Keliaakikko karttaa gluteenia mutta satsaa ravintoaineisiin. Gluteeniton ruokavalio on tuonut helpotuksen myös monille sellaisille, joilla ei ole keliakiaa mutta saavat ruoasta erilaisia oireita.

Keliakiassa vehnän, rukiin ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa tulehduksen ja vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Tämä heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

Hoitona keliakiaan on gluteeniton ruokavalio, jota on noudatettava koko loppuelämä.

Gluteenittomassa ruokavaliossa vehnä, ruis ja ohra korvataan gluteenittomilla viljoilla, esimerkiksi maissilla, hirssillä, riisillä ja tattarilla. Keliaakikot voivat käyttää myös puhdasta kauraa, joka ei ole ollut kosketuksissa gluteenipitoisten viljojen kanssa.

Kuitua kasviksista

Gluteenittomat täysjyväviljavalmisteiden lisäksi hyvään gluteenittomaan ruokavalioon kuuluvat kasvikset, marjat ja hedelmät. Lisäksi ruokavalio sisältää kohtuudella vähärasvaisia tai rasvattomia maitovalmisteita, kalaa sekä vähärasvaista lihaa sekä kasvirasvaa.

Keliakiaa sairastavat voivat saada Kela-korvausta ruokavalion kustannuksiin. Se vaatii todistuksen, jossa lääkäri on todennut keliakian.

Gluteenitonta ruokavaliota voi kokeilla, vaikka ei keliakiaa sairastaisikaan. Monet kokevat saaneensa apua vatsa-, iho- ja väsymysoireisiin.

Palkokasveja ja pähkinöitä

Ravintoaineiden saamisen kannattaa kiinnittää huomio, jos normaalit viljat eivät sovi. Esimerkiksi proteiini- ja kuitupitoisissa herneissä on runsaasti magnesiumia, sinkkiä ja B1-vitamiinia. Muista myös muut palkokasvit.

Cashewpähkinöissä ja monissa muissa pähkinöissä on reilusti hyvälaatuista rasvaa.

Luontaisesti gluteenittomassa hirssissä on paljon hiilihydraattia, proteiinia sekä rautaa, kaliumia ja magnesiumia. Hirssisuurimot on huuhdeltava ennen käyttöä kitkerän maun poistamiseksi.

Täysjyväriisissä on tallessa kaikki jyvän kuidut ja alkion vitamiinit ja kivennäisaineet. Täysjyväriisin arginiinaminohappo ja foolihappo auttavat ehkäisemään sydän- ja veri-suonitauteja

Kokeile maukasta sienirisottoa, jossa on täysjyväriisin ansiosta kuidut kohdallaan!

Gluteeniton sienirisotto

1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
100 g tuoreita herkkusieniä tai siitakkeita
1 dl täysjyväriisiä
n. 5 dl gluteenitonta ja vähäsuolaista kasvislientä
2 rkl silputtua timjamia tai salviaa
1 rkl parmesaanilastuja

1. Kuori ja silppua sipulit. Kuullota niitä öljyssä pari minuuttia. Puhdista ja viipaloi sienet. Kuullota niitä hetki riisin ja sipuleiden kanssa.

2. Lisää kasvislientä vähän kerrallaan ja kypsennä keskilämmöllä ja sekoitellen noin 15–20 minuuttia, riisin kypsymisajasta riippuen.

3. Viimeistele yrtillä ja parmesaanilla.

Lisää gluteenittomia ruokaohjeita täältä.

Lue lisää:

Tästä syystä viljoja vältellään

Miksi saan oireita viljasta?

Gluteenitonta viljaa

Tästä syystä kannattaa tutustua kvinoaan

  • Keliaakikko ei tarvitse ravintolisävalmisteita, jos ruokavalio on monipuolinen.
  • Kuitulisä tai kalsium- tai D-vitamiinivalmiste voi olla tarpeen.
  • Monivitamiinipilleri auttaa, jos epäilee ruokavaliossaan olevan puutteita.
Vierailija

Ilman gluteenia parempi olo

Viljoissa ei tutkimusten mukaan ole yhtäkään ravintoainetta, mitä ei saisi muusta ravinnosta ja huomattavasti paremmin imeytyvänä. Monipuolinen ruokavalio voidaan koostaa muista kasvikunnan tuotteista, joissa on huomattavasti enemmän ravintoaineita kuin viljassa. Täysjyväviljan mahdolliset terveysvaikutukset on saatu esille vain ja ainoastaan vertaamalla ruista valkoiseen puhdistettuun vehnään. Jotkut ravitsemusasiantuntijat väittävät edelleen täysjyväviljaa välttämättömäksi terveellisen...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Luin amerikkalaistutkimuksen, jonka mukaan fruktoosi on epäterveellistä. Koe oli tehty makeutetuilla juomilla. Entä kaupassa myytävä hedelmäsokeri, jota käytän jälkiruoissa ja leivonnassa? En osta kaupasta herkkuja, limsoja enkä mehuja, sillä niissä on hurjasti piilosokeria. Jos jotain herkkua haluan, leivon itse. Tavakseni on tullut vähentää resepteissä sokeria. Kokonaan ilman makeaa ei pysty tässä elämässä olemaan. Olen huomannut, että fruktoosi on niin makeaa, että sitä riittää pienikin määrä. Voiko fruktoosi olla haitallista silloinkin, kun sitä käyttää näin?

Fruktoosin eli hedelmäsokerin runsaan saannin on todettu vaikuttavan epäedullisesti  maksan aineenvaihduntaan. Kuten kysyjä tuo esille, makeutetut juomat ovat tässä suhteessa ne elintarvikkeet, joihin on syytä kiinnittää huomiota.

Yhdysvalloissa käytetään juomien makeuttamisessa runsasfruktoosis ta maissisiirappia. Tämä on ongelmallista, sillä juomien käyttö voi olla runsasta, jolloin fruktoosin saanti nousee hyvin suureksi. Vastaavia määriä fruktoosia on vaikea saada muualta.

Hedelmiä ja marjoja ei fruktoosin vuoksi tarvitse välttää. Niiden terveysvaikutukset on vakuuttavasti dokumentoitu osana terveyttä edistävää ruokavaliota. Mehuista on juomasuosituksen mukaan syytä suosia täysmehuja ja niitäkin korkeintaan lasillinen päivässä aterian yhteydessä.

Kysyjän sokerin saanti vaikuttaa olevan maltillista, joten nykyisiä sokerinkäyttötottumuksia voi hyvin jatkaa. Kysyjän havainto siitä, että hedelmäsokeri on tavallista sokeria makeampaa, pitää paikkansa, joten sitä tarvitaan saman makeuden saavuttamiseksi tavallista sokeria vähemmän.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Onko fruktoosi pahaa sokeria?

Ainoastaan hiilihydraattien kokonaismäärällä on merkitystä, koska niistä yksikään gramma ei mihinkään häviä. Se, että muuttuuko se hiilihydraatti (ns. hitaat ja nopeat) tunnin päästä glukoosiksi vai 3 tunnin päästä ei ole mitään merkitystä, vaikka näin meille on valehdeltu jo iät ja ajat mm. virallisen tahon puolelta. Tavan kansa kuluttaa hyvin vähän hiilihydraatteja päivässä ( alle 150 grammaa) ja näinollen loppu muuttuu rasvaksi elimistöön ja lopulta rasvoittaa myös maksan. Näin ihminen lihoo...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta