
Kun on väsynyt, ahdistunut tai jo valmiiksi hermostunut, reagoi helpommin vihan kautta. Auttaa, kun opettelet tunnistamaan, mikä sinut saa ärsyyntymään. Myös omat rauhoittumiskeinonsa kannattaa etsiä.
VERENSOKERI VAIKUTTAA
Insuliinihormonin häiriöt heijastuvat verensokeriin mutta myös mielialaan. Jos verensokeritaso on alhainen, kiukku voi ryöpsähtää nopeastikin.
Normaalia matalamman verensokerin aiheuttamaa hypoglykemiaa voi ilmetä 1- ja 2-tyypin diabeteksessa.
HORMONIHÄRDELLI
Mielialoihin voi vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi liian alhainen serotoniinitaso tai korkea dopamiinitaso. Sukupuolihormonien epätasapaino voi myös saada mielialat heittelehtimään ja aiheuttaa ahdistusta ja ärtyneisyyttä niin naisella kuin miehellä.
PMS ÄRSYTTÄÄ
Naiset voivat olla äkäisempiä estrogeeni- ja progesteronitasojen pudotessa ennen kuukautisia eli PMS-oireista johtuen. Yhteys ei ole täysin tiedossa, mutta asiantuntijoiden mukaan PMS-oireet ilmeisesti vaikuttavat myös serotoniinitasoon.
TESTOSTERONIRAIVO
Miehillä aggressiota aiheuttavaa testosteronihormonia on kymmenen kertaa enemmän kuin naisilla. Esimerkiksi joillakin bodareilla hillitön raivo, ”roid rage”, johtuu monikymmenkertaisista testosteronimääristä yhdistyneenä alkoholin tunnekontrollia liuottavaan vaikutukseen.
UNI KUNTOON IHAN ENSIN
Hermostuneella henkilöllä on jo kohonnut syke, joten siitä ei ole enää pitkä matka myöskään suuttumukseen.
Suuri sykevälivaihtelu levossa ja rasituksessa kertoo ihmisen voivan paremmin. Palautumisen tukemisessa tärkein voimanlähde on uni: jopa 95 prosenttia palautumisesta tapahtuu unen aikana. Silloin elimistö myös korjaa vaurioita ja suojautuu sairauksilta.
Näin kanavoit kiukun viisaammin
- AJATTELE ENNEN KUIN SANOT. Kun olet rauhoittunut, ilmaise turhautumistasi rauhanomaisella tavalla. Käytä huumoria jännitteen laukaisemiseen.
- PURA TOIMINTAAN. Ihminen, joka ei löydä toimintakanavaa aggressiolleen, kääntää vihansa helposti psykosomaattisiksi oireiksi. Hänellä on pää ja vasta kipeä eikä hän saa nukuttua kunnolla.
- LIIKUNTA SUHTEUTTAA. Eräs pitkänmatkan juoksua harrastava luonnehtii, että mitä pidemmälle hän juoksee, sitä pienemmältä hänen ongelmansa näyttävät. Kiukun purkamiseen erityisen tehokas laji on kahvakuulatreeni. Sillä saa nopeasti aikaan haastavan harjoituksen, joka sekä kiehtoo että kuluttaa yhtä aikaa.
- SUUTTUMUKSENHALLINTAKURSSIT. Niiden tavoite on lisätä tietoisuutta siitä, mitä suuttuessa ihmisen mielessä ja kehossa tapahtuu. Lisätietoa saa Mielenterveystalosta.
Asiantuntija: Janne Viljamaa, psykologi, tietokirjailija.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta