askivuosi, tupakointi, keuhkoahtauma
Kuva Shutterstock

Tupakka tupakalta keuhkot vahingoittuvat. Katso mikä on sinun riskisi sairastua keuhkoahtaumaan.

Keuhkot ovat kuin puu, jossa keuhkoputket jakautuvat yhä pienempiin ilmateihin. Ilmatiet päätyvät keuhkorakkuloihin. Kun rakkuloiden seinämät tuhoutuvat, esimerkiksi savun seurauksena, keuhkojen kaasuja vaihtava eli hengityspinta-ala pienenee.

Happisaturaatio kertoo siitä, kuinka hyvin happi pääsee keuhkoista vereen. Veren elimistöön kuljettama happi vaikuttaa vireystilaan, hengästyvyyteen ja pulssiin. Normaali happisaturaatio eli veren happikyllästeisyys on noin 96 prosenttia.

Keuhkoahtauma syntyy kun pienet ilmatiet tulehtuvat ja arpeutuvat, samanaikaisesti keuhkorakkulat tuhoutuvat. Syntyy keuhkolaajentuma ja myös keuhkoputkien kiinnityskudos tuhoutuu. Keuhkoahtaumataudista puhutaan, kun keuhkoputket pysyvät ahtautuneena keuhkoputkia laajentavasta lääkityksestä huolimatta.

Tupakoinnin lopettaminen pysäyttää tuhon etenemisen.

Näin lasket keuhkoahtauman riskin

  1. Askivuosi tarkoittaa vuoden aikana poltettujen tupakka-askien määrää.
  2. Jos polttaa kaksi askia päivässä, vuoden aikana kertyy kaksi askivuotta, viidessätoista vuodessa kolmekymmentä askivuotta.
  3. Kolmekymmentä askivuotta tupakoineista kolmekymmentä prosenttia sairastuu keuhkoahtaumaan.

Asiantuntija: Terttu Harju, keuhkosairauksien erikoislääkäri, Oulun yliopistollinen sairaala.

Tyynetär

Askivuosi kertoo keuhkoahtauman riskin

Manaamme mieheni kanssa tyhmyyttämme koska molemmat poltamme.Maksamme siitä että tuhoamme itseämme,se todellakin on typerää.Mieheni polttaa paljon enemmän kuin minä.Olen ns. tapapolttaja.Esimerkkejä on monta,jotka menehtyivät keuhkosyöpään joten senkin pitäisi jo mennä "jakelukeskukseen" että lopettakaa hyvät ihmiset mutta kun ei niin ei.Mieheni veli kuoli 21.10.2016 keuhkosyöpään,näimme hänen kipunsa ym.Molempien isät ovat kuolleet keuhkosyöpään,siis tietoa on tarpeeksi.Minulla aski kestää...
Lue kommentti
Noksuli

Askivuosi kertoo keuhkoahtauman riskin

Oletko/Oletteko milloinkaan miettineet lopettamista, ja mitä kaikkia apuja löytyy jotta oisi helpompaa päästä eroon tupruttelusta? Itse onnistuin nyt (ilmeisesti) lopettaan Nicorette Inhalaattorin avulla. Inhalaattori on siinä mielessä hyvä mulle, kun suurin ongelmani oli tapa josta en päässyt eroon. Käytän Inhalaattoria aivan samalla tavalla kuin polttaisin tupakkaa; menen ulos "tupakalle" ...siis oikeasti Inhalaattorille, kun tekee mieli tupakkaa. Inhalaattori ei kuitenkaan toimi ulkona alle...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.