Voivatko ruoan lisäaineet olla syynä allergiaan tai ylivilkkauteen? Entä kertyvätkö lisäaineet elimistöön? Paljon on tietoa liikkeellä, mutta mikä on totuus lisäaineista.

Kehityspäällikkö Pirjo-Liisa Penttilä maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, mikä lisäaineisiin liittyvistä uskomuksista pitää paikkansa.

1. Miksi lisäaineita käytetään? Ovatko ne kaikki tarpeellisia?

Lisäaineet helpottavat elintarvikkeiden valmistusta, parantavat säilyvyyttä tai vaikuttavat tuotteen ulkonäköön ja makuun. Käyttötarkoitus ilmoitetaan aina tuotteen pakkausmerkinnöissä.

Lisäaineista pitäisi aina olla hyötyä valmistajalle tai kuluttajalle. Hyödyn mittaaminen on välillä hankalaa. Säilöntäaineista on ilman muuta hyötyä. Väriaineiden käyttö ei ole yhtä yksiselitteistä: appelsiinijuomaa voi valmistaa ilman värejä, mutta houkutteleeko hailakan värinen tuote ostamaan?

2. Ovatko toiset lisäaineet vaarallisempia kuin toiset?

Lisäaineiden turvallisuus varmistetaan aina ennen käyttöönottoa. Kaikista aineista tehdään erillinen turvallisuusarvio, jonka perusteella määritellään lisäaineiden sallittu käyttö. Turvallisimpia lisäaineita saa lisätä vapaammin useisiin elintarvikkeisiin. Monien aineiden käyttö on rajoitettua, jotta kuluttajan turvallisuus voidaan varmistaa.

3. Kertyvätkö lisäaineet elimistöön?

Elintarvikkeeseen tarkoituksella lisätyt aineet eli lisäaineet eivät kerry elimistöön. Sen sijaan vahingossa tulleet vieraat aineet, kuten raskasmetallit, PCB, dioksiini ja muut ympäristömyrkyt, saattavat kertyä.

4. Aiheuttavatko lisäaineet allergiaa , ylivilkkautta, lapsettomuutta tai syöpää?

Eivät aiheuta vakavia terveydellisiä ongelmia. Allergiset reaktiot johtuvat yleensä elintarvikkeiden valmistusaineista. Jotkin lisäaineista voivat toki joskus aiheuttaa yliherkkyysreaktioita. Tällaiset aineet on merkitty viranomaisten jakamiin lisäaineiden E-koodiluetteloihin. Lisäaineiden yhteydestä ylivilkkauteen ei ole saatu varmaa tieteellistä näyttöä.

5. Pitääkö allergikon tai astmaatikon varoa erityisesti joitakin lisäaineita?

Astmaatikolle ovat hankalia säilöntäaineena esimerkiksi kuivatuissa hedelmissä ja viineissä käytetyt rikkiyhdisteet.

6. Kevyttuotteissa on tavallista enemmän lisäaineita. Kumoaako tämä ”myrkkykuorma” keveyden tuomat terveysedut?

Ylipaino on ehdottomasti suurin kansallinen terveysriski. Lisäainepelko ei saa olla esteenä painonhallinnalle. Kaikki keinot ovat tarpeen, myös kevyttuotteet.

7. Miten lisäainetaakkaansa voi keventää? Tarvitseeko sitä keventää?

Ruoan voi valmistaa perusraaka-aineista tai valita erilaisista markkinoilla olevista vaihtoehdoista vähiten lisäaineita sisältäviä tuotteita. Monissa eineksissäkin on yllättävän vähän lisäaineita. Huomio pitää kiinnittää päivittäin syötäviin tai juotaviin tuotteisiin. Herkkupaloilla tai silloin tällöin nautittavilla tuotteilla ei ole suurta merkitystä.

Pieniltä lapsilta lisäainetaakkaa kannattaa keventää valitsemalla säilöntäaineettomia mehuja ja rajoittamalla makkaran syöntiä.

8. Kuoritko itse omenat torjunta- ja säilöntäainejäämien vuoksi?

Lisäaineiden tai torjunta-aineiden saanti ei ole aikuiselle ongelma. Voin syödä tilanteesta riippuen hedelmät myös kuorimatta mutta hyvin pestyinä. Maahantuodut hedelmät kuorin pienille lapsille. Koululaiset saavat hedelmät evääksi pestyinä.

Kuva Shutterstock

Magnesium on keskeinen tekijä sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Puutostilasta kärsivät vain harvat, sillä magnesiumia saa vaikka mistä.

Hivenaine magnesiumin tärkeyttä ei pidä väheksyä. Se osallistuu solujen perusaineenvaihdunnan säätelyyn, aivojen välittäjäaineiden toimintaan, perintötekijöiden rakentumiseen sekä hermojen ja lihasten yhteispelin sujumiseen.

Magnesiumin saantisuositus on miehillä 350 milligrammaa ja naisilla 280 mg päivässä. Puutostila on harvinainen ja johtuu yleensä runsaasta virtsanerityksestä, joka voi liittyä munuaissairauteen, diabetekseen, pitkäaikaiseen nesteenpoistolääkkeiden käyttöön tai alkoholismiin. Ajan kanssa lieväkin puutos voi kuitenkin johtaa ongelmiin. Oireita ovat väsymys, oksentelu, vapina ja lihasten nykiminen.

