Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen nuori terve nainen. Minulla on ollut yli 10 vuotta vasemmassa korvassa sellainen ongelma, että kun kuuluu isoa tai terävää ääntä, se alkaa säristä: aivan kuin radio, joka ei löydä oikeaa taajuutta. Voiko korvassa olla jokin hoidettavissa oleva vika? Vaiva on vain toisessa korvassa ja särinä poistuu, kun sen aiheuttanut ääni hiljenee. Särinä voi alkaa myös, jos itse laulan korkealta tai jos joku puhuu isolla äänellä. Särinän laukeaminen ei vaadi suurta meteliä, korkeat äänet riittävät. Lapsena ala-asteella lauloin kuorossa ja siellä muistelen tämän särinän tulleen ensimmäisen kerran. Hiljaisuudessa särinää ei kuulu koskaan.

Korvassa kuuluva ääni, jolle ei löydy ulkoista lähdettä, on useimmiten tinnitusta. Tinnitus on vaaraton ilmiö, jota esiintyy kaikilla ja sen voi laukaista mm. äkillinen kovempi ääni. Tavallisesti tinnitus on lyhytkestoista, mutta joillain se jää päälle ja voi muuttua hyvinkin häiritseväksi.

Meluvammojen ehkäisystä kannattaa huolehtia eli käyttää korvatulppia meluisissa tilanteissa (esim. konsertit ja moottoriurheilutapahtumat). Mikäli korvissa tai kuulossa ei ole muuta oireilua, tämän tyyppinen särinä ei herätä epäilyä korvasairaudesta. Jos oireen kokee kovin häiritseväksi tai se herättää paljon huolta, voi asiasta käydä keskustelemassa vielä yleis- tai korvalääkärin vastaanotolla.
 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Nyt on kyllä tohtorilla kevyt vastaus. Tunnistan itse tuollaisen särinän jopa välillä omasta puheesta. Sillä ei kyllä tinnituksen kanssa ole mitään tekemistä...

  • ylös 46
  • alas 32
Hammaslääkäri

Itselläni korva särisee aina, kun niskahartiaseutu jumittaa. Hieronta ja kaulan alueen lihasten venyttely auttaa, voice massage samoin. Myös puremalihasten kireys/kiristely voi välillisesti aiheuttaa korvaoireita.

  • ylös 30
  • alas 26
Sisältö jatkuu mainoksen alla