Ajattelitko jättää valot päälle? Sammuta! Äläkä vaan kosketa vatsaani. Tai sääriäni, koska en ole ehtinyt höylätä säärikarvojani.

Kuulostaako tutulta? Onko teidän seksissänne paljon kieltoja; näitä asioita saa tehdä ja näitä taas ei? Onko se kovin usein tietyn kaavan suorittamista?

Vai onko seksin harrastaminen to do -listalla? Olet merkinnyt sinulle sopivat ajat kalenteriin eikä muulloin oikein sovi, koska on liikaa häiriötekijöitä ja muuta tekemistä.

Kontrollointi- ja organisointikyky ovat tärkeitä taitoja, mutta aistillisuutta ne eivät ruoki. Seksistä nimittäin katoaa ilo ja nautinto, jos se kangistetaan tietyn kaavan suorittamiseksi.

HÖLLÄÄ VÄHÄN

Eniten hallaa kontrollointi aiheuttaa sinulle itsellesi, mutta kontrolloijan luoma painostava ilmapiiri vaikuttaa myös kumppaniin. Kontrolloija nimittäin usein latistaa ja arvostelee toisen tekoja. Tyypillistä on, ettei kontrolloija edes huomaa omaa toimintaansa. Kontrolloinnin tarpeen taustat löytyvät useimmiten eletystä elämästä ja kasvuhistoriasta.

— Omassa elämässä voi perusturvallisuuden ja -luottamuksen alueella olla sellaisia haavoja, että kontrollista haetaan turvallisuutta. Tekoja yritetään hallita, kun oma sisäinen maailma tuntuu hallitsemattomalta, kertoo erityistason seksuaaliterapeutti Maaret Kallio.

Hän painottaa, että kontrolliseksi ei ole kohtaamista vaan kaavan suorittamista.
— Vähän samanlainen teko kuin kuntosalikäynti valmiin ohjelman kanssa. Kontrolloija ei ole aidosti läsnä. Hänelle seksuaalisuus ja seksi voivat olla jopa noloa, ahdistavaa tai pelottavaa.

Kontrolloitaessa seksi on suoritus, joka vie energiaa. Kun taas rakastelu parhaimmillaan on uusia kokemuksia antavaa nautintoa, josta saa voimaa ja iloa.

OLE OIKEASTI LÄSNÄ

Myös ylenpalttinen toisen miellyttäminen voi olla kontrollia. Sen kautta vältetään vaikeiden asioiden käsittelyä ja lakaistaan samalla omat tarpeet ja tunteet maton alle.

Kontrollointi voi pidemmän päälle heijastua esimerkiksi haluttomuutena sekä kiihottumis- ja erektiovaikeuksina. Miksi kukaan haluaisi aikaa ja energiaa vievää seksiä, joka ei liiemmin tunnu miltään?

Kontrolloinnista kannattaa siis oman ja parisuhteen hyvinvoinnin vuoksi päästä eroon. Höllääminen ei tarkoita vastuuttomuutta vaan rentoa vastuullisuutta.
Kaikki tavat eivät kuitenkaan ole kontrollointia; pitkään yhdessä olleilla pareilla on usein omat, kivat seksijutut, ja saa ollakin. He ovat oppineet nauttimaan itsestään ja toisistaan.

Rentous seksissä vaatii hetkessä elämisen taitoa, läsnäoloa. Sitä voi alkaa kehittää, kun ensin on tunnistanut oma kontrollointitaipumuksensa.

— Läsnäolon harjoitteleminen on tunnistamista seuraava askel. Samalla voi hiljalleen alkaa venyttää omia rajojaan. Tässä siedätyksessä voi sietää pientä epämukavaa oloa; ettei esimerkiksi heti perääntyisi kosketusta, neuvoo Maaret Kallio.

HARJOITTELE HÖLLENTÄMÄÄN

1. RIKO KAAVAT
Mitäs jos vaihtaisitte pariseksinne rooleja? Aloittakaa siitä, että passiivisempi heittäytyy viettelijäksi. Tästä voi kehkeytyä vapauttava leikki.

2. LEMPEÄSTI LÄHEMMÄKSI
Yhdyntä on kielletty ja vain koskettelu sallittu. Suorituspaineet karisevat, kun ei ole päämäärää.

3. EROTIIKAN MAANTIEDE HALTUUN
Mieti, minkä kehon kohdan hyväily kiihottaa sinua eniten? Mitkä ovat kaksi lempiasentoani? Mitä kumppanisi vastaisi näihin? Kysy. Ette kumpikaan ole selvänäkijöitä, joten nautinnon maantiedettä on opiskeltava yhdessä

Lisää harjoituksia rakkaudeksi.fi

Asiantuntijana erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Maaret Kallio, Väestöliiton seksuaaliterveysklinikka

Testaa Oletko kontrollifiikki sängyssä.

Lue lisää seksipulmista

Seksiä kello 22:15 pimeässä, kiitos!

Kyllähän tässä ylenpalttisesti ulkonäköä ihannoivassa ja sitä myös runsaasti esille median ym.toimesta tuovassa maailmassa on vaikea olla itseensä tyytyväinen,saati sitten vanheta ja rupsahtaa.Juurikin tänä aamuna kuuntelin kun telkkarissa juontaja tokaisi,kuinka tämän päivän mainostauluissa ja mainoksissa naiset keikistelevat pikkuruisissa asuissaan,joita nähtiin kakskymmentä vuotta sitten vain miestenlehdissä.Pienessä ajassa,isoja muutoksia,mutta onko suunta hyvä,sitä sietää miettiä.Lehdet,...
Lue kommentti