Magnesiumlisien tehoa suonenvedon estämiseen ei ole todistettu pätevillä tutkimuksilla, mutta niitä voi hyvin käyttää, jos ne tuntuvat auttavan.

Asiantuntija: sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

 

NÄISTÄ SAAT MAGNESIUMIA

Vehnälese 822 mg/100 g

Siemenet 447 mg

Pähkinät 208 mg

Tumma suklaa 130 mg

Banaani 31 mg

Tyrnimarja 30 mg

Kala 30 mg

Kaurapuuro 30 mg

Avokado 29 mg

Jauheliha 25 mg

Vadelma 25 mg

Lähde: Fineli.fi

Kuva Shutterstock

Pitääkö superfoodeista pitää taukoa? Käytän macaa, spirulinaa ja chiaa. Voiko superfoodeja ja kanelia käyttää, jos maksa -arvot ovat kohonneet?

Maca eli andienkrassi eli perun ginseng (Lepidium meyenii) on Andeilta peräisin oleva juurikasvi, jota on käytetty jo inkakulttuurissa. Suomessa sitä käytetään kuivattuna, jauhettuna juurena. Juuri sisältää aminohappoja, hiilihydraatteja, hieman rasvaa ja kivennäisistä mm. kalsiumia, kaliumia ja jodia. Macan väitetään lisäävän vireyttä, seksuaalista halua, hedelmällisyyttä ja helpottavan vaihdevuosioireita. Vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä.

Haittoja ei ole systemaattisesti tutkittu, mutta ei ole toisaalta tietoa siitäkään, että maca aiheuttaisi maksahaittoja.

Spirulina on siniviherlevää, jota käytetään kuivattuna jauheena ja kapseleina. Se sisältää proteiinia, hiilihydraattia, rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja. Käyttömäärien pitäisi kuitenkin olla runsaita, jotta spirulinan sisältämillä ravintoaineilla olisi merkitystä ruokavaliossa. Spirulinan on väitetty auttavan mm. pitkittyneeseen väsymykseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja tehostavan vastustuskykyä, mutta tieteellistä näyttöä näistä vaikutuksista ei ole. On julkaistu potilastapaus, jossa spirulinan epäiltiin aiheuttaneen maksavaurion. Siniviherlevien sisältämiä myrkkyjä voi olla mukana myös spirulinatuotteissa. Muina haittoina voi esiintyä suolisto-oireita, kuten vatsan turvotusta, ripulia ja ilmavaivoja. Jos maksa-arvot ovat koholla, spirulinavalmiste pitää lopettaa ja kääntyä lääkärin puoleen. Maksa-arvot on tarkistettava muutaman viikon kuluttua valmisteen lopettamisesta. Jos maksa-arvot korjaantuvat spirulinan käytön loputtua, maksahaitta saattaa olla spirulinan aiheuttama. Muut syyt maksa-arvojen koholla oloon on tietysti myös selvitettävä.

Chia (Salvia hispanica L.) on mintulle sukua oleva viljelykasvi, jonka siemeniä ja niistä puristettua öljyä käytetään ravintona. Chia on nyt suosittua FODMAP-ruokavaliossa, koska sen ajatellaan tasapainottavan vatsan toimintaa. Ravintosisältö on tyypillinen siemenille, eli chia sisältää kuitua, pehmeää rasvaa ja proteiineja. Tutkimustietoa chian terveysvaikutuksista tai haitoista on rajallisesti, eikä sen mahdollisista maksavaikutuksista ole mitään tietoa.

Lue lisää FODMAP-ruokavaliosta

Jauhettu kanelipuun kuori, mausteena käytetty kaneli, on tavanomaisina määrinä turvallista. Tavallisemman eli kassiakanelin runsasta käyttöä on syytä välttää sen sisältämän haitallisen kumariinin vuoksi. Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuus on huomattavasti pienempi. Kaneliöljy ja kanelipuun kuoriuutteet sisältävät kanelijauheeseen verrattuna moninkertaisia määriä kasvin ainesosia, ja ne ovatkin aiheuttaneet haittavaikutuksia. Paikallisesti käytettynä kaneliöljy voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihottumaa. Suun kautta nautittu kaneliöljy voi suurina annoksina lamata keskushermostoa.

Kaneliöljyä ja kaneliuutteita on vältettävä, jos sairastaa maksasairautta, koska kanelin sisältämä kinnamaldehydi on maksalle haitallista. Mausteena kanelia voi silti käyttää ruoassa.

Kasveista valmistettuja ravintolisiä olisi parasta käyttää vain kuuriluonteisesti, koska niiden pitkäaikaiskäytön turvallisuutta ei ole yleensä varmistettu.

Mainituista "superfoodeista" ainakin spirulina ja kaneliuutteet voivat aiheuttaa maksavaurion, joten ne on jätettävä kokonaan pois käytöstä, jos maksa-arvot ovat koholla.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

 

 

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Spiruliinan syöjä

Voiko superfoodeista olla harmia?

Vierailija kirjoitti: Astronautit syö spiruliinaa eikä heillä ole maksavaurioita. Spiruliina on kasvatettua levää eli ruokaa. Liika hiilari rasvoittaa maksa ja siten saa rasvamaksan. Artikkelissa ei sanota että Spiruliina AIHEUTTAA maksavaurion vaan että VOI aiheuttaa maksavaurion, aivan kuten liika hiilarikin VOI. Kiinalaiset ovat kovia riisinsyöjiä, onko heillä kaikilla rasvamaksa?
Lue kommentti