silmät aurinkolasit aurinko
Kuva Shutterstock

Silmälääkäri muistuttaa, että aurinkolasit eivät ole ainoa näön suoja, jopa ruokavaliolla on väliä.

Silmät voivat palaa auringossa samaan tapaan kuin iho.

Totta. Silmän palovammaa kutsutaan lumisokeudeksi tai hitsaajan silmäksi. Siinä silmän pintakerros eli sarveiskalvo ärtyy auringon ultraviolettisäteilystä. Silmät ovat todella kipeät ja vetistävät. Tuntuu kuin niissä olisi hiekkaa. Lumisokeuden saa herkimmin talven hangilta tai kesällä veden ääreltä, koska UV-säteily heijastuu lumesta ja vedestä. Lumisokeus on ohimenevä mutta kivulias vaiva, joka parantuu itsestään levolla.

UV-säteilyn voi tuntea silmissään.

Tarua. Vaikka silmät ärtyvät herkästi auringosta, näkymätöntä UV-säteilyä ei voi tuntea silmissään. UV-säteilyn määrää ei voi arvioida myöskään lämpötilan tai auringon polttavuuden perusteella. Säteily voi olla voimakasta myös pilvisenä päivänä. Säteilyn määrän pystyy tarkastamaan vain UV-indeksistä.

Silmien UV-suodatuskyky lisääntyy iän myötä.

Totta. 25-vuotiaan silmä on kehittänyt luonnollisen suojan UV-säteille, koska silmän linssi muuttuu iän myötä. Lapsen silmän linssi on vielä kirkas, joten auringon säteily etenee silmänpohjaan asti. Siksi on tärkeää suojata lasten ja nuorten silmät auringolta. UV-säteily vauhdittaa kaihin syntyä.

Aurinkolasit ovat vain mukavuustekijä.

Osittain totta. Aurinko paistaa Suomessa niin lyhyen aikaa vuodesta, että UV-säteily ehtii vaikuttaa silmiin vähän. Silmien oman UV-suojan takia aikuinen ei tarvitse aurinkolaseja terveydellisistä syistä, vaan lähinnä mukavuuden takia. Sarveiskalvo on kuitenkin altis lumisokeudelle iästä riippumatta, joten silmien suojaaminen on järkevää erityisesti kirkkaassa valossa, kuten merellä. Aurinkolasit estävät tehokkaasti myös auringon häikäisyä, joka voi aiheuttaa päänsärkyä tai migreenikohtauksen. Häikäisy on kiusallista, mutta ei terveydelle haitallista.

Silmälasit suojaavat tarpeeksi UV-säteilyltä.

Voi olla totta. Nykyään suurimmassa osassa uusista silmälaseista on korkean taittokertoimen linssit eli ne estävät auringon UV-säteilyn sataprosenttisesti. Kaikki silmälasit eivät kuitenkaan sisällä tällaista suojaa. Tavalliset silmälasit, kuten myös muovilinssiset aurinkolasit estävät noin 60–70 prosenttia UV-säteilystä. Erityisesti lasten aurinkolaseja hankkiessa on hyvä tarkistaa linssin ominaisuudet optikolta. Sisätiloissa tai autossa aurinkolaseja ei tarvita UV-säteilyn takia, sillä säteily ei pääse vaikuttamaan ikkunoiden läpi.

Halvat aurinkolasit voivat vahingoittaa silmiä.

Tarua. Halvat aurinkolasit eivät itsessään vahingoita silmiä, mutta niiden UV-suoja voi olla heikko. Aurinkolaseja ostaessa kannattaa miettiä, mitä niiltä haluaa. Halvat aurinkolasit riittävät, jos haluaa suojata silmät häikäisyltä. Esimerkiksi polarisoidut linssit eivät liity UV-suojaan vaan tietystä suunnasta tulevan häikäisyn estämiseen. Hyvä häikäisy-suoja on tärkeä esimerkiksi autolla ajaessa. Myös hattu on hyvä aurinkosuoja silmille. Lasten hatussa on hyvä olla lippa. Merellä tai järvellä silmät kannattaa suojata myös laseilla, koska UV-säteily heijastuu vedestä.

Ruskeat linssit ja silmät suojaavat muita paremmin UV-säteiltä.

Tarua. Aurinkolasien sävyllä tai silmien värillä ei ole mitään tekemistä UV-suojan kanssa. UV-suoja on silmän tai linssin ominaisuus. Linssin sävy vaikuttaa enemmän näkökokemukseen ja lasien mukavuuteen. Sarveiskalvolla ei ole ihoa, joten silmien väri ei vaikuta silmän kykyyn suojautua auringolta.

