Likaa ja bakteereja välttelevä pelkää oikeasti sitä, ettei hallitse kaikkea ympärillään tapahtuvaa. Kammo laantuu, kun oppii sietämään sotkua pala kerrallaan.

 1. Pelkäätkö koskea ovenkahvoihin, bussin kaiteisiin tai toisten käyttämiin mutta tiskattuihin astioihin?
 2. Kartatko yleisövessoja ja uimahalleja?
 3. Aiheuttavatko likaisena pitämäsi paikat sinulle ahdistusta, joka tuntuu sietämättömältä?
 4. Häpeätkö sitä, kuinka pelko saa sinut karttamaan tiettyjä paikkoja tai tilanteita?
 5. Pesetkö käsiäsi enemmän kuin tunnin päivässä?
  Käytätkö yleisillä paikoilla aina suojakäsineitä?

JOS VASTASIT useampaan kuin yhteen kohtaan kyllä, saatat kärsiä pakko-oireisesta oireyhtymästä. Voit selättää pelon siedätyshoidolla joko itsekseen tai luotetun ystävän avulla.

Muokkaa ja sinnittele

Muokkaa kehittelemiäsi turvarituaaleja kevyemmiksi:

 • Jos haluat pestä kädet välittömästi kosketettuasi likaa, malta mielesi ja peseydykin vastavartin päästä. Tai vähennä pesukertoja.
 • Kaikki, mikä pitää ajatukset poissa pöpöistä, on hyödyksi. Kun mielesi tekee taas käsipesulle, ala vaikka täyttää ristikoita, piirtää tai lukea.
 • Kun aloitat alla olevan 6 kohdan siedätysohjelman, muista pitkä pinna. Tarvitset useita harjoittelukertoja päästäksesi eroon vääristä selviytymiskeinoista, jotka olet kehittänyt vaaroja vastaan. Varaudu 4–5 kuukauden jaksoon, jonka aikana voi tulla takapakkiakin. Palaa takaisin edelliselle askelmalle ja harjoittele sinnikkäästi.
 • Joskus fobia uusii, kun elämässä on haastava vaihe. Muistele silloin, kuinka selätit pelkosi edellisellä kerralla. Sinä osaat jo!

Huumori auttaa

Pakko-oireet vihaavat huumoria: kaikenlainen hulluus ja pöhköys suuntaa huomion muualle ja vähentää jännitystä.

Nimeä pelkosi kohde humoristisesti ja puhuttele sitä lempeästi, kun huomaat ahdistuksen alkavan. ”No sieltä se Rapa-Reiska taas pyrkii pintaan. Mitäs jos painuisit takaisin nukkumaan?”

Lapsille toimii ahdistuksen kääntäminen ällöpeliksi. Likaisiksi mielletyissä paikoissa käymisestä tai saastaisten asioiden koskettamisesta saa ennalta määrätyn pistemäärän. Viikon lopuksi lasketaan perheenjäsenten pisteet. Voittaja tietysti palkitaan. Miksei toimisi aikuistenkin kesken?

Palleahengitys rentouttaa

Rauhallinen palleahengitys auttaa jännityksen hallitsemisessa. Palleahengityksessä vatsa liikkuu ulos ja sisään jokaisella hengenvedolla.
Harjoittele vähintään viisi minuuttia päivittäin, jotta osaat oikean tekniikan, kun ahdistus on iskemässä päälle.

 1. Makaa selälläsi lattialla, kädet vatsan päällä navan alapuolella.
 2. Sulje silmäsi ja kuvittele ilmapallo vatsasi paikalle.
 3. Kuvittele ilmapallon täyttyvän, kun hengität rauhallisesti sisään. Laske samalla hitaasti neljään.
 4. Kuvittele ilmapallon tyhjenevän, kun hengität rauhallisesti sisään. Laske hitaasti neljään.

