Mikset lopettaisi tupakointia nyt. Tukea tähän terveystekoon löytyy.

Tiesitkö, miksi tupakka koukuttaa niin lujasti? Siksi että se synnyttää kolmenlaista riippuvuutta ja niistä kaikista on päästävä irti.

FYYSINEN riippuvuus näkyy suoraan fyysisinä oireina. Kun tupakan puute iskee, sen todella tuntee: hikoiluttaa,huimaa, ruokahalu lisääntyy, ummettaa, vapisuttaa ja väsyttää.
➙ Hoito: nikotiinikorvaus, lääkkeet.

HENKINEN riippuvuus johtuu siitä, että tupakointi on myös mieliteko. Siksi tupakan puute aiheuttaa siihen tottuneelle hermostuneisuutta, keskittymisvaikeuksia, masennusta, uniongelmia ja ärtyneisyyttä.
➙ Hoito: korvaushoito, lääkkeet, tupakointipäiväkirja, vertaistuki, auttava puhelin, läheisten tuki.

SOSIAALINEN riippuvuus vahvistuu, kun tupakointi liittyy tiettyihin tilanteisiin. Niistä luopuminen voi tuntua isolta menetykseltä.
➙ Hoito: Tiukkojen tilanteiden ennakointi, tupakoivien ryhmien välttely. Kerro muille, että lopetat!

NIKOTIINIRIIPPUVUUS on riippuvuuksista helpoin selättää. Siihen auttaa nikotiinikorvaushoito, joka pitää mieliteon aisoissa ja poistaa ärtyneisyyttä. Aloita riittävän isoilla annoksilla, joita voi pikku hiljaa vähentää. Korvaushoitoa suositellaan, jos polttaa yli kymmenen tupakkaa päivässä. Nikotiinikorvaushoitoa saa purkkana, laastarina, kielenalustablettina, imeskelytablettina, inhalaattorina.

Lääkkeet vievät nautinnon

VARENIKLIINI (CHAMPIX) vaikuttaa niin, ettei tupakkaa tee enää mieli. Lääke tukkii nikotiinia vastaanottavia reseptoreita keskushermostossa ja vaikuttaa vieroitusoireisiin samaan tapaan kuin nikotiinikorvaushoito. Nikotiinikorvaushoitoa ei saa käyttää lääkkeen kanssa päällekkäin. Varenikliini on tutkitusti tehokkain myynnissä oleva reseptilääke, mutta erot lääkkeiden välillä eivät ole isoja.

Hoidon voi aloittaa jo pari viikkoa ennen tupakoinnin lopettamista. Joillakin syntyy kuurin aikana heti vastenmielisyys tupakanpolttoon. Hoitojakso kestää noin kaksitoista viikkoa.

Monet pitävät lääkettä kalliina, mutta askin tupakointi päivässä on vielä kalliimpaa. Lääke aiheuttaa osalle käyttäjistä päänsärkyä, villejä unia ja pahoinvointia.

Lääkekuurin yhteyteen kuuluu käyntejä lääkärillä ja hoitajan luona, joka osaltaan voi motivoida lopettamista.

BUPROPIONI (ZYBAN) on alun perin masennuslääke mutta käytössä tupakoinnin vieroitukseen.

Lääke vaikuttaa aivojen välittäjäaineeseen,joka välittää nikotiinin aiheuttamaa nautintoa. Se vähentää tupakanhimoa ja vieroitusoireita.

Koska bupropionin vaikutus tulee hitaasti esiin, lääkkeenoton voi aloittaa jo ennen tupakoinnin lopettamista.

Lääkettä käytetään kaiken kaikkiaan vajaa kymmenen viikkoa, ja yhtä aikaa voi käyttää myös nikotiinikorvaushoitoa.

Epileptikolle tai muuta aivosairautta sairastavalle lääkeaine ei sovi, sillä se voi pahentaa mahdollisia kouristuksia.

NORTRIPTYLIINI (NORITREN) on mielialalääke, joka sopii tupakasta vieroitukseen ja mielialaongelmiin, lähinnä masennukseen. Lääke vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin ja vähentää sitä kautta nikotiinista saatavaa mielihyvää.

Nortriptyliiniä ei ole suunnattu tupakasta vieroitukseen ja lääkärit määräävät sitä muita vieroituslääkkeitä vähemmän, vaikka se on niistä halvin. Sen tehosta on siitä syystä vähän tutkittua tietoa.

Lääkettä ei suositella sydänsairaille ja sillä voi olla vaikutusta sokeritasapainoon.

Muutakin tukea löytyy

TUKEA ja kannustusta tupakoinnin lopettamiseen saa oppaista, neuvontapuhelimesta ja nettituesta, esimerkiksi Stumppi.fi-sivustolta.

Monissa terveyskeskuksissa ja työpaikoilla on lisäksi vieroitustukiryhmiä, joissa voi vertailla kokemuksia.

HYPNOOSI perustuu siihen, että vaikuttamalla mielikuviin suhde tupakkaan ja tupakointiin saadaan muuttumaan. Tupakoinnin kielteisiä mielikuvia vahvistetaan hypnoosin avulla.

AKUPUNKTIO on yksi perinteisen kiinalaisen lääketieteen muodoista, joka perustuu kehon niin sanottujen akupisteiden pistelyyn. Tupakoinnin  lopettamisessa akupunktion teho on samaa luokkaa kuin lumevaikutus.

Auttaisiko sähkötupakka?

SÄHKÖSAVUKETTA on markkinoitu apuna tupakoinnin lopettamiseen, mutta Suomessa viranomaiset ovat ottaneet siihen tiukan kannan: sähkösavuketta
ei pidä suositella eikä sitä esimerkiksi saa mainostaa. Nikotiinitonta sähkösavuketta saa joistakin kaupoista ja netistä voi tilata omaan käyttöön myös nikotiiniampulleja.

Sähkösavukkeista suurin osa valmistetaan Kiinassa, eikä tuotteiden sisällöstä
ole tarkkaa tietoa. Tutkimuksia sähkötupakasta ei ole. Tuotteet eivät sisällä pelkkää vesihöyryä, vaan niissä on joitakin samoja ainesosia kuin tupakassa. Lisäksi osasta on löydetty muita terveydelle haitallista kemikaaleja.

Koska kukaan ei valvo sähkösavukkeiden valmistusta, ne voivat olla jopa haitallisempia kuin tupakka.

LUE LISÄÄ
Tupakkariippuvuus ja tupakasta vieroitus -käypä hoito suositus
10 syytä lopettaa juhlatupakointi

Aloita näin

  1. Käy läpi tupakointitilanteet. Kun tiedostat tilanteet, joihin mielihalu liittyy, ne eivät tule yllätyksenä. Vaikeinta on päästä eroon tapatupakoinnista, joka liittyy esimerkiksi aamuhetkeen, työtaukoon tai siihen, kun eteen lasketaan tuoppi olutta.
  2. Odota hetki, sillä mieliteko menee tutkitusti ohi noin kolmessa minuutissa.
  3. Hanki tukihenkilö, jonka kanssa juttelet, kun himo iskee. Tai keksi vaikeimmiksi hetkiksi mukavaa täsmätekemistä.
  4. Muista, että tupakasta pääsee eroon yksi tupakka kerrallaan.
Vierailija

Aina on hyvä aika lopettaa tupakointi

"Tutkimuksia sähkötupakasta ei ole." Mitä nämä ovat? http://www.ecigalternative.com/ecigarette-studies-research.htm Noin sata tutkimusta, eikä tässä ole edes kaikki. "Koska kukaan ei valvo sähkösavukkeiden valmistusta, ne voivat olla jopa haitallisempia kuin tupakka." Kuinka moni tupakoitsija jättää savukkeet vaihtamatta sähkötupakkaan tällaisten lonkalta heitettyjen kommenttien takia? Näkemys sähkötupakan vaarattomuudesta savukkeisiin verrattuna on vallitseva näkäkanta tiedeyhteisössä. Myös...
Lue kommentti
Vierailija

Aina on hyvä aika lopettaa tupakointi

"Tutkimuksia sähkötupakasta ei ole." Mitä nämä ovat? http://www.ecigalternative.com/ecigarette-studies-research.htm Noin sata tutkimusta, eikä tässä ole edes kaikki. "Koska kukaan ei valvo sähkösavukkeiden valmistusta, ne voivat olla jopa haitallisempia kuin tupakka." Kuinka moni tupakoitsija jättää savukkeet vaihtamatta sähkötupakkaan tällaisten lonkalta heitettyjen kommenttien takia? Näkemys sähkötupakan vaarattomuudesta savukkeisiin verrattuna on vallitseva näkäkanta tiedeyhteisössä. Myös...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Monien kroonisten sairauksien taustalla kytee piilevä tulehdus. Viitteitä vaaroista havaitsee ainakin vatsaansa tarkkailemalla.

Kun elimistöömme on päässyt tunkeilijoita, kuten vieraita mikrobeja, ensiavun järjestää immuunijärjestelmä. Se synnyttää tulehdustilan, joka antaa huutia vierasaineille ja -eliöille. Tulehdus voi käynnistyä myös vamman seurauksena, esimerkiksi nilkan nyrjähtäessä.

Yleensä tulehdus on terveydeksemme – itse asiassa tarvitsemme tulehdusta elääksemme.

Joskus tulehdus voi kuitenkin kroonistua ja jatkua, vaikka mitään uhkaa ei olisikaan. Silloin puolustusjärjestelmä on muuttunut suojelevasta

Liiallinen tulehdustila on tullut tutuksi yliaktiivisena immuunivasteena. Se voi johtaa esimerkiksi allergioihin, nivelreumaan, autoimmuunisairauksiin ja astmaan. Sen sijaan vain harvat "terveet" tiedostavat, että heidän elimistössään voi vallita matala-asteinen tulehdus. Se on tulehduksen salakavala muoto, joka ei tunnu eikä näy, kuten akuutti tulehdustila.

On arvioitu, että tulehdus tässä piilevässä muodossaan leimuaa satojen tuhansien suomalaisten elimistöissä. Matala-asteisesta tulehduksesta väitellyt yleislääketieteen erikoislääkäri Tiina Ahonen selvitti, että piilevä tulehdus voi olla syynä useisiin kroonisiin kansansairauksiin, kuten lihavuuteen, kakkostyypin diabeteksen, sepelvaltimotautiin ja metaboliseen oireyhtymään.

Vaarassa vatsakas, tupakoiva nainen

Helpoimmin osviittaa mahdollisesta tulehduksestaan saa kohdistamalla katseensa keskivartaloon. Pahin tulehdusta aiheuttava tekijä on nimittäin rasvakudos erityisesti vatsan seudulle kertyessään. Rasvasolut tuottavat niin kutsuttuja lihavuushormoneja eli adipokiini-hormoneja. Ne säätelevät muun muassa aineenvaihduntaa, ruokahalua ja kylläisyyden tunnetta.

Mitä runsaammin vatsan alueella on rasvaa, sitä todennäköisemmin tulehdus tekee tuhojaan. Lihavuushormoneilla näyttääkin olevan iso rooli tulehdussairauksissa, kuten astmassa, keuhkoahtaumataudissa, nivelrikossa ja reumassa.

Joidenkin tutkijoiden mukaan jo viisi liikakiloa voi aiheuttaa ongelmia – myös niille, joitka liikkuvat säännöllisesti.

Tiina Ahosen tutkimuksen mukaan erityisesti keski-ikäisillä naisilla lihominen kasvattaa riskiä matala-asteiseen tulehdukseen. Ilmeni myös, että matala-asteista tulehdusta hillitsevän adiponektiini-välittäjäaineen määrä oli tupakoivilla naisilla pienempi kuin tupakoimattomilla.

Sen sijaan miehillä samanlaista matala-asteisen tulehduksen yhteyttä lihomiseen tai tupakointiin ei havaittu. Tulokset viittaavat siihen, että matala-asteinen tulehdustila aktivoituu biologisista syistä naisilla miehiä herkemmin.

Tulehdus muhii masentuneellakin

Kun tulehdus on kroonistunut, keholla ei ole kykyä sammuttaa sitä, joten terveet kudokset alkavat vaurioitua. Pitkään jatkuneena tulehdus syö hiljalleen elimiltä energiaa, mikä nopeuttaa ikääntymistä.

Amerikan sydänliiton julkaisemien tutkimustietojen perusteella niillä vanhuksilla, joilla oli korkeimmat tulehdusarvot, oli 260 prosenttia tavallista suurempi todennäköisyys kuolla seuraavan neljän vuoden aikana. Kuolinsyy oli useimmiten verisuonitauti.

Tulehdustila nivoutuu jopa psyykkiseen terveyteen. JAMA Psychiatry -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että masennus voi näyttäytyä aivoissa korkeampana tulehdustilana riippumatta mistään fyysisistä sairauksista.Masennuspotilailla havaittiin 30 prosentin kasvu aivojen tulehdusta kuvaavissa merkkiaineissa verrattuna niihin, jotka eivät masennuksesta kärsineet.

Mikäli lääkäri epäilee potilaalla tulehdustilaa kehossa, hän määrittää tyypillisesti veren CRP-arvon. CRP on maksasolujen tuottama valkuaisaine, jonka määrä veressä suurenee huomattavasti monenlaisissa tulehduksissa ja kudosvaurioissa. Monien lääkärien mielestä CRP on tärkein tulehdusta kuvaava suure ainakin sydän- ja verisuonitautien kannalta.

Terveet elintavat ovat paras palosammutin

Tulehduksen laannuttamiseksi tulee ensin tunnistaa laukaisevat tekijät. Rasvakudoksen ohella tulehdus voi olla lähtöisin esimerkiksi suolistosta, iholta, keuhkoista tai nivelistä. Matala-asteinen tulehdus voi olla perua myös geeneistä, mutta mitään perussairautta ei tarvitse olla taustalla.

Usein tulehduksen polttoaineena toimii kehno ruokavalio, jossa on paljon sokeria, valkoista vehnää, keinomakeutusaineita, prosessoituja elintarvikkeita sekä transrasvaa.

Huonojen ruokailutottumusten ohella myös alkoholi, tupakointi, liikunnan puute, stressi, piilevät infektiot sekä allergeenit ja ympäristömyrkyt ruokkivat tulehdusta.

Keskivartalon rasvakertymän lisäksi erityishuomio kannattaa kohdistaa suoliston bakteeritasapainoon.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, että esimerkiksi osa suolistobakteereista erittää kuollessaan voimakasta tulehdusta lisäävää ainetta, lipopolysakkaridia. Se on myös yksi oleellinen tulehduksen merkkiaine.

–Tarkkoja arvoja tulehduksestaan ei tarvitse tietää, vaan tärkeintä on kiinnittää huomiota omiin tottumuksiin ja elintapoihin, ohjeistaa Tiina Ahonen.

Tulehdustilan rauhoittamiseksi tulisi pyrkiä palauttamaan keho luonnolliseen immuunitasapainoon. Tämä onnistuu tarjoamalla sille oikeat olosuhteet kukoistukseen. Niinkin yksinkertaisella tavalla kuin laihduttamisella voi matala-asteisen tulehduksen roihu laantua ratkaisevasti.

Näin taltutat tulehdusta

  1. Syö välimerellisesti tai pohjoismaisesti. Tulehduksesta kertova CRP-arvo voi tippua ilman laihtumistakin kolmanneksen, kunhan ruokavalion laatu on kohdillaan. Tärkeintä on miettiä isoja linjoja. Välimeren ruokavalio on hyvin lähellä optimaalista ruokavaliota, jota voi kutsua myös ”antitulehdukselliseksi”. Myös pohjoismainen ruokavalio vähentää tutkitusti matala-asteiseen tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä rasvakudoksessa. Tulehdusta vähentäviä yksittäisiä ruokia ovat erityisesti marjat, hedelmät ja kasvikset sekä rasvainen kala, neitsytoliiviöljy, mantelit ja muut pähkinät.
  2. Hikiliiku kolmesti viikossa. Liikkuessa elimistössä syntyy tulehdusta vastustavia välittäjäaineita. Liikunta tekee lihassoluista herkempiä insuliinille, vähentää tulehdusta edistävää stressiä, alentaa CRP-arvoja ja vahvistaa koko immuunijärjestelmää. Tulehdusta voi taltuttaa kävelemällä päivittäin kymmenentuhatta askelelta sekä harrastamalla hikoiluttavaa liikuntaa 45 minuuttia kolmesti viikossa. Uusimpien tutkimusten valossa parhaiten tulehduksen hillitsemisessä toimii pitkäkestoisen treenin sekä voimaharjoittelu yhdistelmä.
  3. Laihduta edes vähän. Vaikka olisit vain hieman yli ihannepainostasi, pudottamalla painostasi 5–10 prosenttia voit merkittävästi vaikuttaa tulehdustasoihin. Selvästi liikapainoisilla noin 15 kilon laihtuminen näyttää vähentävän CRP-arvoa kolmanneksella. Paras vaihtoehto kevennykseen muodostuu aktiivisen liikunnan ja ruokavalion yhdistelmästä. Pääpaino kannattaa kuitenkin asettaa ruokailutottumuksiin, sillä ruokavalion rooli painonpudotuksessa on noin 70–80 prosenttia.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Otat ratkaisevan askelen kohti parempaa unta, kun tunnistat, mikä sinua valvottaa. Sopivatko nämä oireet sinun unettomuuteesi?

KATKEILEEKO UNI?

Uniapnea on hengityshäiriö, jossa nukkujan ylemmät hengitystiet sulkeutuvat kymmeniäkin kertoja yön aikana eri pituisiksi ajoiksi ja hän havahtuu tai herää monta kertaa yössä.

Uniapnean tunnistaminen voi olla hankalaa, sillä moni ei aamulla muista havahtuneensa vähän väliä hereille. Katkonainen uni vaikuttaa kuitenkin siten, että väsymys jää päälle. Monilla myös päätä särkee ja muisti pätkii. Joskus uniapneasta kertovat vain yöhikoilu tai tihentynyt yöllinen virtsaamistarve.

Jos voimakas väsymys jatkuu, kannattaa hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Ensisijaisena hoitona uniapneassa on painonhallinta. Keskivaikeassa ja vaikeassa uniapneassa myös ylipainehoito (CPAP) on yleensä tarpeen.

Lue lisää Uniapnea pilaa yön

KUTITTAAKO JALKOJA?

Arviolta 5–15 prosenttia suomalaisista kärsii ajoittain levottomat jalat -oireyhtymästä. Jalkoja kihelmöi, polttelee tai kutittaa levossa ja nukahtaminen vaikeutuu. Reilu 20 prosenttia raskaana olevista naisista kärsii levottomista jaloista etenkin raskauden loppuvaiheessa.

Vaikka oireet olisivat lieviä, moni nukkuu jatkuvasti huonosti. Jalkojen levottomuuteen on olemassa lääkitys, joka helpottaa samalla unen saantia.

Oireyhtymän sukulaista, periodista raajaliikehäiriötä (PLMD) on vaikeampi tunnistaa, sillä se oireilee pelkästään unen aikana jalkojen liikahduksina. Oireet eivät vaikeuta nukahtamista, mutta rikkovat yöunta ja voivat siten aiheuttaa voimakasta väsymystä päiväsaikaan.

Lue lisää Levottomat jalat – misten rauhaa yöksi?

HERÄTTÄÄKÖ HIKOILU?

Vaihdevuosien alkaessa 45–55 vuoden iässä unen rakenne muuttuu. Jotkut saavat hormonikorvaushoidosta apua uniongelmiin, mutta eivät kaikki. Gynekologi voi määrätä unilääkkeitä, mutta pitkäaikaisen unettomuuden hoitoon ne eivät sovi.

Menopaussi voi laukaista myös uniapnean. Jos vaihdevuosi-ikäisen naisen uni on katkonaista, hän hikoilee öisin, kuorsaa tavallista enemmän ja myös verenpaine nousee, kannattaa tarkistaa voisiko kyseessä olla uniapnea. Oireet voivat olla lieviäkin.

Lue lisää Mistä yöhikoilu keertoo?

VALVOTKO LIIKAA?

Teini-ikäiset ja nuoret aikuiset kärsivät usein unirytmin viivästymisestä. He saattavat valvova pikkutunneille, vaikka aamulla on menoa. Nuoret elävät eri rytmissä arkena ja viikonloppuna, ja rytmin kääntäminen joka maanantai on haastavaa. Jatkuvan univajeen takia moni nuori pilkkii koulussa eikä pysty keskittymään opetukseen.

Melatoniini auttaa tutkitusti vuorokausirytmin säätelyssä, mutta siitäkään ei ole apua ilman unenhuoltoa eli elämäntapojen muutosta. Vaikka melatoniini on reseptivapaa lääke, sen käytöstä olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Lue lisää Unirytmi sekaisin – tee korjausliike

KERTYYKÖ UNIVAJE?

Riittävä unensaanti on usein priorisointikysymys. Moni kärsii kroonisesta unenpuutteesta, koska nipistää jatkuvasti aikaa yöunista. Suurin osa aikuisista tarvitsee unta 7–8 tuntia yössä, mutta harva suo sen itselleen. Teinien unentarve on 9 tuntia ja peruskoululaisen 10 tuntia. Tarhaikäisten lasten tulisi nukkua 10–11 tuntia yössä ja välillä päiväunet päälle.

Unen määrästä ja laadusta huolehtimisen pitäisi olla arkista rutiinia. Jos viikolla kertyy parina yönä univajetta, tutkimusten mukaan univelkoja ei pysty kuittaamaan viikonlopun aikana. ■

Uniliiton nettisivuilta löydät paikallisten uniyhdistysten yhteystiedot. Yhdistyksistä voit saada tietoa oman alueesi unihoitajista ja muista unihäiriöihin erikoistuneista terveydenhuollon ammattilaisista.

Asiantuntija: ylilääkäri, neurologi Gabriele Sved, Helsingin Uniklinikka.