Endometrioosi eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti syntyy, kun kohtuontelon ulkopuolelle alkaa kasvaa kohdun limakalvon kaltaista kudosta, joka muodostaa pesäkkeitä. Kudos voi kulkeutua munatorvea pitkin ja tarttua vatsakalvon pinnalle, sitä voi kasvaa kohdun takana, munasarjojen ja munatorven pinnalla, joskus jopa suolistossa tai virtsarakossa. Jos kudos tunkeutuu munasarjan sisään, siitä voi muodostua iso endometrioosikysta.

Endometrioosikudos paksuntuu kuukautiskierron rytmissä, ja kuukautisvuodon aikana myös pesäkkeet vuotavat. Endometrioosipesäkkeistä erittyvät aineet voivat aiheuttaa kohdun supistelua tai tulehdusreaktion vatsakalvolle. Joskus tautiin liittyy myös kuukautiskierron häiriöitä, välivuotoja tai tiputtelua.

Riskit

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Endometrioosi on hedelmällisessä iässä olevien naisten tauti. Sen yleisyyttä ei tiedetä tarkkaan, mutta oletetaan että noin yksi nainen kymmenestä sairastuu siihen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Endometrioosin syytä ei tiedetä. Tauti ei varsinaisesti periydy, mutta se näyttää kasautuvan joihinkin sukuihin. Taudin syntymiseen vaikuttaa osaltaan myös naisen gynekologinen historia: se, miten ehkäisy on hoidettu, onko ollut tulehduksia ja missä iässä lapset syntyvät. Lapsettomista noin joka viides sairastaa endometrioosia.

Oireet

Voimakas kipu on tavallisin endometrioosin oire. Se voi olla ankaraa ja paikantua sinne, missä pesäkkeetkin ovat. Kipu voi tuntua yhdynnän aikana tai tärinä voi laukaista sen. Se voi olla myös kovaa kuukautiskipua, joka alkaa jo muutamaa päivää ennen vuotoa, tai vaivata virtsatessa ja liittyä suolen toimintaan.

Kaikilla endometrioosi ei oirehdi, lähes joka viides potilas on oireeton. Silloin sitä ei myöskään tarvitse hoitaa, vaan se saattaa parantua omia aikojaan. Hoitoa tarvitaan vasta, jos kivut ovat kovat tai endometrioosi estää hedelmöitymisen.

Hoito

Nuppineulanpään kokoiset, hajalleen sirottuneet endometrioosipesäkkeet paikallistetaan varmasti vasta vatsaontelon tähystystutkimuksessa eli laparoskopiassa. Löytyneet pesäkkeet poistetaan tai poltetaan.

Endometrioosin ja raskauden suhde on ristiriitainen. Se on usein lapsettomuuden syy, mutta toisaalta raskaus on taudin luonnollinen hoito. Kun kuukautiset jäävät pois, endometrioosi surkastuu.

E-pillerit sopivat hoidoksi nuorelle naiselle, joka ei halua tulla raskaaksi. Ne estävät taudin pahenemisen ja lievittävät kipua. Samalla endometrioosi saattaa parantua itsekseen. Myös hormonihoidoilla voidaan vähentää taudin oireita. Se vaikuttaa samoin kuin raskaus: kun kuukautiset jäävät pois, limakalvo ei enää paksunnu ja vuoda. Pesäkkeet rauhoittuvat, kuivuvat ja arpeutuvat.

Asiantuntija naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Mervi Halttunen HYKSin Naistenklinikasta.

Lisää tietoa: Endometrioosiyhdistys ry

Sisältö jatkuu mainoksen alla