Kannattaa käyttää suuria aurinkolaseja.

Totta. Aurinkolasien koko ja muoto vaikuttavat niiden antamaan aurinkosuojaan. Sivuille yltävä linssi tai leveät sangat estävät tehokkaasti sivulta tulevaa auringonvaloa.

UV-säteilyn haitat näkyvät silmissä vasta pitkän ajan kuluessa.

Osittain totta. Pitkään kestänyt toistuva altistus UV-säteilylle voi nopeuttaa harmaakaihin tulemista. Kaihissa silmän linssi samenee liikaa. Kaihi on tavallisimpia heikko­näköisyyden syitä maa­ilmassa. Kaihi kehittyy yleensä iän myötä ja heikentää silmän näkökykyä asteittain. Siihen liittyy esimerkiksi vaikeuksia nähdä hämärässä. Pitkään kestävä auringon UV-altistus saattaa vaurioittaa myös silmänpohjaa. Toisaalta voimakas UV-säteily voi vaikuttaa silmään nopeastikin aiheuttamalla tulehduksen eli lumisokeuden.

Syöpä voi tulla myös silmään.

Totta. Silmään voi tulla melanooma samalla tavalla kuin iholle. Silmän melanoomien määrä on lisääntynyt viime vuosikymmeninä. Syöpä saattaa tulla silmän sisälle oleviin luomiin, jotka voivat muuttua pahanlaatuisiksi. UV-säteilyn ja silmäsyövän yhtey­destä ei ole varmuutta, mutta UV-säteilyä pidetään silmämelanoomien vaaratekijänä.

Aurinkoon ei saa katsoa suoraan, vaikka se olisi pilvessä.

Totta. Aurinko on hyvin kirkas, myös pilven takana. Siksi myös auringon säteilyn vaikutukset silmiin ovat voimakkaampia, kun sitä katsoo kohtisuoraan. Myös UV-säteilyn vaikutus voi olla moninkertainen. Kiikareilla aurinkoa kohti katsominen on erityisen tuhoisaa, koska silmät voivat vaurioitua pysyvästi.

 Asiantuntija ylilääkäri Niko Setälä, Keski-Suomen keskussairaalan silmäyksikkö

 

Kasviksia silmille

Terveellisellä ruoka­valiolla pystyy tehostamaan silmien kykyä suojautua auringolta.

Auringon valo vapauttaa silmässä happiradikaaleja, jotka ovat vahingollisia silmälle. Silmät suojautuvat niiltä elimistön omien ja ravinnosta saatavien antioksidanttien avulla.

Monipuolinen, kasviksia sisältävä ruokavalio sisältää riittävästi antioksidantteja. Esimerkiksi hedelmät, vihannekset ja marjat ovat todellista silmänruokaa, sillä ne vaikuttavat silmien luontaiseen kykyyn suojautua auringolta.

Muun muassa kananmunien sisältämän luteiinin on väitetty olevan hyväksi silmille, mutta luteiinilisän vaikutuksista silmien hyvinvointiin ei ole todisteita.

Vierailija

Aurinkolasit päähän näön vuoksi

Kannattaa huomioida kuitenkin aurinkolasien kunnollinen uv- suojaus, eli ei ihan mitä tahansa hyväksy nenänpäähänsä. Sillä kun suojaamme silmiämme valolta ovat silmät myös enempi avoimimpina ilman normaali siristelyä ja silmään pääsee sitä myöten enempi säteilyä, on näin uv- suojatason laadullakin silloin suurempi merkitys. "2 Much of Energy"
Lue kommentti
Vierailija

Aurinkolasit päähän näön vuoksi

Fakki-idiotismia. Silmän palaminen, eli lumisokeusko ei ole aurinkolasien käyttöä puoltava terveydellinen syy? Ja kun se tapahtuu yhä uudelleen, siitä ei seuraa mitään? Silmän linssin kehittää (samentuessaan?) "luonnollisen uv-suojan". Vanhat vesibussikuskit olivat takavuosina lähes sokeita kesäisestä vuosia kestäneestä auringonsäteilyyn tuijottamisesta merellä. Kovassa häikäisevässä auringon paahteessa työskentely on todella raskasta ja myös silmät tulevat siitä kipeiksi. Suoraan sanottuna...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.