Ei savukkeista tai nuuskasta haittaa ole, jos niitä käyttää vain satunnaisesti juhlissa – vai onko sittenkin?

Väittämiin tupakanpoltosta vastaa terveydenhuollon erikoislääkäri, dosentti Kristiina Patja.

1. Tupakointi ja nuuskaaminen on vaaratonta, jos kyseessä on satunnainen viihdekäyttö.

Tarua. Tupakkatuotteille ei ole turvarajaa, kaikki käyttö vahingoittaa elimistöä.

2. Yhtäaikainen tupakointi ja alkoholinkäyttö on erityisen haitallista.

Totta. Alkoholi ja tupakka lisäävät molemmat akuutin sydäninfarktin ja aivoinfarktin vaaraa osin samoilla mekanismeilla: verenpaine ja sydämen syke nousevat. Ne ovat siis yhdessä käytettyinä vielä haitallisempia kuin erikseen käytettyinä, varsinkin jos alkoholin käyttö on runsasta. Alkoholi hajoaa elimistössä muun muassa asetaldehydiksi, joka on syöpävaarallinen aine, kuten tupakan monet kemikaalit. Eläinkokeissa nikotiinille nuorena altistuneet eläimet ovat tulleet nopeammin alkoholista riippuvaisiksi kuin altistumattomat.

3.  Piipputupakka ja sikarit ovat luomutuotteita savukkeisiin verrattuna.

Tarua. Tupakkakasvin viljely vaatii paljon kasvinsuojelumyrkkyjä ja kuivatus polttopuuta. Se tuskin on mitään luomukamaa. Terveyshaitatkin ovat samanlaiset kuin teollisilla savukkeilla.

4. Kevytsavukkeet ovat yhtä vaarallisia kuin muutkin.

Tarua. Ne ovat jopa haitallisempia. Kun nikotiinipitoisuus on pienempi, tupakoiva kompensoi sitä hengittämällä syvempään ja tupakoimalla tiheämmin.

5. Tupakanpolton ja nuuskan käytön voi kuka tahansa lopettaa, kun vain tosissaan päättää niin.

Totta. Tahtoa tarvitaan, sillä tupakkariippuvuuteen liittyy fyysinen riippuvuus varsinkin nikotiiniin. Psykologinen riippuvuus ja tottumus sekä tilanteisiin liittyvä tapatupakointi koukuttavat myös. Kun lopettaa, vastusta tulee elimistöstä, mieliteoista ja ympäristöstä. Vahva tahto, hyvät neuvot ja sitkeys palkitaan, vaikkei lopettaminen helppoa olekaan. Onnistunut tupakoinnin lopettaja on yrittänyt vakavasti lopettamista keskimäärin 3–4 kertaa. Repsahduksesta kannattaa ottaa opiksi ja yrittää uudelleen.

6. Nuuskaan syntyy riippuvuus helpommin kuin savukkeisiin.

Totta. Nuuskaa pidetään suussa pitempiä aikoja kuin savukkeita, jolloin nikotiiniannos on 3–4 kertaa suurempi ja elimistön nikotiinipitoisuus pysyy korkeampana pidempään kuin savukkeita polttavan. Nuuska todennäköisesti synnyttää nopeammin fyysisen riippuvuuden kuin savukkeet.

7. Tupakka ja nuuska rentouttavat.

Totta ja tarua. Tupakoimaton saa nikotiinista pahoinvointia ja päänsärkyä. Sen sijaan nikotiiniriippuvaisen vieroitusoireet, kuten ärtymys ja keskittymiskyvyn heikkeneminen, helpottuvat tupakoidessa. Todellisuudessa tupakan nikotiini kiihdyttää keskushermostoa ja kuluttaa monia stressiä lievittäviä välittäjäaineita. Tupakointi on yksi kroonisen stressin riskitekijöistä.

8. Nikotiinikorvaushoidot ovat arveluttavia, koska niistäkin elimistöön tulee nikotiinia.

Tarua. Jos korvaushoitoa käytetään vieroitusoireiden ehkäisemiseen, se on haitattomampi kuin savukkeet tai nuuska, joissa on nikotiinin lisäksi tuhansia muita haitallisia aineita.

9. Jos lopettaa tupakoinnin, tilalle tulee helposti jokin muu riippuvuus.

Tarua. Tupakoinnin lopettaneella ei ole keskimäärin sen suurempaa riskiä muuhun riippuvuuteen kuin sellaisella, joka ei ole koskaan aloittanutkaan.

10. Tupakoinnin aiheuttamat haitat poistuvat lopettamisen jälkeen.

Totta. Aika korjaa elimistön vaurioita. Keuhkot alkavat heti puhdistua, mistä on merkkinä lisääntynyt limannousu. Sydämen taakka vähenee ja infarktiriski puolittuu vuodessa. Keuhkosyövän vaara puolittuu 10 vuodessa lopettamisen jälkeen. Keuhkoahtauma ei palaudu, mutta sen oireet helpottuvat.

 

Tupakoinnin lopettaminen ei lihota, mutta makeanhimo on yksi riippuvuuden vieroitusoireista. Kaikki maistuu paremmalta kun ei polta, sillä tupakointi vie makuaistin. Tupakansavu lamauttaa nenänpohjassa olevat aistisolut ja makuaisti heikkenee. Makuaisti palautuu päivissä tupakoinnin loppumisesta.

Vierailija

10 syytä lopettaa juhlatupakointi

1. Eläminen kannattaa lopettaa,koska se johtaa 100% kuolemaan 2. Tanssiminen kannatta lopettaa, koska se saattaa johtaa varvasmurtumiin. 3. syöminen kannattaa lopettaa, koska se saattaa aiheuttaa suolistokaasuja, ja johtaa ilmaston tuhoutumiseen. 4. sosiaalinen kanssakäynti ihmisten kanssa, kannattaa lopettaa, koska se saattaa johtaa erimielisyyksiin, ja aiheuttaa ristiriitaisia tilanteita, väkivaltaa, yms.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.