Epävakaat hahmot tekevät elokuvista ja sarjoista jännittäviä. Mistä kertoo se, jos ne alkavat kiinnostaa liikaa? Lue psykologin vastaus.

Olen miettinyt, miksi kiinnostun ihmisistä, jotka ovat jollain tavalla epävakaita. Sarjoissa ja elokuvissa psykopaatit viehättävät. Voiko taustalla olla jokin trauma, jonka kautta yritän pelastaa näitä henkilöitä? Voiko myös käydä niin, kuten olen kuullut, että alan vetää puoleeni tällaisia ihmisiä, jotka eivät tee hyvää minulle kuten eivät muillekaan. Vaikka tiedostan persoonallisuushäiriöisten ihmisten vaarallisuuden, he kiehtovat minua tavallisia tallaajia enemmän. Myös tv-sarjat tekevät parhaansa ruokkiakseen tätä nälkää. Miksi niissäkin pyöritään aina jonkun sekopään ympärillä? Auttaisiko jos laittaisin telkkarin kiinni? TONTTURA

Psykologi vastaa

OLETUS SIITÄ, että viehätyt epävakaista ihmisistä traumojesi vuoksi, voi pitää paikkansa tai olla vain samankaltaiset asiat toisiinsa perusteetta liittävä uskomus.

Hieman samanlaisia ajatuksia ovat se, että liiallinen vaativuus johtuu aina siitä, että häneltä itseltään on vaadittu liikaa tai että ihminen kohtelee muita huonosti, koska häntä itseään on kohdeltu huonosti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tällaisten tulkintojen paikkansapitävyyden arviointi on vaikeaa, sillä ne voivat olla niin totta kuin vain helppoja selityksiä erilaisille ongelmille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olivatpa tällaiset tulkinnat perusteltuja tai eivät, ne ovat merkityksettömiä sikäli, että vain harvoin ne riittävät muuttamaan tilannetta.

Syy-seuraussuhteiden etsimisen sijaan oman ajattelun muuttaminen vaatii yleensä tavoitteiden määrittämistä ja uusien ajatus- ja toimintatapojen omaksumista.

SE, ETTÄ POIKKEAVUUS kiehtoo, ei ole epätavallista. Ihminen on virittynyt kiinnostumaan epätavallisesta ja siksi esimerkiksi voimakkaita tunteita aiheuttavat ja erikoiset asiat muistetaan muita paremmin.

Kiinnostus poikkeavaan liittynee siihen, että se auttaa varautumaan erilaisiin vaaroihin.

Lisäksi epätavallisten asioiden avulla on mahdollista laajentaa omaa elämää viihdyttävästi. Koukuttava romaani tai tv-sarja onkin usein yhdistelmä kiinnostuksen herättävää outoutta ja samaistumisen ja ymmärryksen mahdollistavaa tuttuutta.

KOSKA KOET ASIAN ongelmaksi, kyse ei ilmeisesti ole vain kiinnostuksesta kuvitteellisiin hahmoihin, vaan vaaralliset tyypit vetävät sinua puoleensa oikeassakin elämässä.

Aivan epätavallista sekään ei tosin ole.

Osa naisista viehättyy rikollisista henkilöistä – eri syistä.

Pahuuskin voidaan mieltää eräänlaiseksi sankaruudeksi, uhmataanhan siinä rohkeasti sääntöjä.

Rikollisiin kohdistuvaan kiinnostukseen voi myös liittyä hoivaviettiä puhutteleva uskomus väärinymmärretystä uhrista, jonka voisi omalla viehätysvoimallaan ja rakkaudellaan parantaa.

Kysymyksesi jättää avoimeksi, oletko ollut vain kiinnostunut psykopaattisista henkilöistä vai myös tekemisissä tällaisten kanssa.

Joka tapauksessa asiaa kannattaa pohtia, sillä vääriin tyyppeihin tutustumalla on mahdollista hankkia itselleen monenlaisia ongelmia.

NÄIN ETEENPÄIN

  • UNOHDA valmiit ja helpot tulkinnat.
  • POHDI, mistä kiinnostus epävakaisiin ja mahdollisesti vaarallisiin henkilöihin juuri sinun kohdallasi voisi johtua.
  • SUUNTAA huomio selityksistä tavoitteisiin ja elämään, jota haluat elää.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla