Ulkona liikkuminen elvyttää, säässä kuin säässä. Samantyyppisiä vaikutuksia voi saada jopa virtuaaliluonnossa luontovideota katsellen ja kuunnellen. 

Tutkimukset osoittavat, että oleskelu luonnossa todellakin hoitaa meitä: mieliala kohenee, sydämen syke rauhoittuu ja verenpaine laskee.

Lyhytkin vierailu luonnossa palauttaa tehokkaasti stressistä. Lisäksi lähimetsät innostavat liikkumaan, mikä tuo paljon hyötyä sekä psyykkiselle että fyysiselle terveydelle.

Elvyttää mieltä ja kehoa

Luonnossa aistit ja mieli lepäävät. Kaunis maisema, rauha ja hiljaisuus, luonnon äänet ja tuoksut saavat meidät rauhoittumaan ja kokemaan mielihyvää. Usein luontoon mennään myös tekemään jotain kiinnostavaa, joka vie ajatukset pois huolista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On yksilöllistä, millaisen luontoympäristön kukin kokee miellyttäväksi. Taustalla vaikuttavat kulttuuri ja lapsuuden elinympäristö: esimerkiksi Pohjanmaalla kasvaneet arvostavat usein avaraa peltomaisemaa, kun taas itäsuomalaiset nauttivat metsistä ja järvenrannoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleisesti arvostetaan puoliavoimia maisemia, ei niinkään tiheikköjä. Tällaisessa ympäristössä koemme olevamme turvassa.

Suojaa astmalta ja diabetekselta?

Parhaimmillaan luonto voi toimia hyvänä tukena esimerkiksi masennuksen tai diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa.

Helsingissä ja Tampereella tehdyssä kyselytutkimuksessa oleskelu luonnossa paransi kaupunkilaisten mielialaa, kun lähiviheralueita käytettiin vähintään 2—3 kertaa viikossa tai kun maaseudun luontokohteilla vierailtiin pari kertaa kuukaudessa. 

Luonnossa oleskelu myös rikastuttaa elimistömme mikrobistoa ja voi sitä kautta suojata esimerkiksi astmalta ja allergialta. Pelkkä maalla asuminen ei kuitenkaan riitä: luontoon pitää olla läheisessä yhteydessä, jotta se muuttaisi ihon bakteerivalikoimaa.

Metsään tai puistoon

Jokaisen oma luontosuhde vaikuttaa siihen, millainen ympäristö meitä hoitaa parhaiten. Metsässä ja puistossa elvytään tutkimusten mukaan huomattavasti paremmin kuin kaupungin keskustassa.

Henkilöt, joilla oli vahva suhde luontoon, palautuvat paremmin metsässä kuin puistossa. Urbaanimmat koehenkilöt saavat samat hyödyt myös rakennetussa puistossa.

Kaupungistuminen muuttaa ihmisten luontosuhdetta. Samalla muuttuvat mielipaikat ja ympäristöt, jotka elvyttävät.

Virtuaaliluontoon - mitä ihmettä?

Jopa virtuaaliluonto elvyttää. 

Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa rakennettiin virtuaalinen luontohuone, jossa toimistotyötä tekevät koehenkilöt saivat viettää 15 minuutin tauon kesken työpäivän. Luontovideon katselu ja luonnon äänien kuuntelu palauttivat stressistä tehokkaammin kuin hiljaisuus.

Tulevaisuudessa virtuaalisia luontohuoneita voidaan ehkä nähdä paitsi työpaikoilla, myös sairaaloissa ja vanhusten hoivakodeissa.

Näin pääset alkuun

Jos luonnossa liikkuminen tuntuu vieraalta, voi ensin osallistua ohjatuille luontoretkille, joita esimerkiksi monet liikuntajärjestöt ja kunnat järjestävät.

Kun alue ja reitit tulevat tutuiksi, retkelle on helpompi lähteä seuraavan kerran itsekseen, kaverin kanssa tai perheen voimin.

On tärkeää, että lapsetkin oppivat liikkumaan luonnossa. Luontoretket kehittävät lasten motorisia ja sosiaalisia taitoja, itsearvostusta ja kykenevyyden tunnetta.

Asiantuntija tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen, Luonnonvarakeskus

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla