Onko nokkoskeitossa jäljellä mitään vitamiinia. Kerään keväällä ja kuivatan. Saatan syödä viikossa monta ateriaa. Ei kai siitä ole haittaa? Toinen himoni on tomaatti ja raaka sipuli leivän päälle. Kesällä syön joka päivä. Olisi kiva saada tietoa, voiko näitä syödä huoletta paljon.

Nokkonen on niin sanottu nitraatinkerääjäkasvi eli siinä on varsin runsaasti nitraattia. Nitraattia on vähemmän nuorissa versoissa, joten niitä kannattaa suosia vanhempien verojen sijaan. Nokkosessa on myös rautaa, mutta se on huonommin imeytyvää kasvikunnan rautaa. Kasvikunnan raudan imeytymistä edistää C-vitamiini eli jotakin tuoretta C-vitamiinipitoista kannattaa syödä nokkosruoan yhteydessä. Raudan imeytymistä puolestaan estävät muun muassa tee, maitovalmisteet ja fytaatit, joita on täysjyväviljassa, erityisen runsaasti leseissä. Nitraattipitoisuuden vuoksi nokkosruokaa ei kannattane syödä useita kertoja viikossa. Tomaatin ja sipulin syöntiin sen sijaan ei liity mitään huomioitavaa.

 

Ursula Schwab

ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.