Kokeile siedätysohjelmaa

 1. Tee mielikuvitusmatka likaisena pitämääsi paikkaan, esimerkiksi yleiseen vessaan. Kuvittele, mitä voi tapahtua, jos kosket ovenkahvaa.
 2. Lähde käymään yleisessä vessassa. Voit ottaa mukaan ystävän. Hänen tehtävänsä on olla tukena, ei yllyttää tekemään mitään, mikä tuntuu liian ahdistavalta. Ensimmäisellä kerralla riittää oven aukaisu, ehkä seuraavalla
  kerralla uskallat jo astua sisään.
 3. Jatka pelottavan asian kohtaamista niin kauan, kunnes ahdistus hellittää. Huomaat, että sitkeytesi palkitaan paremmalla ololla.
 4. Toisella kerralla uskallat kenties jo käydä kääntymässä vessassa, kolmannella jopa asioida siellä. Huomaa, että ahdistus on vain tunne, siitä ei tarvitse välittää.
 5. Kun vessassa käynti onnistuu ystävän kanssa, tee se itseksesi. Huomaat, etteivät pahimmat pelkosi toteutuneetkaan.
 6. Jos pelko myöhemmin yrittää ottaa sinut uudestaan otteeseesi, tiedät kuinka toimia. Aloita taas ensimmäiseltä askeleelta.

  Lue lisää Pelko paloiksi ja pinoon

Suomi on tartuntojen suhteen turvallinen maa. Käsien pesu noin kymmenen kertaa päivässä riittää vaaran puolittamiseen. Kysyimme bakteeriprofessorilta, luuraavatko pöpöt siellä, missä pelkäämme?

WC-istuimella saattaa olla ulostejäänteitä. Onneksi pytyllä istutaan kuitenkin pakaroiden varassa, joilta bakteerit eivät kovin hyvin siirry eteenpäin.

Uimahallin altaat ovat varsin turvallisia, sillä niiden vedestä pidetään huolta. Jos altaassa on paljon väkeä, saattaa ihmisestä lähtöisin olevan lian määrä hetkellisesti lisääntyä. Tavallisimmin saatu tartunta on kosteudesta johtuva korvakäytävän tulehdus, jota voi ehkäistä korvatulpilla. Uimavettä ei pidä juoda, ettei saisi vatsatautia tai muita suolistoinfektioita.

Saunoista ja suihkutiloissa pesivän sienitulehduksen voi välttää käyttämällä uimatossuja. Myös jalkojen pesu ja hyvä kuivaus kannattaa. Lauteilla suojaa oma pefletti.

Bussin tangossa tai pysäytysnapissa mikrobit elävät vain joitakin minuutteja. Jos mukana on räkää tai limaa, ne voivat säilyä pitempään. Varmin tapa estää tartunta on olla hieromatta nenää tai silmiä ja pestä
kädet mahdollisimman pian.

Rahassa useimmat mikrobit säilyvät hengissä korkeintaan kymmeniä minuutteja. Poikkeuksena ovat influenssavirukset, jotka elävät setelissä jopa 17 vuorokautta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Mieheni käyttää unilääkkeitä nukahtamiseen ja paetakseen todellisuutta. Viime aikoina olen huomannut aggressiivisuutta hänen käytöksessään lääkkeen ottamisen jälkeen – toki lievää mutta joka tapauksessa vierasta uhoa. Hän tekee asioita, joita ei normaalisti tee, ja hetken mielijohteesta. Hän käyttää unilääkettä ja kaikkea muutakin mitä käsiinsä saa, myös alkoholia niiden kanssa. Kyse on mielestäni riippuvuudesta. Nyt kuitenkin haluaisin tietää, muuttaako unilääkkeiden pitkäaikainen käyttö (5 v) ihmisen persoonallisuutta?

Pitkäaikaisen unilääkkeiden käytön ei tiedetä muuttavan ihmisen persoonallisuutta. Miehesi muuttuneen käytöksen taustalla on luultavasti ongelmat, jotka saavat hänet käyttämään pakonomaisesti tavanomaista suurempia annoksia unilääkkeitä ja samanaikaisesti myös alkoholia.

Tilanne ei selviä ennen kuin miehesi kykenee puhumaan niistä ongelmista, jotka ovat hänen muuttuneen käytöksen ja pakonomaisen unilääkkeiden ja alkoholin käytön taustalla.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.