Korvakipuinen tai nuhanenäinen ei saa enää tahtoessaan antibioottireseptiä lääkäriltä, koska vastustuskykyisten bakteerien kehittyminen on terveydenhoitomme suurimpia uhkia. Pian sitäkin voidaan estää lääkkeellä.

Korvatulehdukseen tai poskiontelotulehdukseen ei enää määrätä automaattisesti antibioottia. Lääkäri ei toimi näin potilaan kiusaksi vaan hänen parhaakseen: mitä enemmän antibiootteja käytetään, sitä tehottomammiksi ne käyvät.

Antibiooteille vastustuskykyisten superbakteerien kehittyminen on terveydenhoidon suurimpia uhkia. Jos jotkin bakteerit karkaavat kaikkien antibioottihoitojen ulottumattomiin, lääkäreiden keinot pysäyttää niiden aiheuttama tulehdus ovat vähissä. Siksi lääkärit varovat kirjoittamasta tarpeettomia antibioottikuureja ja aloittavat hoidot aina lääkepatteriston heikommasta päästä.

Toisaalta antibiootteja tarvitaan jatkuvasti ja vuodessa kirjoitetaan miljoonia reseptejä ympäri maailmaa. Eikö superpöpöjen kehittyminen ole siis varovaisuudesta huolimatta väistämätöntä?

Ei ole, jos suomalaisen Ipsat Therapies -lääkeyrityksen uusi lääke saa lähivuosina myyntiluvan. Yrityksen kehittämä beetalaktamaasi-lääkeaine hajottaa suolistoon päätyvän antibiootin ennen kuin se ehtii aiheuttaa tuhoa suolen luontaisessa bakteerikasvustossa. Tämä estää antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien lisääntymisen suolistossa ja voisi siten ehkäistä niiden kehittymisen kokonaan.

Pahojen bakteerien hautomo

Suoliston luontainen bakteerikasvusto on tärkeä suojamme sairauksia aiheuttavia bakteereja vastaan. Niin kauan kuin se on kunnossa, elimistö kykenee torjumaan enterokokkien, enterobakteerien ja muiden ärhäköiden bakteerien lisääntymisen suolistossa.

Tilanne kuitenkin muuttuu antibioottikuurin yhteydessä. Antibiootit tuhoavat suolen normaalin kasvuston, jolloin vain antibiooteille vastustuskykyiset kannat jäävät vapaasti mellastamaan suolistoon ja aiheuttavat esimerkiksi ripulia.

– Vaikka antibiootti siis parantaa infektion toisaalla, se synnyttää vastustuskykyisten bakteerien hautomon suolistoon, sanoo tutkija Pertti Koski.

Hän työskentelee Ipsat Therapiesissa, jonka kehittämä beetalaktaamasi pyrkii estämään tämän hautomon muodostumisen suojelemalla suolen normaalia bakteeristoa.

Asevarustelusta suojakilveksi

Bakteerit tuottavat luontaisesti erilaisia entsyymejä, joiden avulla ne kilpailevat keskenään elintilasta suolistossa.

– Yhdet bakteerit pyrkivät tappamaan toisia bakteereita tuottamalla erilaisia antibiootteja ja toiset bakteerit puolustautuvat tuottamalla antibiootteja neutralisoivia entsyymejä, sanoo Koski.

Beetalaktamaasi on näistä entsyymeistä tärkein ja käyttökelpoisin. Se on erikoistunut hajottamaan beetalaktaamia, joka on tärkein antibioottiryhmämme. Puolet käyttämistämme antibiooteista, kuten penisilliinit ja kefalosporiinit, ovat beetalaktaamia.

Suurimman haasteen lääkeaineen kehittämisessä tarjoaa bakteerien valtava kirjo: monet bakteerit tuottavat hieman erilaista versiota beetalaktamaasista. Tutkijoiden on löydettävä niiden joukosta se versio, joka puree suurimpaan osaa beetalaktaamipohjaisista antibiooteista.

Entsyymi suojelee

Uuden lääkkeen tehoa on tutkittu eläimillä ja ihmisillä. Tulokset ovat olleet lupaavia. Eläinkokeissa käytettiin antibioottina ampisilliinia, jota käytetään paljon ja jonka tiedetään aiheuttavan merkittäviä muutoksia ruoansulatuskanavan bakteerikantaan. Beetalaktamaasi-lääkettä saaneet eläimet säästyivät kuitenkin kokonaan antibiootin aiheuttamilta muutoksilta suolistossa.

Toisessa kokeessa hiirille annosteltiin antibioottien mukana myös kokonainen cocktail erilaisia vastustuskykyisiä bakteereja. Nämä eivät kuitenkaan kyenneet lisääntymään uutta lääkettä saaneissa eläimissä, koska suolen luontaiset bakteerit estivät niiden kasvun.

Viime tutkimuksissa sairaalapotilailla on havaittu, että beetalaktaamasi-lääke estää suoliston normaalin bakteerikannan tuhoutumisen ja antibiooteille vastustuskykyisten kantojen kasvun myös ihmisillä.

Antibiooteilla on eroa

Uuden lääkkeen käyttökohteena ovat toistaiseksi suonensisäisesti sairaalassa annettavat antibiootit. Nämä antibiootit kulkeutuvat ensin infektiopaikalle ja vasta lopuksi suolistoon, josta ne eivät enää imeydy eteenpäin. Sen sijaan suun kautta annettavien antibioottien hajottamiseen lääke ei sovellu. Tämä johtuu siitä, että nämä antibiootit imeytyvät suolistosta, joten uusi lääke mitätöisi niiden vaikutuksen.

Pertti Koski kuitenkin korostaa, että kehitetty lääke on täysin uusi lähestymistapa antibioottiresistenssin estämiseen.

– Myös suun kautta annettavien antibioottien suunnittelussa voidaan tulevaisuudessa ottaa huomioon, miten niiden haittavaikutukset minimoidaan lääkkeen avulla.

Ei tilaa pahoille bakteereille

  1. Suonensisäisesti sairaalassa annettava antibiootti kulkeutuu ensin infektiopaikalle hoitamaan tulehdusta.
  2. Tehtävänsä hoidettuaan antibiootti kulkeutuu suolistoon, missä uusi lääke beetalaktamaasi hajottaa sen ennen kuin se tuhoaa suolen luontaista bakteerikantaa.
  3. Vastustuskykyisille bakteereille ei tule tilaa lisääntyä ja niiden kehittyminen hidastuu.

Lue lisää flunssasta ja antibiooteista.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti