Kansanedustaja Satu Hassi kokkaa mielellään ja kutsuu usein myös ruokavieraita. Yksi lempiresepteistä on kalaisa jämäruokapiirakka, johon voi laittaa miltei mitä vain jääkaapin antimia.

No mutta, taas on leipä vanhentunut ja tomaatit homeessa, eikun roskiin vaan! Paitsi että tällaista ei kansanedustaja Satu Hassin kotona tapahdu koskaan. Tähteitä voi toki jäädä, kuten kannikka juustoa tai tilkka kermaa, mutta pois hän ei niitä heitä. Jämiä voi mainiosti hyödyntää tulevien päivien aterioita suunnitellessa.

–Tähteistä tehdyt ruoat ovat bravuureitani. Piirakoihin, kastikkeisiin ja keittoihin saa helposti upotettua monenlaisia jämiä. Kompostiin ei meillä päädy juuri muuta kuin kahvinporoja ja juuresten kuoria, Satu Hassi kertoo.

1 TL psylliumkuorijauhetta ja mainitaan, että ne sekoitetaan jauhoihin, TAI

poistetaan ohjeesta gluteenittomat jauhot.

 

Satu Hassin jämäruokapiirakka savukalasta

Pohja

75–100 g voita tai margariinia

4 dl gluteenittomia jauhoja (esimerkiksi tattari- tai kaurajauhoja) + 1 tl psylliumkuorijauhetta tai 4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

jogurtin, kermaviilin, rahkan tai smetanan jämät

(vettä)

voiteluun esim. rypsiöljyä

Täyte

savustetun kalan rippeet, myös graavattu käy

(mätiä)

tomaattia

sipulin, purjosipulin tai kevätsipulin jämät

juustoa, esim. emmental, feta, sinihome, vuohenjuusto, mitä vain löytyy

2–3 dl kermaviiliä, jogurttia, rahkaa, kermaa, smetanaa tai niiden yhdistelmää

timjamia tai basilikaa

sitruunaa, jos löytyy

  1. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Sulata rasva ja lisää se jauhoseokseen. Lisää jogurttia, kermaviiliä, rahkaa tai smetanaa – mitä nyt jääkaapista löytyy – sen verran, että taikinasta tulee koossa pysyvä klöntti. Tarvittaessa voit lisätä myös vettä.
  2. Voitele halkaisijaltaan 30cm kokoinen vuoka rypsiöljyllä ja painele taikina vuokaan.
  3. Paloittele savustettu tai graavattu kala piirakkataikinan päälle. Jos tähteeksi on jäänyt mätiä, myös sen voi hyödyntää. Lisää päälle tomaatin siivuja.
  4. Sekoita kermaviilin tai jogurtin (tai mitä maitotuotetta sitten käytätkin) sekaan siivutettu purjo tai muu sipuli, kuutioitu tai raastettu juusto sekä mausteet. Kaada seos vuokaan päällimmäiseksi.
  5. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes pinta on hieman ruskistunut.

Lue lisää Satu Hassin terveystunnustuksia Hyvä terveys 6/18. Tilaajana voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Varjostaako sinun onneasi mustasukkaisuus? Nyt voit hoitaa ongelmaa kotisohvalta.

Vaikka mustasukkaisuus on normaali tunne, liiallisena se vaarantaa parisuhteen. Mustasukkaisuudesta seuraa riitelyä, syyllistämistä tai kontrollointia. Kumppanin viestejä luetaan salaa ja väkivalta hiipii suhteeseeen. Pahimmillaan mustasukkaisuus tappaa: se on toiseksi yleisin henkirikoksen motiivi Suomessa.

Mustasukkaisen on kuitenkin mahdollista löytää rakentavampia tapoja toimia. Niitä voi oppia esimerkiksi psykoterapiassa, mutta nyt niitä voi opetella myös kotona. HUSin Mielenterveystalossa on avattu kaikille avoin Mustasukkaisuuden omahoito -palvelu, josta voi hyötyä niin mustasukkainen kuin hänen kumppaninsakin. Omahoito-ohjelman antaa tietoa mustasukkaisuudesta sekä tarjoaa työkaluja sen kanssa selviytymiseen. Ohjelmassa on tehtäviä, joita voi tehdä joko yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.

Mustasukkaisuuden omahoito-ohjelmaan pääset  Mielenterveystalo.fi -sivustolta.

Huom! Jos suhteessa esiintyy väkivaltaa tai sen uhkaa, on kaikkien osapuolten turvallisuuden varmistaminen ensisijaista. Väkivaltaan on tärkeää hakea apua. Kun tarvitset kiireellistä apua, soita yleiseen hätänumeroon 112. Muussa tapauksessa ota yhteyttä poliisiin, sosiaaliviranomaisiin, rikosuhripäivystykseen, turvakotiin tai muuhun auttavaan tahoon.

 

Keväällä 50 vuotta täyttänyt näyttelijä Minna Suuronen on havainnut, että iän myötä kliseet alkavat tuntua tosilta.

–Asiat, joille nuorena hymähdin ylimielisesti, ovatkin viisautta. Kuten, että elämässä tärkeintä ovat terveys ja perhe. Tai että ajan kuluminen se vain vuosi vuodelta kiihtyy, sanoo Minna.

Hän havahtuu juhannuksena huomaamaan, että vastahan oli joulu. Jouluna tuntuu, että juhannusta vietettiin ihan äsken.

–Sinänsä en usko vanhuuden automaattisesti tuovan viisautta, mikä tietysti olisi kivaa. Se voi sitä tuoda, jos on erilaisten haasteiden edessä valmis miettimään, miksi tämä tilanne tai tuo ihminen tuntuu taas niin hankalalta.

Silloin on avattava itsessään olevia solmuja, jotka estävät suhtautumasta avoimesti elämään. Jos siinä onnistuu, on avoimempi elämälle ja sitä kautta voi antaa toisille ihmisille enemmän.

–Tätä pitäisin ihmisen vastuuna elämää kohtaan, mutta kukapa aina jaksaisi tehdä kaikkea ärsyttävää työtä, jota vastuunkanto tarkoittaa.

Ei tarvitse selvitä yksin

Minna kertoo, että hänen miehensä Antti Virmavirta on hänen paras ystävänsä.

–Antti tuntee minut parhaiten ja osaa kysyä lisää, houkutellakin puhumaan, jos vetäydyn mietteliääksi. Usein se on minun puoleltani neuvottomuutta, kun en tiedä, miten pitäisi toimia, Minna toteaa.

Tai jos tulee riitaa, Antti yrittää kaivaa esiin sen, mikä Minnaa todella ottaa päähän.

–Sanon yleensä ensin, ettei mikään, vaikka se ei ole totta! Hän näkee, että jotain siellä taustalle on ja vaatii sitä esiin.

Minna on kasvanut ajattelemaan, että hankalista hetkistä pitää selviytyä itsekseen, mutta hiljalleen tajunnut, ettei tarvitsekaan. Kaikki asiat ratkeavat helpommin, kun niistä puhuu jonkun kanssa.

–Toinen ihminen saattaa näyttää vihaiselta, vaikka on ennen muuta ehkä pelokas tai surullinen. Jokaisella on tapansa toimia, kun tulee vaikeaa. On helpottavaa, jos silloin on vieressä läheinen tai ystävä, joka tunnistaa yskän.

Opettelen yhä ottamaan apua vastaan tässä asiassa.

 

Lue lisää Minnan Hyvän olon oivalluksista: Hyvä terveys 9/2018