Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jos akne vaivaa vielä aikuisena, kannattaako käyttää vahvinta tarjolla olevaa lääkehoitoa? Vastaamassa ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen.

Mistä aikuisiän akne johtuu?

Talirauhaset erittävät iholle talia karvatuppien kautta. Jos karva-aukko tukkeutuu, se näkyy ihomatoina eli komedoina, joista osa on avoimia ja osa suljettuja. Mustapäissä rasvatapin avoin pinta tummuu hapen vaikutuksesta.

Suljetut pysyvät valkoisina. Bakteerit, kuten iholla luontaisesti oleva aknebakteeri, pääsevät muhimaan näpyissä, ja ne tulehtuvat. Perintötekijät sanelevat pitkälti sen, miten nopeasti tulehdusreaktio sammuu.

Toiset saavat syviä ja pitkään vaivaavia finnejä, toisilla ne ovat pienempiä ja paranevat nopeammin. Jos iholla on tällaisia komedoja vielä aikuisenakin, ja osa näpyistä tulehtuu, puhutaan aikuisiän aknesta. Perityn ihotyypin lisäksi esimerkiksi munasarjojen monirakkulatauti lisää aknen riskiä. Silloin iho-ongelmat jatkuvat usein pitkälle vanhuusikään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten aknea voi hoitaa itse?

Iho kannattaa puhdistaa huolellisesti aamuin illoin. Käsikaupan tehokkain aine on bentsoyyliperoksidi. Myös kuorivat aineet, kuten salisyylihappo, voivat estää karvatuppien tukkeutumista. Ihon riittävä kosteuttaminen pitää myös muistaa. Jos ilman reseptiä saatavat tuotteet eivät toimi, olisi hyvä mennä ihotautilääkärille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voiko ravinnolla vaikuttaa akneen?

Isoissa tutkimuksissa on havaittu, että nopeiden hiilihydraattien, kuten sokerin, syöminen sekä vähärasvaisten maitotuotteiden runsas käyttö lisää näppyjen ilmaantumista. Myös suklaan on viime vuosina tutkimuksissakin osoitettu lisäävän näppyjä. Aknen hoitoon joskus liitettyjen probioottien toimivuudesta ei sitä vastoin ole tutkimusnäyttöä.

Saako isotretinoiinikuurin helposti?

Vain ihotautilääkärit saavat määrätä isotretinoiinia, eli alun perin Roaccutan-nimellä tunnettua lääkettä. Jos joku on taistellut aknen kanssa vuosia, ja kokeillut jo useita hoitokeinoja tuloksetta, kuurin saamisen ei pitäisi olla vaikeaa. Jos akne on alusta pitäen rajua, ei kuurin syömistä kannata lykätä. Noin kaksi kolmasosaa paranee pysyvästi yhdellä 4–6 kuukauden kuurilla.

Mitä haittaa isotretinoiinista on?

Huulet halkeilevat ihan kaikilla kuurin aikana. Myös nenän limakalvot ja silmät kuivuvat. Liikunnan harrastajilla paikat kipeytyvät helpommin ja jäseniä voi särkeä. Veren rasva-arvot voivat nousta, jos siihen geneettistä alttiutta. Rasva-arvoja seurataan kuukauden tai parin päästä lääkekuurin aloittamisesta verikokeella.

Isotretinoiini aiheuttaa sikiövaurioita. Hedelmällisessä iässä olevien naisten tuleekin käyttää luotettavaa ehkäisyä ennen kuurin alkua ja vähintään kuukauden ajan vielä sen jälkeen.

Mitä jos akne palaa kuurin loputtua?

Jos kuurin päätyttyä näyttää, että akne alkaa heti palata, kuuria voidaan jatkaa. Joillakin on hyvin voimakas talineritys, ja he voivat syödä pientä isotretinoiiniannosta pitkäaikaisestikin.

Onko isotretinoiinille vaihtoehtoa?

Ei ole. Antibioottikuurit auttavat sen aikaa, kun niitä käytetään ja 1–2 kk sen jälkeen. Jotkut saavat kyllä avun jo paikallisilla A-vitamiinijohdannaisilla

ja pahimpien vaiheiden yli auttavilla antibioottikuureilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla