Herkän vatsan oirelista on pitkä kuin nälkävuosi. Lääkäri Perttu Arkkila johdattelee vaivojen lähteille ja vinkkaa, miten niistä voi päästä eroon.

1. Röyhtäily

Mahalaukussa on liikaa ilmaa. Sitä on päässyt sinne ruoan mukana, nielemällä, purkan jauhannan seurauksena ja ruoka-aineiden mukana. Monet ruoka-aineet, kuten pavut, paprika tai omena, keräävät ilmaa.

Hoitovinkki Ennen kuin jätät epäilyttävät ruoat pois, kokeile muutamaa peruskonstia: löysennä tiukkaa vaatetusta, luovu hotkimisesta ja pureskele ruoka rauhassa. Kysy happoja vähentäviä lääkkeitä apteekista.

2. Paha maku suussa

Karvasveden nousun ohella närästys ja rintalastan takana tuntuva kipu kuuluvat refluksioireisiin. Etenkin ylipainoisella vyötärörasva lisää painetta vatsaonteloon, jolloin mahahappo nousee herkästi ylöspäin jopa suuhun asti. Siksi painonpudottaminen on suositeltavaa.

Hoitovinkki Hanki apteekista happolääkkeitä, joista protonipumpun­ estäjät ovat tehokkaimpia. Jos vaiva ei niillä lähde, mene lääkäriin. Oireiden taustalla saattaa olla esimerkiksi leikkauksella hoidettava palleatyrä.

3. Ilmavaivat

Syöt jotakin, joka kerryttää ilmaa suoleesi. Ensiapuohje kuuluu: pöräytä ilmat ronskisti ulos! Pidättely vain pahentaa oireita.

Hoitovinkki Toisena ohjeena on jälleen ilmaa keräävien ruoka-aineiden, kuten papujen, raakojen juuresten, laktoosin ja keinomakean, välttäminen ja kuidun asteittainen lisääminen ruokaan.

4. Turvotus ja kipu

Olet syönyt jotakin, joka paisuttaa mahasi pinkeäksi kuin rantapallo. Tiedät itse, mitä se jokin on, joten kaikkein ilmeisimmät turvottavat ruoka-ainekset kannattaa jättää pois ja kokeilla, helpottaisiko turvotus.

Hoitovinkki Tee ainakin tämä: Poista ruokalistalta kokonaan pavut, raa’at juurekset ja muutamaksi viikoksi laktoosia sisältävät ruoat sekä keinomakeutetut kevytlimpparit. Ota käyttöön useaa probioottia sisältävä elintarvike tai lisäravinnevalmiste, esimerkiksi Biophilus Combi -tabletit. Ala syödä rauhallisemmin ja pienennä ruoka-annoksia, mutta syö sen sijaan useammin. Pidä huolta, että syöt pois jättämiesi kasvisten sijaan vatsallesi sopivia kasvikunnan tuotteita, kuten marjoja. On myös hyvä pitää mielessä, että turpoamis- ja kipuherkkä vatsa rakastaa liikuntaa ja inhoaa hotkimista.

5. Löysä vatsa

Viittaa ärtyvän suolen oireyhtymään, etenkin jos vatsa on ajoittain ummessa mutta välillä taas ripulilla. Tässä vaivassa suolen liike on häiriintynyt, mutta potilaan kipukynnyskin saattaa vain olla turhan herkkä.

Hoitovinkki Kuitulisä on ehdoton apukeino, joten käytä aluksi apteekin kuituvalmisteita. Niiden tuoteselosteessa on annosteluohjeet: tiedät, miten paljon kuitulisää on otettava, jotta se tehoaisi, mutta et saa kuitua liikaa.
Maitohappobakteereistakin saattaa olla apua, sillä ne tasapainottavat suoliston bakteerikantaa. Ripuliin on apteekissa myös omat reseptittömät lääkkeensä. Mene lääkäriin, jos ajoittainen ripuli vaivaa, eikä mistään konstista tunnu olevan apua.

6. Kova vatsa

Suolen hidas toiminta on tavallisimmin seurausta vääränlaisista ruokatottumuksista. Joko kuitua saadaan liian vähän tai sitä saadaan liikaa. Koeta säätää kuidunsaantisi sopivaksi esimerkiksi leseillä tai apteekin kuitulisillä.

Hoitovinkki Juo ensiavuksi riittävästi vettä, ummetuskausina useita lisälaseja päivässä. Ja kokeile rivakkaa kävely- tai hölkkälenkkiä: se pistää suoleen taatusti vipinää. Apteekin ummetusvalmisteet käyvät kovan vatsan omahoidoksi. Niistä osa kasvattaa ulostemassaa ja helpottaa siten pyttyistuntoja, toiset vilkastuttavat suolen toimintaa. Jälkimmäisiä suositellaan vain kuureina. Ummetus, joka ei mene ohi, vaatii lääkärissä käyntiä. Samoin, jos ulosteen mukana tulee verta. Suoli voi olla tulehtunut tai ahtautunut tai siellä voi olla kasvain.

 

Vastaa suureen viljakyselyymme 10.9.2014 mennessä ja olet mukana kolmen Kylli Kukkin uutuuskirjan Kyllin hyvä: Lempeämmän elämän käsikirja arvonnassa.

Osallistu tästä.

Vierailija

6 x tunnista vatsavaiva ja hoida pois

" . LÖYSÄ VATSA Viittaa ärtyvän suolen oireyhtymään, etenkin jos vatsa on ajoittain ummessa mutta välillä taas ripulilla. Tässä vaivassa suolen liike on häiriintynyt, mutta potilaan kipukynnyskin saattaa vain olla turhan herkkä." Tätä "kipukynnys vaan liian herkkä" on törkeätä vähättelyä lääkäriltä. Jos kipu vetää ihmisen kaksinkerroin ja hikikarpalot kihoavat otsalle, niin potilaan kipukynnys ei ole vaan herkkä. Jos tutkimuksista ei löydy ärtyvän suolen oireyhtymää, joka aiheuttaisi kivut,...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.