Me suomalaiset olemme rehellistä kansaa. Kun jotain sovitaan, se pitää. Ketään ei saa huijata eikä lapsia opeteta valehtelemaan. Olemmeko jopa tyhmän rehellisiä?

On siis pakko kysyä asiantuntijalta, kannattaako olla rehellinen?

–Kysymys itsessään on paljastava. Ollaan rehellisiä, jos siitä on hyötyä, ja valehdellaan, jos se hyödyttää enemmän, toteaa etiikan asiantuntija Antti Kylliäinen.

–Ajattelu kuvastaa osuvasti aikaamme. Kaiken keskipisteessä olen minä ja minun hyötyni, Kylliäinen hymähtää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muokataan siis hiukan kysymystä: milloin kannattaisi olla rehellinen? Milloin riittää semirehellisyys?

–Niinkö, että olen rehellinen ihminen, en vain puhu totta? Kylliäinen naurahtaa ja puistaa päätään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos olen rehellinen vain silloin, kun se kannattaa, kyse ei enää ole rehellisyydestä. Se on kikkailua.

–Totuus pitäisi pystyä aina sanomaan, oli siitä hyötyä tai ei. Rehellisyys on niin iso perusasia, että siitä olisi hyvä pitää kiinni, Antti Kylliäinen sanoo.

Oikeasti onnelliseksi

Hyvä on. Olen siis äärimmäisen rehellinen ihminen. Sanon aina totuuden. Saanko laukoa totuuksiani ja julistaa mielipiteitäni muiden tunteista piittaamatta? Jos kummitädillä on kesähäissä kammottava hattu, rehellisenä ihmisenä voin tietenkin sanoa sen.

–Vaikka rehellisyys on hyve, se ei yksin riitä. Jos tädin hatun haukkuminen tuottaa pahaa mieltä, rehellisyyttä on syytä täydentää vaikkapa ystävällisyyden hyveellä.

Kun Kylliäinen puhuu hyveistä, hän tarkoittaa itsensä kehittämistä paremmaksi. Millainen olisin, jos olisin hyvä ihminen? Rehellisyys voi paitsi palvella itsensä kehittämistä myös antaa elämään mielekkyyttä.

Onnellisuus syntyy usein siitä, että löytää tarkoituksen elämälleen.

–Ajattele, miten hauska syy se on elää! Kehitän itseäni paremmaksi ja pyrin olemaan hyvä ihminen.

Sulle, mulle ja planeetalle

Mutta jos kehitän itseäni, en voi tehdä sitä tyhjiössä. Myös muut on otettava huomioon.

–Hyveellinen ihminen pyrkii toimimaan siten, että kaikille, jotka ovat hänen toimintansa vaikutuspiirissä, koituisi toiminnasta mahdollisimman paljon hyvää.

Kun Antti Kylliäinen katselee ympärilleen, hän hiukan hämmästyy.

–Me elämme joillakin mittareilla maailman onnellisimmassa maassa, mutta masennus on kansantautimme. Meillä on pallo hukassa aidosti arvokkaiden asioiden suhteen, silloin joutuu tyytymään korvikeasioihin, matkoihin, tietokonepeleihin ja omaisuuden keräämiseen.

Aikuisen kannattaa miettiä omia toimintamallejaan. Sitä, mitä sinä tässä kylvät, jälkipolvet niittävät.

–Ajattele, mikä lahja se on. Jos ukki tai mummi on läpeensä niin hyvä ihminen, että jälkikasvu haluaa tulla samanlaiseksi!

 

TESTAA ITSESI: Paljastatko pettämisen?

Tiedät ystäväsi pettävän puolisoaan, jonka myös tunnet. Jos haluat olla rehellinen ihminen, pitäisikö pettäminen paljastaa?

Tilanteessa kannattaa miettiä, mikä on rehellisyytesi motiivi.

  1. Haluatko varmasti saada hyvää aikaan? Miten teon paljastaminen lisää onnellisuutta? Entä luottamus – oletko luvannut säilyttää salaisuuden ja nyt petät luottamuksen?
  2. Eri asia tietysti on se, jos sinulta tullaan asiaa suoraan kysymään. Valehtelu ei kannata, mutta vastaamatta voi aina jättää.
  3. Jos et alun perinkään halua joutua vaikeaan tilanteeseen, voit myös sanoa, ettet halua tietää asiasta. Joku on ehdoton myös siinä, että hänen tapaamistaan ei saa käyttää pettämisen verukkeena, koska ei haluamahdollistaa pettämistä.

JOS PETÄT ITSE

Katso peiliin ja kysy itseltäsi,

  • miten olet joutunut tähän tilanteeseen?
  • Miksi petät?
  • Mitä pettäminen palvelee?
  • Kauanko aiot jatkaa ja mihin se johtaa?
  • Mitä tapahtuisi, jos olisit rehellinen?

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla