Kuumat aallot, yöhikoilu, limakalvojen kuivuminen ja pahantuulisuus tunnistetaan yleensä vaihdevuosioireiksi. Myös moni muu tuntemattomampi vaiva voi kertoa lähestyvistä vaihdevuosista. Mikä auttaa silloin?

Tyypillisten vaihdevuosioireiden lisäksi aivan yhtä lailla estrogeenitason vaihteluun liittyy aamuöinen unettomuus ilman hikoilua.

– Nelikymppinenkin nainen voi alkaa kärsiä siitä, että vaikka nukahtaisi helposti, aamuyöllä herää eikä saa enää unta. Se liittyy aivojen toimintaan, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio selittää.

Muita epätyypillisiä vaihdevuosioireita ovat

  • yleinen väsymys,
  • aloitekyvyttömyys,
  • motivaation puute,
  • muistin heikentyminen,
  • sydämen tykyttelyt,
  • epämääräiset lihas- ja nivelkivut.

Rasituksen kesto heikkenee, kiloja kertyy

Naishormonin vähetessä fyysisen rasituksen jälkeen voi alkaa tuntea huonovointisuutta ja päänsäryt saattavat lisääntyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäkiloja alkaa kertyä keskivartaloon ja aika moni kärsii seksuaalisesta haluttomuudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Näitä ei aina osata yhdistää vaihdevuosiin, varsinkaan jos kuukautiset vielä tulevat. Mutta joillakin nämä oireet ovat huomattavasti hankalampia kuin esimerkiksi hikoilu.

Kauanko hormonivaivat kestävät?

Vaihdevuosioireiden kesto ei liity niiden alkamisikään, vaan ne voivat kaikilla naisilla kestää muutamasta kuukaudesta koko loppuelämään.

Keskimäärin oireita tulee noin seitsemän vuoden ajan.

Terveellä naisella ei myöskään ole takarajaa hormonikorvaushoidossa, vaihdevuosivaivoja voi lievittää hormoneilla niin kauan kuin ne häiritsevät elämää. Hoitoannos sovitaan gynekologin kanssa.

Yhdistelmäpilleri viivyttää ja lieventää

Yhdistelmäehkäisyvalmistetta käyttäville tulee vaihdevuosioireita muita myöhemmin. Monesti pillerit pitää oireet hyvin lievinä koko siirtymäkauden.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteita voi käyttää yli nelikymppisenäkin – jopa aivan menopaussiin asti, jos ei ole muita veritulpan riskiä nostavia tekijöitä, kuten ylipainoa.

– Jossakin vaiheessa kuukautisia ei tule enää pillereilläkään. Viisikymppisenä alkaa muutenkin miettiä, olisiko aiheellista kohta lopettaa pillerit, Ahonkallio toteaa.

Estrogeenihoito ei ehkäise

Jos ei halua tulla raskaaksi, ehkäisyä kannattaa jossakin muodossa jatkaa, kunnes ovulaatiota ei varmuudella enää tule.

Jos kuukautiset loppuvat jo alle 50-vuotiaana kokonaan, kannattaa ehkäisystä luopumista odottaa vielä vuosi. Vanhempana ehkäisyä ei tarvita enää, kun viimeisistä kuukautisista on kulunut puoli vuotta.

– Lisäestrogeeni ei käy ehkäisystä, ellei ole kyse nimenomaan ehkäisyvalmisteesta, Ahonkallio muistuttaa.

Asiantuntija: Sari Ahonkallio, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja gynekologian vastuulääkäri, LT, Mehiläinen Oulu ja Pohjois-Suomi.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

 

On monia yrttejä ja luontaisia menetelmiä, joilla ilman lääkkeiden melkoisia sivuvaikutuksia voi vaihdevuosivaivat saada tasapainoon.

Meillä on kaupoissa jopa professorien kirjoittamia yrttikirjoja, joissa vaihdevuosivaivojen ehkäsyä neuvotaan tarkemmin.

Myös hyvin yleinen kilpirauhasen vajaatoiminta on suuri vaikuttava tekijä vaihdevuosivaivoissa. 

Näihin asioihin paneutuminen, oppiminen ja itseensä soveltaminen on mielenkiintoista ja  palkitsevaa. 

Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen

Sisältö jatkuu mainoksen alla