Ftalaatteja käytetään kosmeettisissa voiteissa rasvan pehmentäjänä. EU:ssa valmistettavissa tuotteissa ftalaattien määrää on rajoitettu, mutta näin ei kaikkialla ole. Kuva: iStockphoto
Ftalaatteja käytetään kosmeettisissa voiteissa rasvan pehmentäjänä. EU:ssa valmistettavissa tuotteissa ftalaattien määrää on rajoitettu, mutta näin ei kaikkialla ole. Kuva: iStockphoto

Ftalaatti on kemikaali, joka vaikuttaa haitallisesti erityisesti poikien kehitykseen.

Jos olet pitänyt jalassasi crocseja, lämmittänyt mikroateriaa muovisessa astiassa tai hengittänyt uuden auton tuoksua, olet todennäköisesti altistunut ftalaateille.

Ftalaattia käytetään teollisuudessa muovin pehmentimenä. Jokapäiväisellä altistumisella ftalaateille ei ole tavallisesti haittaa, mutta raskauden aikana ftalaatteja kannattaa välttää.  

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sikiöaikana ftalaateille altistuneilla lapsilla on huonommat motoriset taidot kouluikäisenä. Ongelmat liikunnallisissa tai sorminäppäryyttä vaativissa askareissa näkyvät erityisesti pojilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ftalaatit vaikuttavat poikasikiön sukusoluihin. 

Lisääntymisterveyttä tutkineen professori Jorma Topparin mukaan näyttöä ftalaattien vaikutusta sikiöön ja erityisesti poikien terveyteen on saatu myös muilla tutkimuksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ftalaateille altistuminen sikiöaikana vaikuttaa erityisesti poikien sukusolujen kehitykseen, Toppari kertoo.

Jos sukusolut ovat pahasti vaurioituneet, se vaikuttaa suoraan miehen lisääntymiskykyyn.

Ftalaatteja voi löytyä muun muassa leluista, hygieniatarvikkeista, kosmetiikasta ja ruokapakkauksista. Ftalaatit eivät jää kiinni muoviin, vaan liukenevat esimerkiksi muovipullossa olevaan nesteeseen.

Vaikka joidenkin ftalaattien käyttö pienten lasten leluissa ja kosmetiikassa on kielletty EU:n alueella, silti pieni määrä kemikaalia on sallittu. Ftalaatteja on myös erilaisia: jotkin ftalaatti-yhdisteet ovat terveydelle haitallisempia kuin toiset.

Miten välttää ftalaatit?

Raskausaikana kannattaa kiinnittää huomiota verkkokaupoista tilattuihin tuotteisiin, sillä ne eivät välttämättä noudata EU:n lainsäädäntöä. 2000-luvulla terveydelle haitalliseksi todettujen ftalaattien käyttöä leluissa ja kosmetiikassa on rajoitettu ja osin kielletty, mutta vain EU:n alueella.

–  Raskausaikana olisi hyvä välttää verkosta tilattuja, iholle levitettäviä kosmetiikkatuotteita, sillä niiden sisältöä ei kukaan valvo kattavasti, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta.  

Kiviranta muistuttaa, että nykyisestä EU:n lainsäädännöstä huolimatta erilaisia ftalaatteja on edelleen käytössä eri tuoteryhmissä. Esimerkiksi ruokien sisältämille ftalaattijäämille ei ole asetettu EU:ssa raja-arvoja.

Tämä on yksi syy, miksi Jorma Topparin mielestä raskausaikana kannattaa miettiä, millaisessa astiassa ruoka lämmitetään mikrossa.

– En ikinä lämmittäisi mikroateriaa sen omassa, tai missään muussakaan muoviastiassa, Toppari sanoo.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla