Usein patistetaan jättämään kännykkä kotiin luontoon lähtiessä. Neuvo on vanhentunut. Kännykkä tuo luontosuhteeseen uuden tason.

Jos tuntuu, että metsä outona miljöönä pelottaa, tai harmittaa, ettei luonnossa tunnista mitään sen lajikirjosta, turvaudu kännykkään. Älypuhelin taskuun ja uteliaisuus pintaan!

Tässä vinkit, joiden avulla saat uuden suhteen luonnon ilmiöihin ja yksityiskohtiin.

1. Älylaite, tiedon aarreaitta

Sujauta kännykkä taskuun, kun suuntaat luonnonhelmaan. Älypuhelin on oikea tiedon aarreaitta, jonka kautta ympäristön näkee uudella tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laji.fi-, Luontoportti.com- ja Kasviatlas.fi-sivustojen avulla pystyy tutustumaan esimerkiksi mökkiympäristön eläimiin ja kasvistoon . 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voit myös tunnistaa eri lajeja syöttämällä tuntomerkkejä.

2. Ylläty historiasta

Historia on olennainen osa paikkojen viehätystä. Siksi onkin mielenkiintoista perehtyä oman mökkimaaston menneisyyteen ja paikannimien merkityksiin.

Historia tuo syvyyttä ja tunnelmaa tuttuihin paikkoihin – ehkä paljastuu myös jotain yllättävää. Muinaismuistoja löytää osoitteesta
Kyppi.fi ja paikannimiä pääsee tarkastelemaan osoitteessa Nimiarkisto.fi.

3. Dokumentoi

Voit myös dokumentoida luontolöydöksesi. Kätevimmin havainnot saa tallennettua Suomen Lajitietokeskuksen Vihko-havaintopalveluun. Katso sieltä, mitä lajeja mökkisi tai kotisi lähitienoolta ei vielä löydy tietokannoista, ja lähde sitten etsimään niitä. 

Se on vähän kuin luonnon järjestämää geokätköilyä. Parasta on se, etteivät piilot lopu koskaan kesken.

Lisätietoa ja uudenlaisen näkökulman ympäristöön antaa muun muassa Mökkiluonto tutuksi kännykällä -opas.

Asiantuntijana luontokartoittaja ja -inventoija sekä tietokirjailija Lassi Kalleinen.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla