Herkän vatsan oirelista on pitkä kuin nälkävuosi. Lääkäri Perttu Arkkila johdattelee vaivojen lähteille ja vinkkaa, miten niistä voi päästä eroon.

1. Röyhtäily

Mahalaukussa on liikaa ilmaa. Sitä on päässyt sinne ruoan mukana, nielemällä, purkan jauhannan seurauksena ja ruoka-aineiden mukana. Monet ruoka-aineet, kuten pavut, paprika tai omena, keräävät ilmaa.

Hoitovinkki Ennen kuin jätät epäilyttävät ruoat pois, kokeile muutamaa peruskonstia: löysennä tiukkaa vaatetusta, luovu hotkimisesta ja pureskele ruoka rauhassa. Kysy happoja vähentäviä lääkkeitä apteekista.

2. Paha maku suussa

Karvasveden nousun ohella närästys ja rintalastan takana tuntuva kipu kuuluvat refluksioireisiin. Etenkin ylipainoisella vyötärörasva lisää painetta vatsaonteloon, jolloin mahahappo nousee herkästi ylöspäin jopa suuhun asti. Siksi painonpudottaminen on suositeltavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoitovinkki Hanki apteekista happolääkkeitä, joista protonipumpun­ estäjät ovat tehokkaimpia. Jos vaiva ei niillä lähde, mene lääkäriin. Oireiden taustalla saattaa olla esimerkiksi leikkauksella hoidettava palleatyrä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Ilmavaivat

Syöt jotakin, joka kerryttää ilmaa suoleesi. Ensiapuohje kuuluu: pöräytä ilmat ronskisti ulos! Pidättely vain pahentaa oireita.

Hoitovinkki Toisena ohjeena on jälleen ilmaa keräävien ruoka-aineiden, kuten papujen, raakojen juuresten, laktoosin ja keinomakean, välttäminen ja kuidun asteittainen lisääminen ruokaan.

4. Turvotus ja kipu

Olet syönyt jotakin, joka paisuttaa mahasi pinkeäksi kuin rantapallo. Tiedät itse, mitä se jokin on, joten kaikkein ilmeisimmät turvottavat ruoka-ainekset kannattaa jättää pois ja kokeilla, helpottaisiko turvotus.

Hoitovinkki Tee ainakin tämä: Poista ruokalistalta kokonaan pavut, raa’at juurekset ja muutamaksi viikoksi laktoosia sisältävät ruoat sekä keinomakeutetut kevytlimpparit. Ota käyttöön useaa probioottia sisältävä elintarvike tai lisäravinnevalmiste, esimerkiksi Biophilus Combi -tabletit. Ala syödä rauhallisemmin ja pienennä ruoka-annoksia, mutta syö sen sijaan useammin. Pidä huolta, että syöt pois jättämiesi kasvisten sijaan vatsallesi sopivia kasvikunnan tuotteita, kuten marjoja. On myös hyvä pitää mielessä, että turpoamis- ja kipuherkkä vatsa rakastaa liikuntaa ja inhoaa hotkimista.

5. Löysä vatsa

Viittaa ärtyvän suolen oireyhtymään, etenkin jos vatsa on ajoittain ummessa mutta välillä taas ripulilla. Tässä vaivassa suolen liike on häiriintynyt, mutta potilaan kipukynnyskin saattaa vain olla turhan herkkä.

Hoitovinkki Kuitulisä on ehdoton apukeino, joten käytä aluksi apteekin kuituvalmisteita. Niiden tuoteselosteessa on annosteluohjeet: tiedät, miten paljon kuitulisää on otettava, jotta se tehoaisi, mutta et saa kuitua liikaa.
Maitohappobakteereistakin saattaa olla apua, sillä ne tasapainottavat suoliston bakteerikantaa. Ripuliin on apteekissa myös omat reseptittömät lääkkeensä. Mene lääkäriin, jos ajoittainen ripuli vaivaa, eikä mistään konstista tunnu olevan apua.

6. Kova vatsa

Suolen hidas toiminta on tavallisimmin seurausta vääränlaisista ruokatottumuksista. Joko kuitua saadaan liian vähän tai sitä saadaan liikaa. Koeta säätää kuidunsaantisi sopivaksi esimerkiksi leseillä tai apteekin kuitulisillä.

Hoitovinkki Juo ensiavuksi riittävästi vettä, ummetuskausina useita lisälaseja päivässä. Ja kokeile rivakkaa kävely- tai hölkkälenkkiä: se pistää suoleen taatusti vipinää. Apteekin ummetusvalmisteet käyvät kovan vatsan omahoidoksi. Niistä osa kasvattaa ulostemassaa ja helpottaa siten pyttyistuntoja, toiset vilkastuttavat suolen toimintaa. Jälkimmäisiä suositellaan vain kuureina. Ummetus, joka ei mene ohi, vaatii lääkärissä käyntiä. Samoin, jos ulosteen mukana tulee verta. Suoli voi olla tulehtunut tai ahtautunut tai siellä voi olla kasvain.

 

Vastaa suureen viljakyselyymme 10.9.2014 mennessä ja olet mukana kolmen Kylli Kukkin uutuuskirjan Kyllin hyvä: Lempeämmän elämän käsikirja arvonnassa.

Osallistu tästä.

"

. LÖYSÄ VATSA

Viittaa ärtyvän suolen oireyhtymään, etenkin jos vatsa on ajoittain ummessa mutta välillä taas ripulilla. Tässä vaivassa suolen liike on häiriintynyt, mutta potilaan kipukynnyskin saattaa vain olla turhan herkkä."

Tätä "kipukynnys vaan liian herkkä" on törkeätä vähättelyä lääkäriltä. Jos kipu vetää ihmisen kaksinkerroin ja hikikarpalot kihoavat otsalle, niin potilaan kipukynnys ei ole vaan herkkä. Jos tutkimuksista ei löydy ärtyvän suolen oireyhtymää, joka aiheuttaisi kivut, niin syy voi olla naisella esim. Endometrioosissa ja kipu saattaa olla hirveä, kun ulostemassa tai iso ilmamäärä kulkee kasvainkohdan ohi. Varsinkin jos kipu on jatkuvaa tai toistuvaa ei sitä voi vaan kuitata liian herkällä kipukynnyksellä. Kipu on kipua lievänäkin ja sen aiheuttaa aina joku syy.

En menisi ikinä tuollaisia diagnooseja antavalle lääkärille.

  • ylös 61
  • alas 31

Osta sitä taikka tätä apteekista.

Törkeetä mainostusta.

Mulla viljat aiheuttaa kaikkea ikävää.

Myös prosessoitu maito on pahasta.

  • ylös 37
  • alas 31
Sisältö jatkuu mainoksen alla