Mikset lopettaisi tupakointia nyt. Tukea tähän terveystekoon löytyy.

Tiesitkö, miksi tupakka koukuttaa niin lujasti? Siksi että se synnyttää kolmenlaista riippuvuutta ja niistä kaikista on päästävä irti.

FYYSINEN riippuvuus näkyy suoraan fyysisinä oireina. Kun tupakan puute iskee, sen todella tuntee: hikoiluttaa,huimaa, ruokahalu lisääntyy, ummettaa, vapisuttaa ja väsyttää.
➙ Hoito: nikotiinikorvaus, lääkkeet.

HENKINEN riippuvuus johtuu siitä, että tupakointi on myös mieliteko. Siksi tupakan puute aiheuttaa siihen tottuneelle hermostuneisuutta, keskittymisvaikeuksia, masennusta, uniongelmia ja ärtyneisyyttä.
➙ Hoito: korvaushoito, lääkkeet, tupakointipäiväkirja, vertaistuki, auttava puhelin, läheisten tuki.

SOSIAALINEN riippuvuus vahvistuu, kun tupakointi liittyy tiettyihin tilanteisiin. Niistä luopuminen voi tuntua isolta menetykseltä.
➙ Hoito: Tiukkojen tilanteiden ennakointi, tupakoivien ryhmien välttely. Kerro muille, että lopetat!

NIKOTIINIRIIPPUVUUS on riippuvuuksista helpoin selättää. Siihen auttaa nikotiinikorvaushoito, joka pitää mieliteon aisoissa ja poistaa ärtyneisyyttä. Aloita riittävän isoilla annoksilla, joita voi pikku hiljaa vähentää. Korvaushoitoa suositellaan, jos polttaa yli kymmenen tupakkaa päivässä. Nikotiinikorvaushoitoa saa purkkana, laastarina, kielenalustablettina, imeskelytablettina, inhalaattorina.

Lääkkeet vievät nautinnon

VARENIKLIINI (CHAMPIX) vaikuttaa niin, ettei tupakkaa tee enää mieli. Lääke tukkii nikotiinia vastaanottavia reseptoreita keskushermostossa ja vaikuttaa vieroitusoireisiin samaan tapaan kuin nikotiinikorvaushoito. Nikotiinikorvaushoitoa ei saa käyttää lääkkeen kanssa päällekkäin. Varenikliini on tutkitusti tehokkain myynnissä oleva reseptilääke, mutta erot lääkkeiden välillä eivät ole isoja.

Hoidon voi aloittaa jo pari viikkoa ennen tupakoinnin lopettamista. Joillakin syntyy kuurin aikana heti vastenmielisyys tupakanpolttoon. Hoitojakso kestää noin kaksitoista viikkoa.

Monet pitävät lääkettä kalliina, mutta askin tupakointi päivässä on vielä kalliimpaa. Lääke aiheuttaa osalle käyttäjistä päänsärkyä, villejä unia ja pahoinvointia.

Lääkekuurin yhteyteen kuuluu käyntejä lääkärillä ja hoitajan luona, joka osaltaan voi motivoida lopettamista.

BUPROPIONI (ZYBAN) on alun perin masennuslääke mutta käytössä tupakoinnin vieroitukseen.

Lääke vaikuttaa aivojen välittäjäaineeseen,joka välittää nikotiinin aiheuttamaa nautintoa. Se vähentää tupakanhimoa ja vieroitusoireita.

Koska bupropionin vaikutus tulee hitaasti esiin, lääkkeenoton voi aloittaa jo ennen tupakoinnin lopettamista.

Lääkettä käytetään kaiken kaikkiaan vajaa kymmenen viikkoa, ja yhtä aikaa voi käyttää myös nikotiinikorvaushoitoa.

Epileptikolle tai muuta aivosairautta sairastavalle lääkeaine ei sovi, sillä se voi pahentaa mahdollisia kouristuksia.

NORTRIPTYLIINI (NORITREN) on mielialalääke, joka sopii tupakasta vieroitukseen ja mielialaongelmiin, lähinnä masennukseen. Lääke vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin ja vähentää sitä kautta nikotiinista saatavaa mielihyvää.

Nortriptyliiniä ei ole suunnattu tupakasta vieroitukseen ja lääkärit määräävät sitä muita vieroituslääkkeitä vähemmän, vaikka se on niistä halvin. Sen tehosta on siitä syystä vähän tutkittua tietoa.

