Ei savukkeista tai nuuskasta haittaa ole, jos niitä käyttää vain satunnaisesti juhlissa – vai onko sittenkin?

Väittämiin tupakanpoltosta vastaa terveydenhuollon erikoislääkäri, dosentti Kristiina Patja.

1. Tupakointi ja nuuskaaminen on vaaratonta, jos kyseessä on satunnainen viihdekäyttö.

Tarua. Tupakkatuotteille ei ole turvarajaa, kaikki käyttö vahingoittaa elimistöä.

2. Yhtäaikainen tupakointi ja alkoholinkäyttö on erityisen haitallista.

Totta. Alkoholi ja tupakka lisäävät molemmat akuutin sydäninfarktin ja aivoinfarktin vaaraa osin samoilla mekanismeilla: verenpaine ja sydämen syke nousevat. Ne ovat siis yhdessä käytettyinä vielä haitallisempia kuin erikseen käytettyinä, varsinkin jos alkoholin käyttö on runsasta. Alkoholi hajoaa elimistössä muun muassa asetaldehydiksi, joka on syöpävaarallinen aine, kuten tupakan monet kemikaalit. Eläinkokeissa nikotiinille nuorena altistuneet eläimet ovat tulleet nopeammin alkoholista riippuvaisiksi kuin altistumattomat.

3.  Piipputupakka ja sikarit ovat luomutuotteita savukkeisiin verrattuna.

Tarua. Tupakkakasvin viljely vaatii paljon kasvinsuojelumyrkkyjä ja kuivatus polttopuuta. Se tuskin on mitään luomukamaa. Terveyshaitatkin ovat samanlaiset kuin teollisilla savukkeilla.

4. Kevytsavukkeet ovat yhtä vaarallisia kuin muutkin.

Tarua. Ne ovat jopa haitallisempia. Kun nikotiinipitoisuus on pienempi, tupakoiva kompensoi sitä hengittämällä syvempään ja tupakoimalla tiheämmin.

5. Tupakanpolton ja nuuskan käytön voi kuka tahansa lopettaa, kun vain tosissaan päättää niin.

Totta. Tahtoa tarvitaan, sillä tupakkariippuvuuteen liittyy fyysinen riippuvuus varsinkin nikotiiniin. Psykologinen riippuvuus ja tottumus sekä tilanteisiin liittyvä tapatupakointi koukuttavat myös. Kun lopettaa, vastusta tulee elimistöstä, mieliteoista ja ympäristöstä. Vahva tahto, hyvät neuvot ja sitkeys palkitaan, vaikkei lopettaminen helppoa olekaan. Onnistunut tupakoinnin lopettaja on yrittänyt vakavasti lopettamista keskimäärin 3–4 kertaa. Repsahduksesta kannattaa ottaa opiksi ja yrittää uudelleen.

6. Nuuskaan syntyy riippuvuus helpommin kuin savukkeisiin.

Totta. Nuuskaa pidetään suussa pitempiä aikoja kuin savukkeita, jolloin nikotiiniannos on 3–4 kertaa suurempi ja elimistön nikotiinipitoisuus pysyy korkeampana pidempään kuin savukkeita polttavan. Nuuska todennäköisesti synnyttää nopeammin fyysisen riippuvuuden kuin savukkeet.

7. Tupakka ja nuuska rentouttavat.

Totta ja tarua. Tupakoimaton saa nikotiinista pahoinvointia ja päänsärkyä. Sen sijaan nikotiiniriippuvaisen vieroitusoireet, kuten ärtymys ja keskittymiskyvyn heikkeneminen, helpottuvat tupakoidessa. Todellisuudessa tupakan nikotiini kiihdyttää keskushermostoa ja kuluttaa monia stressiä lievittäviä välittäjäaineita. Tupakointi on yksi kroonisen stressin riskitekijöistä.

8. Nikotiinikorvaushoidot ovat arveluttavia, koska niistäkin elimistöön tulee nikotiinia.

Tarua. Jos korvaushoitoa käytetään vieroitusoireiden ehkäisemiseen, se on haitattomampi kuin savukkeet tai nuuska, joissa on nikotiinin lisäksi tuhansia muita haitallisia aineita.

9. Jos lopettaa tupakoinnin, tilalle tulee helposti jokin muu riippuvuus.

Tarua. Tupakoinnin lopettaneella ei ole keskimäärin sen suurempaa riskiä muuhun riippuvuuteen kuin sellaisella, joka ei ole koskaan aloittanutkaan.

10. Tupakoinnin aiheuttamat haitat poistuvat lopettamisen jälkeen.

Totta. Aika korjaa elimistön vaurioita. Keuhkot alkavat heti puhdistua, mistä on merkkinä lisääntynyt limannousu. Sydämen taakka vähenee ja infarktiriski puolittuu vuodessa. Keuhkosyövän vaara puolittuu 10 vuodessa lopettamisen jälkeen. Keuhkoahtauma ei palaudu, mutta sen oireet helpottuvat.

 

Tupakoinnin lopettaminen ei lihota, mutta makeanhimo on yksi riippuvuuden vieroitusoireista. Kaikki maistuu paremmalta kun ei polta, sillä tupakointi vie makuaistin. Tupakansavu lamauttaa nenänpohjassa olevat aistisolut ja makuaisti heikkenee. Makuaisti palautuu päivissä tupakoinnin loppumisesta.

Vierailija

10 syytä lopettaa juhlatupakointi

1. Eläminen kannattaa lopettaa,koska se johtaa 100% kuolemaan 2. Tanssiminen kannatta lopettaa, koska se saattaa johtaa varvasmurtumiin. 3. syöminen kannattaa lopettaa, koska se saattaa aiheuttaa suolistokaasuja, ja johtaa ilmaston tuhoutumiseen. 4. sosiaalinen kanssakäynti ihmisten kanssa, kannattaa lopettaa, koska se saattaa johtaa erimielisyyksiin, ja aiheuttaa ristiriitaisia tilanteita, väkivaltaa, yms.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.