Kahvi, tee ja kaakao sisältävät fenolisia yhdisteitä, jotka haittaavat raudan imeytymistä. Sama vaikutus on kalsiumia sisältävällä maidolla ja maitotuotteilla.

Kysyisin raudan imeytymisestä. Missään ei lue kuinka pitkään pitää odottaa ennen kuin juo kahvia ruokailun jälkeen? Tunti, kaksi, kolme, neljä? Saako kahvin juoda heti jälkiruokana, jos ei käytä maitoa?

Ravitsemusterapeutti vastaa:

RAUTAA on ravinnossa kahdessa muodossa, hemirautana ja non-hemirautana. Hemiraudan lähteitä ovat liha, lihavalmisteet ja liharuoat. Nonhemiraudan lähteitä ovat kasvikunnan tuotteet. Non-hemirauta on ravinnosta saatavan raudan pääasiallisin muoto. Sen imeytyminen paranee, jos elimistön rautatila on huono.

Kahvi heikentää raudan imeytymistä sisältämiensä fenolisten yhdisteiden vuoksi. Fenolisia yhdisteitä on kahvin lisäksi muun muassa teessä ja kaakaossa sekä pinaatissa ja nokkosessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muita non-hemiraudan imeytymistä heikentäviä aineita ovat fytaatit, kalsium ja soijaproteiini. Fytaatteja saamme muun muassa viljatuotteista, erityisesti leseistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kalsiumin pääasialliset lähteet ovat maito ja maitovalmisteet sekä kalsiumilla täydennetyt maitovalmisteiden tapaan käytettävät tuotteet, kuten kaura- ja soijajuomat. Kalsium heikentää myös hemiraudan imeytymistä.

Yleensä raudan imeytymiseen ei tarvitse kiinnittää huomiota. Jos kuitenkin elimistön rautatila on huono ja etenkin jos sopivaa rautalääkitystä ei tahdo löytyä, voidaan rautatilaa jossain määrin parantaa kiinnittämällä huomiota raudan imeytymiseen vaikuttaviin tekijöihin.

Tarkkaa ohjeistusta fenolisia yhdisteitä sisältävien juomien osalta ei ole. Jos on tarvetta käyttää sekä kalsiumia että rautaa ravintolisänä, usein neuvotaan, että valmisteet tulisi ottaa noin neljän tunnin välein, kuitenkin vähintään kahden tunnin välein, jotta kummankin imeytyminen tulisi turvatuksi.

 Jos on perusteltua pyrkiä turvaamaan raudan mahdollisimman tehokas imeytyminen, lienee vähintään kahden tunnin tauko aterian ja kahvittelun välillä perusteltu. Pelkkä maidon välttäminen kahvissa ei valitettavasti poista fenolisten yhdisteiden raudan imeytymistä heikentävää vaikutusta.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

 

URSULA SCHWAB ravitsemusterapian professori Itä-Suomen yliopistosta.

HYVÄN TERVEYDEN ASIANTUNTIJAT VASTAAVAT LÄHETÄ KYSYMYS osoitteeseen hyvaterveys.fi/kysy 

Sisältö jatkuu mainoksen alla