Lääkettä ei suositella sydänsairaille ja sillä voi olla vaikutusta sokeritasapainoon.

Muutakin tukea löytyy

TUKEA ja kannustusta tupakoinnin lopettamiseen saa oppaista, neuvontapuhelimesta ja nettituesta, esimerkiksi Stumppi.fi-sivustolta.

Monissa terveyskeskuksissa ja työpaikoilla on lisäksi vieroitustukiryhmiä, joissa voi vertailla kokemuksia.

HYPNOOSI perustuu siihen, että vaikuttamalla mielikuviin suhde tupakkaan ja tupakointiin saadaan muuttumaan. Tupakoinnin kielteisiä mielikuvia vahvistetaan hypnoosin avulla.

AKUPUNKTIO on yksi perinteisen kiinalaisen lääketieteen muodoista, joka perustuu kehon niin sanottujen akupisteiden pistelyyn. Tupakoinnin  lopettamisessa akupunktion teho on samaa luokkaa kuin lumevaikutus.

Auttaisiko sähkötupakka?

SÄHKÖSAVUKETTA on markkinoitu apuna tupakoinnin lopettamiseen, mutta Suomessa viranomaiset ovat ottaneet siihen tiukan kannan: sähkösavuketta
ei pidä suositella eikä sitä esimerkiksi saa mainostaa. Nikotiinitonta sähkösavuketta saa joistakin kaupoista ja netistä voi tilata omaan käyttöön myös nikotiiniampulleja.

Sähkösavukkeista suurin osa valmistetaan Kiinassa, eikä tuotteiden sisällöstä
ole tarkkaa tietoa. Tutkimuksia sähkötupakasta ei ole. Tuotteet eivät sisällä pelkkää vesihöyryä, vaan niissä on joitakin samoja ainesosia kuin tupakassa. Lisäksi osasta on löydetty muita terveydelle haitallista kemikaaleja.

Koska kukaan ei valvo sähkösavukkeiden valmistusta, ne voivat olla jopa haitallisempia kuin tupakka.

LUE LISÄÄ
Tupakkariippuvuus ja tupakasta vieroitus -käypä hoito suositus
10 syytä lopettaa juhlatupakointi

Aloita näin

  1. Käy läpi tupakointitilanteet. Kun tiedostat tilanteet, joihin mielihalu liittyy, ne eivät tule yllätyksenä. Vaikeinta on päästä eroon tapatupakoinnista, joka liittyy esimerkiksi aamuhetkeen, työtaukoon tai siihen, kun eteen lasketaan tuoppi olutta.
  2. Odota hetki, sillä mieliteko menee tutkitusti ohi noin kolmessa minuutissa.
  3. Hanki tukihenkilö, jonka kanssa juttelet, kun himo iskee. Tai keksi vaikeimmiksi hetkiksi mukavaa täsmätekemistä.
  4. Muista, että tupakasta pääsee eroon yksi tupakka kerrallaan.
Vierailija

Aina on hyvä aika lopettaa tupakointi

"Tutkimuksia sähkötupakasta ei ole." Mitä nämä ovat? http://www.ecigalternative.com/ecigarette-studies-research.htm Noin sata tutkimusta, eikä tässä ole edes kaikki. "Koska kukaan ei valvo sähkösavukkeiden valmistusta, ne voivat olla jopa haitallisempia kuin tupakka." Kuinka moni tupakoitsija jättää savukkeet vaihtamatta sähkötupakkaan tällaisten lonkalta heitettyjen kommenttien takia? Näkemys sähkötupakan vaarattomuudesta savukkeisiin verrattuna on vallitseva näkäkanta tiedeyhteisössä. Myös...
Lue kommentti
Vierailija

Aina on hyvä aika lopettaa tupakointi

"Tutkimuksia sähkötupakasta ei ole." Mitä nämä ovat? http://www.ecigalternative.com/ecigarette-studies-research.htm Noin sata tutkimusta, eikä tässä ole edes kaikki. "Koska kukaan ei valvo sähkösavukkeiden valmistusta, ne voivat olla jopa haitallisempia kuin tupakka." Kuinka moni tupakoitsija jättää savukkeet vaihtamatta sähkötupakkaan tällaisten lonkalta heitettyjen kommenttien takia? Näkemys sähkötupakan vaarattomuudesta savukkeisiin verrattuna on vallitseva näkäkanta tiedeyhteisössä. Myös...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.