Keliaakikko karttaa gluteenia mutta satsaa ravintoaineisiin. Gluteeniton ruokavalio on tuonut helpotuksen myös monille sellaisille, joilla ei ole keliakiaa mutta saavat ruoasta erilaisia oireita.

Keliakiassa vehnän, rukiin ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa tulehduksen ja vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Tämä heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

Hoitona keliakiaan on gluteeniton ruokavalio, jota on noudatettava koko loppuelämä.

Gluteenittomassa ruokavaliossa vehnä, ruis ja ohra korvataan gluteenittomilla viljoilla, esimerkiksi maissilla, hirssillä, riisillä ja tattarilla. Keliaakikot voivat käyttää myös puhdasta kauraa, joka ei ole ollut kosketuksissa gluteenipitoisten viljojen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuitua kasviksista

Gluteenittomat täysjyväviljavalmisteiden lisäksi hyvään gluteenittomaan ruokavalioon kuuluvat kasvikset, marjat ja hedelmät. Lisäksi ruokavalio sisältää kohtuudella vähärasvaisia tai rasvattomia maitovalmisteita, kalaa sekä vähärasvaista lihaa sekä kasvirasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keliakiaa sairastavat voivat saada Kela-korvausta ruokavalion kustannuksiin. Se vaatii todistuksen, jossa lääkäri on todennut keliakian.

Gluteenitonta ruokavaliota voi kokeilla, vaikka ei keliakiaa sairastaisikaan. Monet kokevat saaneensa apua vatsa-, iho- ja väsymysoireisiin.

Palkokasveja ja pähkinöitä

Ravintoaineiden saamisen kannattaa kiinnittää huomio, jos normaalit viljat eivät sovi. Esimerkiksi proteiini- ja kuitupitoisissa herneissä on runsaasti magnesiumia, sinkkiä ja B1-vitamiinia. Muista myös muut palkokasvit.

Cashewpähkinöissä ja monissa muissa pähkinöissä on reilusti hyvälaatuista rasvaa.

Luontaisesti gluteenittomassa hirssissä on paljon hiilihydraattia, proteiinia sekä rautaa, kaliumia ja magnesiumia. Hirssisuurimot on huuhdeltava ennen käyttöä kitkerän maun poistamiseksi.

Täysjyväriisissä on tallessa kaikki jyvän kuidut ja alkion vitamiinit ja kivennäisaineet. Täysjyväriisin arginiinaminohappo ja foolihappo auttavat ehkäisemään sydän- ja veri-suonitauteja

Kokeile maukasta sienirisottoa, jossa on täysjyväriisin ansiosta kuidut kohdallaan!

Gluteeniton sienirisotto

1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
100 g tuoreita herkkusieniä tai siitakkeita
1 dl täysjyväriisiä
n. 5 dl gluteenitonta ja vähäsuolaista kasvislientä
2 rkl silputtua timjamia tai salviaa
1 rkl parmesaanilastuja

1. Kuori ja silppua sipulit. Kuullota niitä öljyssä pari minuuttia. Puhdista ja viipaloi sienet. Kuullota niitä hetki riisin ja sipuleiden kanssa.

2. Lisää kasvislientä vähän kerrallaan ja kypsennä keskilämmöllä ja sekoitellen noin 15–20 minuuttia, riisin kypsymisajasta riippuen.

3. Viimeistele yrtillä ja parmesaanilla.

Lisää gluteenittomia ruokaohjeita täältä.

Lue lisää:

Tästä syystä viljoja vältellään

Miksi saan oireita viljasta?

Gluteenitonta viljaa

Tästä syystä kannattaa tutustua kvinoaan

  • Keliaakikko ei tarvitse ravintolisävalmisteita, jos ruokavalio on monipuolinen.
  • Kuitulisä tai kalsium- tai D-vitamiinivalmiste voi olla tarpeen.
  • Monivitamiinipilleri auttaa, jos epäilee ruokavaliossaan olevan puutteita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla