Musiikki on parhaimmillaan ihmelääke, joka hoitaa niin verenpainetta kuin muistiakin. Kokeile omaa musiikkiterapiaistuntoa.

Levottomuutta, stressiä ja jopa kipua voi lievittää musiikilla. Rauhallinen musiikki laskee verenpainetta ja syventää hengitystä. Itsensä voi myös opettaa nukahtamaan musiikkiin.

Rentouttavana ja rauhoittavana pidetään musiikkia, joka on äänenväreiltään tyyntä ja jonka tempo mukailee leposykettä eli 60 sykettä minuutissa. Sellaista on usein sanoittamaton ja vähän elementtejä sisältävä klassinen musiikki.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan klassinen musiikki vähentää koirankin stressiä.

Rentoutusmusiikkiin yhdistetään usein luonnon ääniä, kuten linnunlaulua, metsän huminaa ja veden solinaa. Musiikkiterapiassa musiikkiin voidaan yhdistää matalataajuista vibraatiota, joka rentouttaa ja lievittää lihasjännitystä ja kipuja. Musiikin rauhoittavaa voimaa voi verrata joogamantroihin, meditaatioon ja rukoiluun. Ne kaikki auttavat olemaan läsnä ja keskittymään.

Muistoihin kiinni

Musiikki on tehokas itsetutkiskelun väline, sillä se aktivoi tunnemuistia. Musiikin avulla voi päästä käsiksi esimerkiksi menneisyyden traumaattisiin tapahtumiin, jotka muuten jäisivät mielen ulottumattomiin. Musiikin voimin voi matkustaa myös unelmiinsa. Keskittyneen musiikin kuuntelun vaikutuksia on verrattu uneen.

Masennus musiikiksi

Musiikkiterapeutit ovat yhtä mieltä siitä, että musiikkiharrastus on pelastanut monia. Terapeuttinen vaikutus on suurimmillaan, kun musiikkia tehdään itse. Improvisointia korostava musiikkiterapia on vähentänyt esimerkiksi masennusoireita.

Laulamisessa ja soittamisessa on luovaa ilmaisuvoimaa, jossa yhdistyvät tunteet, äly ja liike. Nekin, jotka eivät osaa, jaksa tai halua puhua psykoterapiassa, saattavat pystyä purkamaan pahaa oloa soittamalla.

Lisää vauhtia

Musiikki seurustelee sydämen sykkeen kanssa, joten kappaletta vaihtamalla voi säädellä vireystasoaan. Rauhallinen musiikki nukuttaa mutta nopeatempoinen kiihdyttää paitsi mieltä, myös verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Siksi siivousta tahdittavat paremmin kiihkeät rytmit eikä lenkkipolulle tai kuntosalille kannata lähteä balladeja kuuntelemaan.

Kokeile omaa musiikkiterapiaistuntoa

 1. Valitse musiikkia, jossa ei ole sanoja.
 2. Sulje silmät ja keskity kuuntelemaan noin 20 minuutiksi.
 3. Kirjoita ylös muistot ja tunteet, joita musiikki sinussa herätti. Voit myös piirtää tai maalata musiikin tahdissa.

  Asiantuntija Jaakko Erkkilä musiikkiterapian professori, Jyväskylän yliopisto

  Lue lisää
  Musiikki tehoaa kuin lääke
  5 x lisää mielenrauhaa

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.