Herkän vatsan oirelista on pitkä kuin nälkävuosi. Lääkäri Perttu Arkkila johdattelee vaivojen lähteille ja vinkkaa, miten niistä voi päästä eroon.

1. Röyhtäily

Mahalaukussa on liikaa ilmaa. Sitä on päässyt sinne ruoan mukana, nielemällä, purkan jauhannan seurauksena ja ruoka-aineiden mukana. Monet ruoka-aineet, kuten pavut, paprika tai omena, keräävät ilmaa.

Hoitovinkki Ennen kuin jätät epäilyttävät ruoat pois, kokeile muutamaa peruskonstia: löysennä tiukkaa vaatetusta, luovu hotkimisesta ja pureskele ruoka rauhassa. Kysy happoja vähentäviä lääkkeitä apteekista.

2. Paha maku suussa

Karvasveden nousun ohella närästys ja rintalastan takana tuntuva kipu kuuluvat refluksioireisiin. Etenkin ylipainoisella vyötärörasva lisää painetta vatsaonteloon, jolloin mahahappo nousee herkästi ylöspäin jopa suuhun asti. Siksi painonpudottaminen on suositeltavaa.

Hoitovinkki Hanki apteekista happolääkkeitä, joista protonipumpun­ estäjät ovat tehokkaimpia. Jos vaiva ei niillä lähde, mene lääkäriin. Oireiden taustalla saattaa olla esimerkiksi leikkauksella hoidettava palleatyrä.

3. Ilmavaivat

Syöt jotakin, joka kerryttää ilmaa suoleesi. Ensiapuohje kuuluu: pöräytä ilmat ronskisti ulos! Pidättely vain pahentaa oireita.

Hoitovinkki Toisena ohjeena on jälleen ilmaa keräävien ruoka-aineiden, kuten papujen, raakojen juuresten, laktoosin ja keinomakean, välttäminen ja kuidun asteittainen lisääminen ruokaan.

4. Turvotus ja kipu

Olet syönyt jotakin, joka paisuttaa mahasi pinkeäksi kuin rantapallo. Tiedät itse, mitä se jokin on, joten kaikkein ilmeisimmät turvottavat ruoka-ainekset kannattaa jättää pois ja kokeilla, helpottaisiko turvotus.

Hoitovinkki Tee ainakin tämä: Poista ruokalistalta kokonaan pavut, raa’at juurekset ja muutamaksi viikoksi laktoosia sisältävät ruoat sekä keinomakeutetut kevytlimpparit. Ota käyttöön useaa probioottia sisältävä elintarvike tai lisäravinnevalmiste, esimerkiksi Biophilus Combi -tabletit. Ala syödä rauhallisemmin ja pienennä ruoka-annoksia, mutta syö sen sijaan useammin. Pidä huolta, että syöt pois jättämiesi kasvisten sijaan vatsallesi sopivia kasvikunnan tuotteita, kuten marjoja. On myös hyvä pitää mielessä, että turpoamis- ja kipuherkkä vatsa rakastaa liikuntaa ja inhoaa hotkimista.

5. Löysä vatsa

Viittaa ärtyvän suolen oireyhtymään, etenkin jos vatsa on ajoittain ummessa mutta välillä taas ripulilla. Tässä vaivassa suolen liike on häiriintynyt, mutta potilaan kipukynnyskin saattaa vain olla turhan herkkä.

Hoitovinkki Kuitulisä on ehdoton apukeino, joten käytä aluksi apteekin kuituvalmisteita. Niiden tuoteselosteessa on annosteluohjeet: tiedät, miten paljon kuitulisää on otettava, jotta se tehoaisi, mutta et saa kuitua liikaa.
Maitohappobakteereistakin saattaa olla apua, sillä ne tasapainottavat suoliston bakteerikantaa. Ripuliin on apteekissa myös omat reseptittömät lääkkeensä. Mene lääkäriin, jos ajoittainen ripuli vaivaa, eikä mistään konstista tunnu olevan apua.

6. Kova vatsa

Suolen hidas toiminta on tavallisimmin seurausta vääränlaisista ruokatottumuksista. Joko kuitua saadaan liian vähän tai sitä saadaan liikaa. Koeta säätää kuidunsaantisi sopivaksi esimerkiksi leseillä tai apteekin kuitulisillä.

Hoitovinkki Juo ensiavuksi riittävästi vettä, ummetuskausina useita lisälaseja päivässä. Ja kokeile rivakkaa kävely- tai hölkkälenkkiä: se pistää suoleen taatusti vipinää. Apteekin ummetusvalmisteet käyvät kovan vatsan omahoidoksi. Niistä osa kasvattaa ulostemassaa ja helpottaa siten pyttyistuntoja, toiset vilkastuttavat suolen toimintaa. Jälkimmäisiä suositellaan vain kuureina. Ummetus, joka ei mene ohi, vaatii lääkärissä käyntiä. Samoin, jos ulosteen mukana tulee verta. Suoli voi olla tulehtunut tai ahtautunut tai siellä voi olla kasvain.

 

Vastaa suureen viljakyselyymme 10.9.2014 mennessä ja olet mukana kolmen Kylli Kukkin uutuuskirjan Kyllin hyvä: Lempeämmän elämän käsikirja arvonnassa.

Osallistu tästä.

Vierailija

6 x tunnista vatsavaiva ja hoida pois

" . LÖYSÄ VATSA Viittaa ärtyvän suolen oireyhtymään, etenkin jos vatsa on ajoittain ummessa mutta välillä taas ripulilla. Tässä vaivassa suolen liike on häiriintynyt, mutta potilaan kipukynnyskin saattaa vain olla turhan herkkä." Tätä "kipukynnys vaan liian herkkä" on törkeätä vähättelyä lääkäriltä. Jos kipu vetää ihmisen kaksinkerroin ja hikikarpalot kihoavat otsalle, niin potilaan kipukynnys ei ole vaan herkkä. Jos tutkimuksista ei löydy ärtyvän suolen oireyhtymää, joka aiheuttaisi kivut,...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.