
Silmälääkäri muistuttaa, että aurinkolasit eivät ole ainoa näön suoja, jopa ruokavaliolla on väliä.
Silmät voivat palaa auringossa samaan tapaan kuin iho.
Totta. Silmän palovammaa kutsutaan lumisokeudeksi tai hitsaajan silmäksi. Siinä silmän pintakerros eli sarveiskalvo ärtyy auringon ultraviolettisäteilystä. Silmät ovat todella kipeät ja vetistävät. Tuntuu kuin niissä olisi hiekkaa. Lumisokeuden saa herkimmin talven hangilta tai kesällä veden ääreltä, koska UV-säteily heijastuu lumesta ja vedestä. Lumisokeus on ohimenevä mutta kivulias vaiva, joka parantuu itsestään levolla.
UV-säteilyn voi tuntea silmissään.
Tarua. Vaikka silmät ärtyvät herkästi auringosta, näkymätöntä UV-säteilyä ei voi tuntea silmissään. UV-säteilyn määrää ei voi arvioida myöskään lämpötilan tai auringon polttavuuden perusteella. Säteily voi olla voimakasta myös pilvisenä päivänä. Säteilyn määrän pystyy tarkastamaan vain UV-indeksistä.
Silmien UV-suodatuskyky lisääntyy iän myötä.
Totta. 25-vuotiaan silmä on kehittänyt luonnollisen suojan UV-säteille, koska silmän linssi muuttuu iän myötä. Lapsen silmän linssi on vielä kirkas, joten auringon säteily etenee silmänpohjaan asti. Siksi on tärkeää suojata lasten ja nuorten silmät auringolta. UV-säteily vauhdittaa kaihin syntyä.
Aurinkolasit ovat vain mukavuustekijä.
Osittain totta. Aurinko paistaa Suomessa niin lyhyen aikaa vuodesta, että UV-säteily ehtii vaikuttaa silmiin vähän. Silmien oman UV-suojan takia aikuinen ei tarvitse aurinkolaseja terveydellisistä syistä, vaan lähinnä mukavuuden takia. Sarveiskalvo on kuitenkin altis lumisokeudelle iästä riippumatta, joten silmien suojaaminen on järkevää erityisesti kirkkaassa valossa, kuten merellä. Aurinkolasit estävät tehokkaasti myös auringon häikäisyä, joka voi aiheuttaa päänsärkyä tai migreenikohtauksen. Häikäisy on kiusallista, mutta ei terveydelle haitallista.
Silmälasit suojaavat tarpeeksi UV-säteilyltä.
Voi olla totta. Nykyään suurimmassa osassa uusista silmälaseista on korkean taittokertoimen linssit eli ne estävät auringon UV-säteilyn sataprosenttisesti. Kaikki silmälasit eivät kuitenkaan sisällä tällaista suojaa. Tavalliset silmälasit, kuten myös muovilinssiset aurinkolasit estävät noin 60–70 prosenttia UV-säteilystä. Erityisesti lasten aurinkolaseja hankkiessa on hyvä tarkistaa linssin ominaisuudet optikolta. Sisätiloissa tai autossa aurinkolaseja ei tarvita UV-säteilyn takia, sillä säteily ei pääse vaikuttamaan ikkunoiden läpi.
Halvat aurinkolasit voivat vahingoittaa silmiä.
Tarua. Halvat aurinkolasit eivät itsessään vahingoita silmiä, mutta niiden UV-suoja voi olla heikko. Aurinkolaseja ostaessa kannattaa miettiä, mitä niiltä haluaa. Halvat aurinkolasit riittävät, jos haluaa suojata silmät häikäisyltä. Esimerkiksi polarisoidut linssit eivät liity UV-suojaan vaan tietystä suunnasta tulevan häikäisyn estämiseen. Hyvä häikäisy-suoja on tärkeä esimerkiksi autolla ajaessa. Myös hattu on hyvä aurinkosuoja silmille. Lasten hatussa on hyvä olla lippa. Merellä tai järvellä silmät kannattaa suojata myös laseilla, koska UV-säteily heijastuu vedestä.
Ruskeat linssit ja silmät suojaavat muita paremmin UV-säteiltä.
Tarua. Aurinkolasien sävyllä tai silmien värillä ei ole mitään tekemistä UV-suojan kanssa. UV-suoja on silmän tai linssin ominaisuus. Linssin sävy vaikuttaa enemmän näkökokemukseen ja lasien mukavuuteen. Sarveiskalvolla ei ole ihoa, joten silmien väri ei vaikuta silmän kykyyn suojautua auringolta.
Kannattaa käyttää suuria aurinkolaseja.
Totta. Aurinkolasien koko ja muoto vaikuttavat niiden antamaan aurinkosuojaan. Sivuille yltävä linssi tai leveät sangat estävät tehokkaasti sivulta tulevaa auringonvaloa.
UV-säteilyn haitat näkyvät silmissä vasta pitkän ajan kuluessa.
Osittain totta. Pitkään kestänyt toistuva altistus UV-säteilylle voi nopeuttaa harmaakaihin tulemista. Kaihissa silmän linssi samenee liikaa. Kaihi on tavallisimpia heikkonäköisyyden syitä maailmassa. Kaihi kehittyy yleensä iän myötä ja heikentää silmän näkökykyä asteittain. Siihen liittyy esimerkiksi vaikeuksia nähdä hämärässä. Pitkään kestävä auringon UV-altistus saattaa vaurioittaa myös silmänpohjaa. Toisaalta voimakas UV-säteily voi vaikuttaa silmään nopeastikin aiheuttamalla tulehduksen eli lumisokeuden.
Syöpä voi tulla myös silmään.
Totta. Silmään voi tulla melanooma samalla tavalla kuin iholle. Silmän melanoomien määrä on lisääntynyt viime vuosikymmeninä. Syöpä saattaa tulla silmän sisälle oleviin luomiin, jotka voivat muuttua pahanlaatuisiksi. UV-säteilyn ja silmäsyövän yhteydestä ei ole varmuutta, mutta UV-säteilyä pidetään silmämelanoomien vaaratekijänä.
Aurinkoon ei saa katsoa suoraan, vaikka se olisi pilvessä.
Totta. Aurinko on hyvin kirkas, myös pilven takana. Siksi myös auringon säteilyn vaikutukset silmiin ovat voimakkaampia, kun sitä katsoo kohtisuoraan. Myös UV-säteilyn vaikutus voi olla moninkertainen. Kiikareilla aurinkoa kohti katsominen on erityisen tuhoisaa, koska silmät voivat vaurioitua pysyvästi.
Asiantuntija ylilääkäri Niko Setälä, Keski-Suomen keskussairaalan silmäyksikkö
Kasviksia silmille
Terveellisellä ruokavaliolla pystyy tehostamaan silmien kykyä suojautua auringolta.
Auringon valo vapauttaa silmässä happiradikaaleja, jotka ovat vahingollisia silmälle. Silmät suojautuvat niiltä elimistön omien ja ravinnosta saatavien antioksidanttien avulla.
Monipuolinen, kasviksia sisältävä ruokavalio sisältää riittävästi antioksidantteja. Esimerkiksi hedelmät, vihannekset ja marjat ovat todellista silmänruokaa, sillä ne vaikuttavat silmien luontaiseen kykyyn suojautua auringolta.
Muun muassa kananmunien sisältämän luteiinin on väitetty olevan hyväksi silmille, mutta luteiinilisän vaikutuksista silmien hyvinvointiin ei ole todisteita.
Fakki-idiotismia.
Silmän palaminen, eli lumisokeusko ei ole aurinkolasien käyttöä puoltava terveydellinen syy? Ja kun se tapahtuu yhä uudelleen, siitä ei seuraa mitään?
Silmän linssin kehittää (samentuessaan?) "luonnollisen uv-suojan".
Vanhat vesibussikuskit olivat takavuosina lähes sokeita kesäisestä vuosia kestäneestä auringonsäteilyyn tuijottamisesta merellä.
Kovassa häikäisevässä auringon paahteessa työskentely on todella raskasta ja myös silmät tulevat siitä kipeiksi.
Suoraan sanottuna aivan hölmö artikkeli.
UV-suojauksen pitäisi ehdottomasti olla tärkein kriteeri aurinkolaseja valittaessa. Kun linssit ovat 100 %:sti UV-suojattuja (erityisesti UVB ja UVA) ja riittävän suuret, silmät ovat kohtuullisen turvassa kirkkaassakin auringossa. Lasien ulkonäöstäkään ei tarvitse tinkiä, koska laatuvalmistajilla on nykyään laaja valikoima jokaiseen makuun. Aurinkolasien valinnassa voi helpottaa esim. tämä: http://www.partioaitta.fi/2015-01-21-valitse-aurinkolasit-oikein