Rokotus, käsienpesu ja turvaväli ovat epidemioilta suojautumisessa ylitse muiden, mutta infektioriskiin voi vaikuttaa muillakin tavoilla. Etulinjassa viruksia vastaan ovat hengitysteiden limakalvot.

Immuunijärjestelmä ei ole  pelkkä synnynnäinen automaattiasetus, joka pysyy samanlaisena kehdosta hautaan, vaan siihen voi vaikuttaa itse.

Jokaisella meistä on myös niin kutsuttu opittu vastustuskyky, joka hioutuu ja kehittyy vuosien saatossa. Sen toimintaa parantavat terveet tottumukset, kuten monipuolinen, paljon kasviksia ja hedelmiä sisältävä ruokavalio, säännöllinen liikunta, stressinhallinta sekä 7–9 tunnin yöunet.

Huonojen elintapojen ja stressin takia monilla kytee elimistössä hiljainen tulehdus. Se lisää infektioalttiutta myös koronalle, koska immuunijärjestelmä ei silloin jaksa taistella taudinaiheuttajia, kuten viruksia, vastaan optimaalisenhyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pane limakalvojen portti kiinni

Yleisesti ajatellaan, että ehjä, terve limakalvo on ensimmäinen este viruksia vastaan, selvittää Turun yliopiston virusopin dosentti Matti Waris.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nenän värekarvaepiteelin tärkein tehtävä onkin vieraiden hiukkasten poistamista hengitysteistä.

– Monet virukset tarttuvat juuri näihin soluihin ja niiden infektoituminen lamaa värekarvojen toiminnan, jolloin erittyvä lima on yskittävä pois, viruopin dosentti Matti  Waris sanoo.

Esimerkiksi kroonisessa poskiontelotulehduksessa värekarvojen heikentynyt toiminta on osa ongelmaa.

Wariksen mukaan jotkin luonnolliset aineet, kuten mentoli, saattavat kiihdyttää värekarvojen liikettä. Nenään suihkutettavat suolaliukoset voivat puolestaan auttaa lievittämään lyhytaikaisesti flunssan aiheuttamaa tukkoista nenää.

Ilma kosteaksi mutta maltilla

Limakalvon terveydelle olennaista on riittävä kosteustaso. Luonnostaan tätä edesauttaa riittävä nesteytys ja nenän kautta hengittäminen. On myös esitetty, että ilmankostutin on hyvä keino pitää limakalvot kosteina ja taistella viruksia vastaan.

Kiinassa tehtyjen tutkimusten perusteella kosteus ei välttämättä vaikuta suoraan itse virukseen, mutta se tekee viruspartikkeleista raskaampia. Siksi ne putoavat ilmasta nopeammin, kun sairas henkilö on hengittänyt, yskinyt tai aivastanut ne huoneeseen.

Tutkimusjohtaja Seema Lakdawala arvioikin, että ilmankostuttimen käyttö on todennäköisesti hyvä idea viruksia vastaan.

Hengitysliitto ohjeistaa, että ilmankostuttimen on oltava oikeantehoinen huoneen pinta-alaan nähden se on sijoitettava valmistajan ohjeiden mukaisesti. On hyvä muistaa, että sisätilan liiallinen kosteus voi edistää homeen, bakteerien ja pölypunkkien kasvua.

Nyt on paras hetki lopettaa tupakointi

Koronavirus on vaarallinen keuhkoille ja aiheuttaa myös keuhkokuumetta.

Tupakoitsijalla keuhkot ovat jo entuudestaan raskaan taakan alla, joten yhdessä covid-19-infektion kanssa tilanne on erittäin riskialtis.

Tupakka lamauttaa nenän värekarvojen toimintaa ja juuri terveet värekarvat ja limakalvot estävät virusten pääsyä sisään elimistöön.

Yksi nopeimmista tavoista tiputtaa infektioriskiään on tumpata tupakat  tykkänään. Tätä parempaa aikaa tupakoinnin lopettamiseen ei asiantuntijoiden mukaan voi olla.

Jo muutamassa päivässä lopettamisen jälkeen limakalvojen toiminta alkaa elpyä ja sillä on vastustuskykyä parantava vaikutus. Tämä pätee myös vuosikausia polttaneisiin.

Tiesitkö, miksi saippua on parempi kuin huuhde?

Meitä ohjeistetaan pesemään ainakin 20 sekunnin ajan. Saippuapesu puree viruksiin käsihuuhdetta paremmin, sillä se räjäyttää ne kirjaimellisesti.

Iholla saippuamolekyylin vesihakuinen pää kiinnittyy vesimolekyyleihin ja vettä hylkivä pää rasva-aineisiin, esimerkiksi koronaviruksen proteiinihaaroihin.

Kun hankaat riittävän pitkään, virukset repeytyvät kappaleiksi.

Asiantuntija: Matti Waris, virusopin dosentti, Turun yliopisto.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla