Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen 32-vuotias erityisherkkä. Olen testin tehnyt ja kaikki piirteet sopivan minuun: asun yksin, ihmispaljous, melu, tungokset, suuret äkilliset muutokset ja tiukka aikataulu ahdistavat. En pysty esimerkiksi menemään alennusmyynteihin tai huvipuistoon.

Ongelmani on jatkuva syyllisyys siitä, että pitäisi tehdä ja olla menossa jonnekin. Kesä kului lähinnä kotona, vaikka suunnitelmissa oli kaikenlaista matkustamista. En saanut mentyä. Toisaalta ei huvittanutkaan.

Niinpä mietin, että onko pakko tehdä, jos en halua? Ristiriitaista oli kumminkin se, etten saanut mitään aikaiseksi vaan olin vaan kotona. Monesti jätän suku- ja kaverijuhlia ja tapaamisia väliin, koska en jaksa tai ei huvita. Osaan sanoa ei ja olla itsekäs, mutta välillä mietin, olenko liian itsekäs?

Niina

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka esittelet itsesi erityisherkkänä , minusta tuntuu, että erityisherkkyys ei ole ongelmiesi ydin. Pohdit paljon isompia kysymyksiä, kuten mitä oikeasti haluat elämältä, miten toteuttaa toiveita ja onko niiden tavoittelemiseksi oikeus asettaa rajoja suhteessa muihin. Tunnut pelkäävän, että näiden asioiden miettiminen tekee sinusta itsekkään ja koet tästä syyllisyyttä.

Erityisherkkyys on verrattain uusi psykologinen käsite, jonka katsotaan liittyvän ihmisen synnynnäisiin ominaisuuksiin. Joidenkin mielestä kyse on vain joidenkin temperamenttipiirteiden uudesta ilmaisutavasta; joidenkin mielestä kyse on lapsuuden kehityshäiriöstä johtuvista muutoksista hermostossa ja toisten mielestä kyse on vain psykologisesta muoti-ilmiöstä. Kuvaamasi herkkyys melulle ja tungoksien aiheuttamille kosketus- ja näköaistimuksille katsotaan kuuluvan aistiyliherkkyyteen.

Yhden itsearvioinnin tekeminen ei kuitenkaan tee sinusta erityisyliherkkää. Ihmispaljouden, alennusmyyntien ja huvipuistojen välttely liittyy myös sosiaaliseen pelkoon. Se voi yhtä hyvin selittää sen, miksi jätät väliin tapahtumia ja tapaamisia. Riippumatta siitä, mistä ongelmasi aiheutuvat tai johtuvat, on niitä syytä tutkia tarkemmin. Niin erityisherkkyyteen kuin pelkoihin erikoistuneita psykoterapeutteja löytyy, kun vain jaksaa etsiä. Hakusanoina voit käyttää erityisherkkä, psykoterapia, sensomotorinen ja sosiaalinen fobia.

Kerrot olevasi 32-vuotias ja asuvasi yksin. Tärkeä kysymys on, miten olet päätynyt tähän tilanteeseen. Onko takanasi seurustelusuhteita? Käsittelemättömät epäonnistumiset ihmissuhteissa johtavat usein pelkoihin niiden toistumisesta ja vastaavien tilanteiden välttämiseen. Kun vielä biologinen kello vaatii vastaamaan kysymykseen perheen perustamisesta, moni ratkaisee tilanteen käpertymällä. Kyse ei ole itsekkyydestä vaan itsensä suojelemisesta.

Se että et oikein saa aikaiseksi tai mentyä tai et jaksa eikä huvita, voi myös viitata masennusoireisiin. Syyllisyys ja suunnan kadottaminen liittyvät yleisesti masennusoireisiin. Myös näitä teemoja voisit käsitellä ammattilaisen kanssa. Kaikkien esille tuomiesi ongelmien sulatteluun voisit lukea Maaret Kallion uuden kirjan Inhimillisiä kohtaamisia (WSOY 2017). Myös itsemyötätuntoa käsittelevät kirjat (esim. Grandelle 2015 tai Neff 2016) voivat auttaa sinua eteenpäin.

Elokuvissa on viime vuosina ollut useita hienoja naiskuvauksia, jotka pohtivat samoja kysymyksiä ja valintoja kuin sinäkin : Gloria (2013), Margaret (USA 2013) ja Wonder Woman (USA 2017).

Näin eteenpäin

  • Aloita päiväkirjan pitäminen ja kirjaa ensimmäiseksi lauseeksi Mitä minä todella tahdon elämältäni.
  • Lue itsetuntemusta lisääviä kirjoja ja pohdi naiskohtaloita elokuvien ja kirjojen kautta.
  • Ryhdy tekemään sinulle tärkeitä asioita yksi pieni askel kerrallaan.
  • Etsi psykoterapeutti, jonka kanssa voit käydä läpi keskeisiä elämänkysymyksiäsi ja mahdollista erityisherkkyyttäsi.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla