Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Korvaperäinen huimaus on useimmiten luonteeltaan kiertävää. Tuntuu kuin olisi karusellissä. Se pysähtyy likehoidolla.

Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleisin huimauksen muoto. Sitä taltutetaan tietyllä liikesarjalla, niin sanotulla Epleyn manööverillä. Siinä potilas on makuuasennossa ja päätä käännellään erilaisiin kallistuskulmiin.

Näin kaarikäytäviin sakkautuneet kalsiumkiteet liukuvat pikkuhiljaa oikeaan paikkaan tasapainoelimessä.

– Usein jo muutaman kerran ohjattu harjoitus poistaa huimauksen. Ensimmäiset harjoitukset saattavat tuntua rankoilta, ja jotkut oksentavatkin. Silti on tärkeää, että liikesarja saadaan vietyä loppuun ja huimaus hellittäisi mahdollisimman nopeasti, kertoo fysioterapeutti Anne Pekkola.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aiemmin huimausta hoidettiin jopa kirurgisesti, mutta asentohoidot ovat osoittautuneet todella tehokkaiksi hyvänlaatuisen asentohuimauksen hoidossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkäri toteaa asentohuimauksen yksinkertaisella kallistusprovokaatiotestillä, jossa makuuasennossa olevan potilaan päätä liikutetaan eri suuntiin. Samaan aikaan nähdään silmävärve. Tavallisesti se vakauttaa katseen pään liikkeen aikana, mutta tasapainojärjestelmän häiriöissä tulee tahatonta, rytmistä silmänliikettä eli silmä pyörähtää tietyllä tavalla.

– Asentohuimaukseen tepsiviä liikkeitä on vain muutama, mutta pään kallistuskulman pitää olla juuri oikea. Siksi harjoitukset tehdään yksilöllisesti fysioterapeutin ohjauksessa.

Ugh

Toimii yksinkin tehtynä . Tässä ei ollut ohjeita liikesarjasta . Vuosikymmeniä kärsin ,ennenkuin tuli lääkäri vastaan , joka neuvoi .

Sisältö jatkuu mainoksen alla