Tyttären poikaystävä on muuten tosi kiva mutta äidin mielestä liian mustasukkainen ja rajoittava. Lue psykologin neuvot!

 

Olen huolissani tyttäreni poikaystävän mustasukkaisuudesta, joka on täysin perusteetonta. Suhde on vakava, ja he ovat puhuneet naimisiinmenosta. Toissa päivänä tyttäreni tapasi toisen miehen vaatteiden oston merkeissä. Joku kertoi poikaystävälle tästä ja tilanne päättyi siihen, että poikaystävä kuristi tytärtäni kurkusta. Poikaystävä on muuten tosi kiva, niin tyttärelle kuin meillekin. Pitäisikö suhde silti lopettaa? Tällä paikkakunnalla on lähes mahdotonta saada ammattiauttajan apua. Käsittääkseni sairaalloinen mustasukkaisuus vain pahenee! Tyttäreni on iloinen ja nauravainen ja saa helposti ystäviä, ja pelkään tämänkin seikan ruokkivan mustasukkaisuutta.

HUOLESTUNUT ÄITI

Psykologi vastaa:

SOPIVA MÄÄRÄ mustasukkaisuutta kuuluu hyvään parisuhteeseen, sillä se viestii siitä, että välittää toisesta. Tuon tunteen puuttuminen kokonaan voidaan kokea välinpitämättömyydeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liiallinen mustasukkaisuus kuitenkin tuhoaa suhteen.

Syytä mustasukkaisuuteen voi olla esimerkiksi silloin, kun luottamus kumppaniin on kateissa pettämisen takia. Myös flirttailu muiden kanssa voi antaa siihen aihetta, jos flirtti koetaan sopimattomaksi. Jos suhteessa on muitakin ongelmia, kuten koettua vähättelyä kumppanin taholta, kynnys sietää tämän muille antamaa huomiota voi olla alempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

PERUSTEETON mustasukkaisuus ja ylikorostunut omistamisen halu tuntuvat ahdistavilta.

Mitä enemmän toista yrittää hallita, sitä kauemmas tätä luotaan työntää. Myös tunteet katoavat koettaessa toisen takertuvan itseen. Suhteen kipinää pitää yllä tunne siitä, ettei kumppani ole itsestäänselvyys ja että suhteessa ollaan vapaasta tahdosta.

Sairaalloisen mustasukkaisuuden taustalla voi olla epävarmuutta itsestä, luottamuksen menetystä aiemmissa suhteissa tai vaikkapa omaa uskottomuutta; muista kiinnostunut voi olla herkistynyt näkemään toisessa ajatuksia ja tekoja, joihin on itse taipuvainen. Myös lapsuudenaikaiset kokemukset hylätyksi tulemisesta voivat altistaa toisen menettämisen pelolle.

MUSTASUKKAISUUDESTA vapautuminen vaatii ongelman tiedostamista ja uusien ajatus- ja toimintamallien omaksumista. Ensisijaisen tärkeää on saada mustasukkainen käytös kuriin, ettei se riko suhdetta.

Avain muutokseen on ongelman tunnistaminen ja motivaatio. Joskus vasta ero havahduttaa ajattelun vääristymiin ja motivoi tarvittavaan muutokseen. Aika näyttää, pystyykö tyttäresi poikaystävä muuttamaan ajatteluaan heidän suhteensa aikana.

Jos paikkakunnaltanne ei löydy apua, mustasukkaisuudestaan irti pyrkiville on verkkovalmennuksia, ja myös yksilö- ja pariterapiaa on saatavilla erilaisina nettipalveluina.

Osallistuminen parisuhdekurssiin toisella paikkakunnalla on yksi vaihtoehto.

Mustasukkaisuus on vakava ongelma etenkin silloin, kun siinä on mukana väkivaltaa.

Väkivaltaa tai sen uhkaa koettaessa on tärkeää olla yhteydessä poliisiin, sosiaaliviranomaisiin, rikosuhripäivystykseen, turvakotiin tai muuhun auttavaan tahoon.

NÄIN ETEENPÄIN

➤ ROHKAISKAA tytärtä ja poikaystävää hakemaan terapeuttista apua.

➤ KANNUSTAKAA ottamaan tarvittaessa yhteyttä poliisiin.

➤ OLKAA TUKENA ja antakaa vävykokelaalle mahdollisuus muuttaa käytöstään.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

 

 

Sanna Aulankoski

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Lähetä kysymys Hyvän terveyden psykologeille Sanna Aulankoskelle ja Mikael Saariselle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla