Kansanedustaja Satu Hassi kokkaa mielellään ja kutsuu usein myös ruokavieraita. Yksi lempiresepteistä on kalaisa jämäruokapiirakka, johon voi laittaa miltei mitä vain jääkaapin antimia.

No mutta, taas on leipä vanhentunut ja tomaatit homeessa, eikun roskiin vaan! Paitsi että tällaista ei kansanedustaja Satu Hassin kotona tapahdu koskaan. Tähteitä voi toki jäädä, kuten kannikka juustoa tai tilkka kermaa, mutta pois hän ei niitä heitä. Jämiä voi mainiosti hyödyntää tulevien päivien aterioita suunnitellessa.

–Tähteistä tehdyt ruoat ovat bravuureitani. Piirakoihin, kastikkeisiin ja keittoihin saa helposti upotettua monenlaisia jämiä. Kompostiin ei meillä päädy juuri muuta kuin kahvinporoja ja juuresten kuoria, Satu Hassi kertoo.

1 TL psylliumkuorijauhetta ja mainitaan, että ne sekoitetaan jauhoihin, TAI

poistetaan ohjeesta gluteenittomat jauhot.

 

Satu Hassin jämäruokapiirakka savukalasta

Pohja

75–100 g voita tai margariinia

4 dl gluteenittomia jauhoja (esimerkiksi tattari- tai kaurajauhoja) + 1 tl psylliumkuorijauhetta tai 4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

jogurtin, kermaviilin, rahkan tai smetanan jämät

(vettä)

voiteluun esim. rypsiöljyä

Täyte

savustetun kalan rippeet, myös graavattu käy

(mätiä)

tomaattia

sipulin, purjosipulin tai kevätsipulin jämät

juustoa, esim. emmental, feta, sinihome, vuohenjuusto, mitä vain löytyy

2–3 dl kermaviiliä, jogurttia, rahkaa, kermaa, smetanaa tai niiden yhdistelmää

timjamia tai basilikaa

sitruunaa, jos löytyy

  1. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Sulata rasva ja lisää se jauhoseokseen. Lisää jogurttia, kermaviiliä, rahkaa tai smetanaa – mitä nyt jääkaapista löytyy – sen verran, että taikinasta tulee koossa pysyvä klöntti. Tarvittaessa voit lisätä myös vettä.
  2. Voitele halkaisijaltaan 30cm kokoinen vuoka rypsiöljyllä ja painele taikina vuokaan.
  3. Paloittele savustettu tai graavattu kala piirakkataikinan päälle. Jos tähteeksi on jäänyt mätiä, myös sen voi hyödyntää. Lisää päälle tomaatin siivuja.
  4. Sekoita kermaviilin tai jogurtin (tai mitä maitotuotetta sitten käytätkin) sekaan siivutettu purjo tai muu sipuli, kuutioitu tai raastettu juusto sekä mausteet. Kaada seos vuokaan päällimmäiseksi.
  5. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes pinta on hieman ruskistunut.

Lue lisää Satu Hassin terveystunnustuksia Hyvä terveys 6/18. Tilaajana voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.