Nyt ovat tomaatit parhaimmillaan. Maun lisäksi niistä kannattaa nauttia terveellisyyden takia. Väriaine lykopeeni suojaa syöviltä ja sydänvaivoilta.

Tomaatissa ja etenkin sen kuoressa on runsaasti lykopeenia, joka voi suojata syövältä. Tomaatin ja tomaattivalmisteiden syönti edistää myös sydänterveyttä. 

Lykopeeni on väriaine, joka tekee tomaatista punaisen. Tomaatti on ehdottomasti paras lykopeenin lähde, muita ovat esimerkiksi verigreippi, vesimeloni, ruusunmarja ja aprikoosi.

Maailman eniten viljellyssä vihanneksessa, tomaatissa, on lisäksi jonkin verran C-vitamiinia, folaattia ja kaliumia.

Pastakastike porisemaan

Lykopeeni kestää hyvin kuumennusta ja säilyy siis ruoanvalmistuksessa.

Pastakastike on hyvä lykopeenin lähde, eikä sen valmistaminen vaadi suuria kokkaustaitoja. Vain tomaattia, tomaattimurskaa, sipulia, valkosipulia, suolaa, pippuria, ripaus sokeria ja yrttejä  – kukin makunsa mukaan. Kun tomaatti on tiiviissä muodossa, siitä saa enemmän lykopeenia, ja elimistö myös käyttää sen kypsennettynä tehokkaasti hyödyksi.

– Kun lorauttaa sekaan rasvaa, vaikkapa oliiviöljyä, niin imeytyminen vielä tehostuu, sanoo Jouni Karppi, joka on väitöstyössään tutkinut lykopeenin vaikutuksia.

Eikä lasten suosikkia, ketsuppiakaan pidä väheksyä: siinä on tehokas lataus samaa hyvää tekevää ainetta.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa seurattiin lykopeenipitoisuuksia veressä. Niillä joilla pitoisuus oli korkein, riski sairastua syöpään oli 45 prosenttia pienempi kuin niillä, joilla pitoisuudet olivat pienimmät.

Lue lisää:

Vitamiineja vähällä vaivalla

  • Lykopeeni kestää hyvin kuumennusta ja säilyy ruuanvalmistuksessa.
  • Lykopeenia ei muodostu sille liian korkeissa (29–32°C) tai liian matalissa (16°C) lämpötiloissa.
  • Tomaatit pitäisi säilyttää yli 13 asteen lämmössä. Tätä viileämmässä niiden rakenne vetistyy ja maku heikkenee.
  • Huoneenlämmössä tomaatit säilyvät noin viikon.
Vierailija

Tomaattia lykopeenin tähden

Jokaisen resepti tomaattpastakastikkeeseen on oma, eikä välttämättä pysy samanlaisena kerrasta toiseen. Italiassakin se on jokaisella mammalla oma. Itse käytän kaltattuja tölkkitomaatteja pohjana, kesällä saa ihan kivan makuisia kotimaisia tomaatteja, talvella ei juuri minkäänlaisia.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.