Kuva Shutterstock. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Olen ollut noin 20 vuotta naimisissa. Lapset ovat jo isoja. Meillä ei mieheni kanssa tunnu olevan enää mitään yhteistä. Juhannukset, uudetvuodet ja muut illanistujaiset pilaa mieheni juominen ja siitä johtuva ääliömäinen käyttäytyminen, jota joudun häpeämään. Jos hän joutuu olemaan selvin päin, hän vain istuu osallistumatta keskusteluun. Eipä meitä juuri nykyään käsketäkään kylään, enkä ole innokas meillekään pyytämään, koska tilanne on kiusallinen.
Olen koittanut puhua, mutta mikään ei muutu. En halua elää tällaista onnetonta elämää, mutta lähteminenkin pelottaa. Menetänkö kotini lisäksi myös lapseni? Sitä en kestäisi. Mitä teen?
OMAN ELÄMÄNSÄ VANKI

Sanotaan, että toimiva suhde vaatii jatkuvaa huolenpitoa. Se tarkoittaa suhdetta ylläpitäviä, pieniä tekoja: yhdessäoloa ja läheisyyttä, kiinnostuksen osoittamista - ja sopivasti omaa tilaa. Liika läheisyys tukahduttaa, samoin kuin liika etäisyys erottaa. Romanttisten tunteiden hiivuttuakaan ei ole myöhäistä korjata tilannetta, jos kumpikin sitä haluaa ja jäljellä on vielä rakkautta. Kokemukset tästä voivat tosin poiketa toisistaan. Tylsäksi tai etäiseksi muuttunut kumppanuus voi tuntua toisesta täysin toimivalta.

Joskus vasta ero havahduttaa ongelmiin.

Kaikkiin suhteisiin kuuluu myös huonoja hetkiä ja kohtaamattomuutta. Eroa harkitessa on arvioitava, minkä verran sietää ikävältä tuntuvaa yhdessäoloa. Vaikka puoliso ei herättäisikään vuosien jälkeen suuria intohimoja, on tarpeen kokea vähintään iloa ja kiitollisuutta siitä, että tämä kuuluu elämään. Yhteiselonne kuulostaa varsin ankealta. Millaisia ovat parhaat hetkenne? Koetteko lainkaan henkistä yhteyttä? Onko välillänne läheisyyttä tai seksiä?

Suhdetta kohentaakseen voi ryhtyä tekemään asioita, jotka kuuluivat sen parempiin aikoihin tai kokeilla jotakin uutta yhdistävää. Vaikka tällaiset teot tuntuisivat aluksi teennäisiltä, niitä kannattaa jatkaa, sillä toivotut tunteet saattavat seurata perässä. Jos onnellisen elämän esteitä on yhteiselossa liikaa, voi olla parempi ryhtyä luomaan sitä yksin. Näin voi olla kohdallasi, eihän ongelmanasi ole vain parisuhde, vaan myös miehesi mahdollinen alkoholiriippuvuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voisit jäsentää tilannettasi eläytymällä mielikuvissasi kahteen erilaiseen hyvän elämän visioon. Kuvittele ensimmäisessä, että olette toteuttaneet miehesi kanssa suuren muutoksen ja olette kumpikin tyytyväisiä yhteiseen elämäänne kahden vuoden kuluttua. Kerro nykyhetken itsellesi osoitetussa kirjeessä, mitä teille tuolloin kuuluu. Eläydy tämän jälkeen vaihtoehtoon, jossa olette päätyneet eroon ja kerro, miten asiat tuolloin parhaimmillaan ovat. Kuvaa molemmissa kirjeissä arkeasi seikkaperäisesti mukaan lukien jälkimmäisessä sen, miten olette järjestäneet mahdollisen lasten huoltajuuden. Jos haluat, voit laatia jälkimmäisestä visiosta kaksikin kuvitelmaa, joista toisessa elät onnellisesti sinkkuna ja toisessa uudessa parisuhteessa.


Näin eteenpäin

  • Eläydy erilaisiin hyvän tulevaisuuden visioihin. Kuvittelu auttaa arvioimaan vaihtoehtoja.
  • Jos koet suhteenne korjaamisen mahdolliseksi, pyydä miestäsi haaveilemaan kanssasi.
  • Ryhdy toteuttamaan parhaaksi katsomaasi elämänmuutosta yhdessä tai yksin.

Sanna Aulankoski

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Lähetä kysymys Hyvän terveyden psykologeille Sanna Aulankoskelle ja Mikael Saariselle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla