallaan, priorisoida ja jäsennellä tekemisiäni aika hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurin merkitys hänen mukaansa oli ehkä sillä, että noihin aikoihin tamperelaisen Teatteri Siperian MiesLive-näytelmän harjoituksissa pidettiin tiukasti kiinni ruokatauoista.

– Kävimme porukalla kunnon lounaalla joka päivä. Yleensä en ehdi teatterin lyhyillä tauoilla syömään kuin eväitä, enkä aina muista edes tehdä sellaisia. Perushyvinvointini oli keväällä joka tapauksessa sen verran kohdillaan, että kestin työmäärän ja stressaavan tilanteen tavallista paremmin. Itselleni se opetti, että muista siis syödä lounas joka päivä.

"Kasvisruoka pitää ihoni kunnossa"

Kotona Anna-Elina on hieman kyllästynyt alituiseen ruoan laittamiseen, mutta tekee 11-vuotiaan Kyösti-poikansa takia hiilihydraattipitoisia ja energiaa antavia ruokia kasvamiseen.

– Itselleni makaronilaatikko ei maistu määräänsä enempää, mutten jaksa tehdä erikseen omia ruokia, joten oma syömiseni jää joskus voi epämääräiseksi.

Anna-Elina pitää eniten kasvisruoasta, ja siitä on hyötyä myös hänen atooppisen ihottumansa hoidossa. 

– Ihoni voi paremmin, kun syön paljon kasviksia ja riittävästi hyvää kasvirasvaa. Onneksi pidän siemenistä ja avokadosta.

Dietteejä hän ei ole edes ajatellut teinivuosien jälkeen, mutta haluaa hyvinvointinsa ja itsetuntonsa takia ylläpitää hyvää fyysistä kuntoa.

– Minun on helpointa olla, kun tunnen oloni vahvaksi. Se auttaa aivojakin toimimaan paremmin.

Lue lisää Anna-Elina Lyytikäisen hyvän olon oivalluksista Hyvä terveys -lehden numerosta 8/2022!

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla