Mikset lopettaisi tupakointia nyt. Tukea tähän terveystekoon löytyy.

Tiesitkö, miksi tupakka koukuttaa niin lujasti? Siksi että se synnyttää kolmenlaista riippuvuutta ja niistä kaikista on päästävä irti.

FYYSINEN riippuvuus näkyy suoraan fyysisinä oireina. Kun tupakan puute iskee, sen todella tuntee: hikoiluttaa,huimaa, ruokahalu lisääntyy, ummettaa, vapisuttaa ja väsyttää.
➙ Hoito: nikotiinikorvaus, lääkkeet.

HENKINEN riippuvuus johtuu siitä, että tupakointi on myös mieliteko. Siksi tupakan puute aiheuttaa siihen tottuneelle hermostuneisuutta, keskittymisvaikeuksia, masennusta, uniongelmia ja ärtyneisyyttä.
➙ Hoito: korvaushoito, lääkkeet, tupakointipäiväkirja, vertaistuki, auttava puhelin, läheisten tuki.

SOSIAALINEN riippuvuus vahvistuu, kun tupakointi liittyy tiettyihin tilanteisiin. Niistä luopuminen voi tuntua isolta menetykseltä.
➙ Hoito: Tiukkojen tilanteiden ennakointi, tupakoivien ryhmien välttely. Kerro muille, että lopetat!

NIKOTIINIRIIPPUVUUS on riippuvuuksista helpoin selättää. Siihen auttaa nikotiinikorvaushoito, joka pitää mieliteon aisoissa ja poistaa ärtyneisyyttä. Aloita riittävän isoilla annoksilla, joita voi pikku hiljaa vähentää. Korvaushoitoa suositellaan, jos polttaa yli kymmenen tupakkaa päivässä. Nikotiinikorvaushoitoa saa purkkana, laastarina, kielenalustablettina, imeskelytablettina, inhalaattorina.

Lääkkeet vievät nautinnon

VARENIKLIINI (CHAMPIX) vaikuttaa niin, ettei tupakkaa tee enää mieli. Lääke tukkii nikotiinia vastaanottavia reseptoreita keskushermostossa ja vaikuttaa vieroitusoireisiin samaan tapaan kuin nikotiinikorvaushoito. Nikotiinikorvaushoitoa ei saa käyttää lääkkeen kanssa päällekkäin. Varenikliini on tutkitusti tehokkain myynnissä oleva reseptilääke, mutta erot lääkkeiden välillä eivät ole isoja.

Hoidon voi aloittaa jo pari viikkoa ennen tupakoinnin lopettamista. Joillakin syntyy kuurin aikana heti vastenmielisyys tupakanpolttoon. Hoitojakso kestää noin kaksitoista viikkoa.

Monet pitävät lääkettä kalliina, mutta askin tupakointi päivässä on vielä kalliimpaa. Lääke aiheuttaa osalle käyttäjistä päänsärkyä, villejä unia ja pahoinvointia.

Lääkekuurin yhteyteen kuuluu käyntejä lääkärillä ja hoitajan luona, joka osaltaan voi motivoida lopettamista.

BUPROPIONI (ZYBAN) on alun perin masennuslääke mutta käytössä tupakoinnin vieroitukseen.

Lääke vaikuttaa aivojen välittäjäaineeseen,joka välittää nikotiinin aiheuttamaa nautintoa. Se vähentää tupakanhimoa ja vieroitusoireita.

Koska bupropionin vaikutus tulee hitaasti esiin, lääkkeenoton voi aloittaa jo ennen tupakoinnin lopettamista.

Lääkettä käytetään kaiken kaikkiaan vajaa kymmenen viikkoa, ja yhtä aikaa voi käyttää myös nikotiinikorvaushoitoa.

Epileptikolle tai muuta aivosairautta sairastavalle lääkeaine ei sovi, sillä se voi pahentaa mahdollisia kouristuksia.

NORTRIPTYLIINI (NORITREN) on mielialalääke, joka sopii tupakasta vieroitukseen ja mielialaongelmiin, lähinnä masennukseen. Lääke vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin ja vähentää sitä kautta nikotiinista saatavaa mielihyvää.

Nortriptyliiniä ei ole suunnattu tupakasta vieroitukseen ja lääkärit määräävät sitä muita vieroituslääkkeitä vähemmän, vaikka se on niistä halvin. Sen tehosta on siitä syystä vähän tutkittua tietoa.

Lääkettä ei suositella sydänsairaille ja sillä voi olla vaikutusta sokeritasapainoon.

Muutakin tukea löytyy

TUKEA ja kannustusta tupakoinnin lopettamiseen saa oppaista, neuvontapuhelimesta ja nettituesta, esimerkiksi Stumppi.fi-sivustolta.

Monissa terveyskeskuksissa ja työpaikoilla on lisäksi vieroitustukiryhmiä, joissa voi vertailla kokemuksia.

HYPNOOSI perustuu siihen, että vaikuttamalla mielikuviin suhde tupakkaan ja tupakointiin saadaan muuttumaan. Tupakoinnin kielteisiä mielikuvia vahvistetaan hypnoosin avulla.

AKUPUNKTIO on yksi perinteisen kiinalaisen lääketieteen muodoista, joka perustuu kehon niin sanottujen akupisteiden pistelyyn. Tupakoinnin  lopettamisessa akupunktion teho on samaa luokkaa kuin lumevaikutus.

Auttaisiko sähkötupakka?

SÄHKÖSAVUKETTA on markkinoitu apuna tupakoinnin lopettamiseen, mutta Suomessa viranomaiset ovat ottaneet siihen tiukan kannan: sähkösavuketta
ei pidä suositella eikä sitä esimerkiksi saa mainostaa. Nikotiinitonta sähkösavuketta saa joistakin kaupoista ja netistä voi tilata omaan käyttöön myös nikotiiniampulleja.

Sähkösavukkeista suurin osa valmistetaan Kiinassa, eikä tuotteiden sisällöstä
ole tarkkaa tietoa. Tutkimuksia sähkötupakasta ei ole. Tuotteet eivät sisällä pelkkää vesihöyryä, vaan niissä on joitakin samoja ainesosia kuin tupakassa. Lisäksi osasta on löydetty muita terveydelle haitallista kemikaaleja.

Koska kukaan ei valvo sähkösavukkeiden valmistusta, ne voivat olla jopa haitallisempia kuin tupakka.

LUE LISÄÄ
Tupakkariippuvuus ja tupakasta vieroitus -käypä hoito suositus
10 syytä lopettaa juhlatupakointi

Aloita näin

  1. Käy läpi tupakointitilanteet. Kun tiedostat tilanteet, joihin mielihalu liittyy, ne eivät tule yllätyksenä. Vaikeinta on päästä eroon tapatupakoinnista, joka liittyy esimerkiksi aamuhetkeen, työtaukoon tai siihen, kun eteen lasketaan tuoppi olutta.
  2. Odota hetki, sillä mieliteko menee tutkitusti ohi noin kolmessa minuutissa.
  3. Hanki tukihenkilö, jonka kanssa juttelet, kun himo iskee. Tai keksi vaikeimmiksi hetkiksi mukavaa täsmätekemistä.
  4. Muista, että tupakasta pääsee eroon yksi tupakka kerrallaan.

Aina on hyvä aika lopettaa tupakointi

"Tutkimuksia sähkötupakasta ei ole." Mitä nämä ovat? http://www.ecigalternative.com/ecigarette-studies-research.htm Noin sata tutkimusta, eikä tässä ole edes kaikki. "Koska kukaan ei valvo sähkösavukkeiden valmistusta, ne voivat olla jopa haitallisempia kuin tupakka." Kuinka moni tupakoitsija jättää savukkeet vaihtamatta sähkötupakkaan tällaisten lonkalta heitettyjen kommenttien takia? Näkemys sähkötupakan vaarattomuudesta savukkeisiin verrattuna on vallitseva näkäkanta tiedeyhteisössä. Myös...
Lue kommentti

Aina on hyvä aika lopettaa tupakointi

"Tutkimuksia sähkötupakasta ei ole." Mitä nämä ovat? http://www.ecigalternative.com/ecigarette-studies-research.htm Noin sata tutkimusta, eikä tässä ole edes kaikki. "Koska kukaan ei valvo sähkösavukkeiden valmistusta, ne voivat olla jopa haitallisempia kuin tupakka." Kuinka moni tupakoitsija jättää savukkeet vaihtamatta sähkötupakkaan tällaisten lonkalta heitettyjen kommenttien takia? Näkemys sähkötupakan vaarattomuudesta savukkeisiin verrattuna on vallitseva näkäkanta tiedeyhteisössä. Myös...
Lue kommentti