askivuosi, tupakointi, keuhkoahtauma
Kuva Shutterstock

Tupakka tupakalta keuhkot vahingoittuvat. Katso mikä on sinun riskisi sairastua keuhkoahtaumaan.

Keuhkot ovat kuin puu, jossa keuhkoputket jakautuvat yhä pienempiin ilmateihin. Ilmatiet päätyvät keuhkorakkuloihin. Kun rakkuloiden seinämät tuhoutuvat, esimerkiksi savun seurauksena, keuhkojen kaasuja vaihtava eli hengityspinta-ala pienenee.

Happisaturaatio kertoo siitä, kuinka hyvin happi pääsee keuhkoista vereen. Veren elimistöön kuljettama happi vaikuttaa vireystilaan, hengästyvyyteen ja pulssiin. Normaali happisaturaatio eli veren happikyllästeisyys on noin 96 prosenttia.

Keuhkoahtauma syntyy kun pienet ilmatiet tulehtuvat ja arpeutuvat, samanaikaisesti keuhkorakkulat tuhoutuvat. Syntyy keuhkolaajentuma ja myös keuhkoputkien kiinnityskudos tuhoutuu. Keuhkoahtaumataudista puhutaan, kun keuhkoputket pysyvät ahtautuneena keuhkoputkia laajentavasta lääkityksestä huolimatta.

Tupakoinnin lopettaminen pysäyttää tuhon etenemisen.

Näin lasket keuhkoahtauman riskin

  1. Askivuosi tarkoittaa vuoden aikana poltettujen tupakka-askien määrää.
  2. Jos polttaa kaksi askia päivässä, vuoden aikana kertyy kaksi askivuotta, viidessätoista vuodessa kolmekymmentä askivuotta.
  3. Kolmekymmentä askivuotta tupakoineista kolmekymmentä prosenttia sairastuu keuhkoahtaumaan.

Asiantuntija: Terttu Harju, keuhkosairauksien erikoislääkäri, Oulun yliopistollinen sairaala.

Tyynetär

Askivuosi kertoo keuhkoahtauman riskin

Manaamme mieheni kanssa tyhmyyttämme koska molemmat poltamme.Maksamme siitä että tuhoamme itseämme,se todellakin on typerää.Mieheni polttaa paljon enemmän kuin minä.Olen ns. tapapolttaja.Esimerkkejä on monta,jotka menehtyivät keuhkosyöpään joten senkin pitäisi jo mennä "jakelukeskukseen" että lopettakaa hyvät ihmiset mutta kun ei niin ei.Mieheni veli kuoli 21.10.2016 keuhkosyöpään,näimme hänen kipunsa ym.Molempien isät ovat kuolleet keuhkosyöpään,siis tietoa on tarpeeksi.Minulla aski kestää...
Lue kommentti
Noksuli

Askivuosi kertoo keuhkoahtauman riskin

Oletko/Oletteko milloinkaan miettineet lopettamista, ja mitä kaikkia apuja löytyy jotta oisi helpompaa päästä eroon tupruttelusta? Itse onnistuin nyt (ilmeisesti) lopettaan Nicorette Inhalaattorin avulla. Inhalaattori on siinä mielessä hyvä mulle, kun suurin ongelmani oli tapa josta en päässyt eroon. Käytän Inhalaattoria aivan samalla tavalla kuin polttaisin tupakkaa; menen ulos "tupakalle" ...siis oikeasti Inhalaattorille, kun tekee mieli tupakkaa. Inhalaattori ei kuitenkaan toimi ulkona alle...
Lue kommentti
katetriablaatio. rytmihäiriö

Kuinka monta kertaa sydämen katetriablaatio voidaan tehdä? Onko poltoista haittaa sydämelle? Vaikuttaako arvet myöhemmin sydämen toimintaan? Minulle on tehty katetriablaatio 2 kertaa kammiotakykardian ja kammiolisälyöntisyyden johdosta, mutta kammiolisälyönnit jatkuvat edelleen.

Rytmihäiriöiden hoito kateriablaatiolla kehittyy koko ajan, mutta kaikkien rytmihäiriötyyppien hoito ei ole yhtä kiitollista. Kammiotason yläpuolelta lähtevien säännöllisten nopealyöntisyyskohtausten hoito on yleensä tehokasta ja vähäriskistä. Suurin osa potilaista vapautuu kertakäsittelyllä tykytyskohtauksistaan. Eteisvärinässä – vaikka sekin on eteistason rytmihäiriö – ablaatiohoito ei ole ihan yhtä tuloksekasta.

Kammiolisälyöntien ja kammiotakykardioiden katetrihoidon onnistuminen vaihtelee riippuen ongelman sijainnista sydämen johtoratoihin nähden. Lähellä johtorataa sijaitsevan rytmihäiriölähteen voimakas käsittely voi johtaa riippuvuuteen sydämen tahdistimesta. Tätä ei toivota varsinkaan, jos potilas on nuori ja jos hoidettava rytmihäiriö ei uhkaa henkeä.

Ablaatiohoidon tulos vaikuttaa tässä tapauksessa hyvältä, jos kammiotakykardiat ovat jääneet pois. Lisälyönnit eivät aina häviä katetritoimenpiteillä. Tästä mahdollisuudesta lääkärin pitäisi aina kertoa potilaalleen.

Ehdotonta ylärajaa ei ole katetritoimenpiteen uusimiselle. Siitä tulevaa säderasitusta ja kajoavan tutkimuksen välittömiä komplikaatioita pitää aina arvioida suhteessa saavutettavissa olevaan hyötyyn. Hyödyn arvioinnissa toimenpidelääkärin arvio on keskeinen, koska jokainen potilas oireineen on yksilöllinen ja lääkäri tietää parhaiten uuden toimenpiteen onnistumismahdollisuuden.

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

vaivaisenluu, jalkakipu

Olen kuusikymppinen normaalipainoinen nainen, joka on saanut vaivaisenluut isän perintönä. Oikeasta jalasta vaiva leikattiin 30 vuotta sitten, mutta nyt isovarvas on alkanut taas kääntyä keskelle ja muiden varpaiden tyvinivelet ovat nousseet ylös eli on syntynyt ns. vasaravarpaat.

Kävelen paljon, olen voimisteluttanut varpaita lehdessänne olleiden ohjeiden mukaan ja hankkinut jaloilleni räätälöidyt pohjalliset ja varpaiden erottajat, mutta mikään ei ole auttanut. Mikä auttaisi? Olen muuten terve eikä mitään lääkitystä ole käytössä.

Vaivaisenluu ja vasaravarpaat ovat yleisiä vaivoja. Vaivaisenluulla eli hallux valguksella tarkoitetaan muiden varpaiden suuntaan taipunutta isovarvasta. Vasaravarpailla tarkoitetaan 2.–4. varpaiden koukistumista tyvi- tai kärkinivelestä tai molemmista.

Molemmat vaivat liittyvät jalkaterän lihasten, jänteiden ja nivelten toiminnan epätasapainoon. Altistavia tekijöitä ovat liian kapeat ja korkeakorkoiset kengät, perinnölliset tekijät ja tietyt sairaudet.

Sekä vaivaisenluu että vasaravarpaat aiheuttavat jalkaterään kipua, kosmeettista haittaa, hiertymiä ja ihon paksuuntumaa. Oireita ja virheasentoja hoidetaan ensisijaisesti konservatiivisesti: riittävän tilavat ja matalat jalkineet, ortoosit ja varvastuet. Kireiden lihasten (pohkeessa ja jalkaterässä) venyttäminen ja lihasepätasapainon korjaaminen sopivilla harjoituksilla auttaa. Leikkaushoitoa mietitään, jos oireet eivät konservatiivisella hoidolla riittävästi lievity. Pelkän kosmeettisen haitan takia leikkausta ei tehdä.

Kysyjä ei mainitse, aiheuttavatko vaivaisenluu ja vasaravarpaat muuta kuin kosmeettista haittaa. Leikkaushoitoon liittyvien tulehdus- ja muiden riskien vuoksi siihen ei kannata ryhtyä ellei varvasmuutosten aiheuttama haitta ole merkittävä. Kivun ja muiden oireiden lievittämiseksi suosittelen ensisijaisesti kääntymään jalkaterän toimintaan erikoistuneen fysioterapeutin puoleen. Arvion leikkaushoidon tarpeellisuudesta tekee jalkaterän vaivoihin perehtynyt ortopedi.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.