askivuosi, tupakointi, keuhkoahtauma
Kuva Shutterstock

Tupakka tupakalta keuhkot vahingoittuvat. Katso mikä on sinun riskisi sairastua keuhkoahtaumaan.

Keuhkot ovat kuin puu, jossa keuhkoputket jakautuvat yhä pienempiin ilmateihin. Ilmatiet päätyvät keuhkorakkuloihin. Kun rakkuloiden seinämät tuhoutuvat, esimerkiksi savun seurauksena, keuhkojen kaasuja vaihtava eli hengityspinta-ala pienenee.

Happisaturaatio kertoo siitä, kuinka hyvin happi pääsee keuhkoista vereen. Veren elimistöön kuljettama happi vaikuttaa vireystilaan, hengästyvyyteen ja pulssiin. Normaali happisaturaatio eli veren happikyllästeisyys on noin 96 prosenttia.

Keuhkoahtauma syntyy kun pienet ilmatiet tulehtuvat ja arpeutuvat, samanaikaisesti keuhkorakkulat tuhoutuvat. Syntyy keuhkolaajentuma ja myös keuhkoputkien kiinnityskudos tuhoutuu. Keuhkoahtaumataudista puhutaan, kun keuhkoputket pysyvät ahtautuneena keuhkoputkia laajentavasta lääkityksestä huolimatta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tupakoinnin lopettaminen pysäyttää tuhon etenemisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin lasket keuhkoahtauman riskin

  1. Askivuosi tarkoittaa vuoden aikana poltettujen tupakka-askien määrää.
  2. Jos polttaa kaksi askia päivässä, vuoden aikana kertyy kaksi askivuotta, viidessätoista vuodessa kolmekymmentä askivuotta.
  3. Kolmekymmentä askivuotta tupakoineista kolmekymmentä prosenttia sairastuu keuhkoahtaumaan.

Asiantuntija: Terttu Harju, keuhkosairauksien erikoislääkäri, Oulun yliopistollinen sairaala.

Tyynetär

Manaamme mieheni kanssa tyhmyyttämme koska molemmat poltamme.Maksamme siitä että tuhoamme itseämme,se todellakin on typerää.Mieheni polttaa paljon enemmän kuin minä.Olen ns. tapapolttaja.Esimerkkejä on monta,jotka menehtyivät keuhkosyöpään joten senkin pitäisi jo mennä "jakelukeskukseen" että lopettakaa hyvät ihmiset mutta kun ei niin ei.Mieheni veli kuoli 21.10.2016 keuhkosyöpään,näimme hänen kipunsa ym.Molempien isät ovat kuolleet keuhkosyöpään,siis tietoa on tarpeeksi.Minulla aski kestää kolme vrk,miehelläni vuorokauden,jos sitäkään.Toivon sydämestäni että järkiintyisimme vihdoin ja lopettaisimme mokoman kessuttelun.Minä häpeän sitä niin paljon etten vahingossakaan polta kaupungilla ollessamme.Koskaan en ole polttanut lastenlastemme nähden,en halua heidän näkevän kuinka typerä mamma heillä on!

  • ylös 20
  • alas 15
Noksuli

Oletko/Oletteko milloinkaan miettineet lopettamista, ja mitä kaikkia apuja löytyy jotta oisi helpompaa päästä eroon tupruttelusta?
Itse onnistuin nyt (ilmeisesti) lopettaan Nicorette Inhalaattorin avulla. Inhalaattori on siinä mielessä hyvä mulle, kun suurin ongelmani oli tapa josta en päässyt eroon. Käytän Inhalaattoria aivan samalla tavalla kuin polttaisin tupakkaa; menen ulos "tupakalle" ...siis oikeasti Inhalaattorille, kun tekee mieli tupakkaa. Inhalaattori ei kuitenkaan toimi ulkona alle +15°C:ssa. Parhaiten se toimii noin +20°C:ssa.
Nicorette Inhalaattoreita saa apteekista ja hyvin varustetuista päivittäis-ruokakaupoista. Kaupoissa Inhalaattori on hivenen edullisempi kuin apteekissa.

  • ylös 8
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla