Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 21-vuotias mies. Puolitoista kuukautta sitten hieman normaalia rankemman kahden päivän laivareissun jälkeen alkoivat omituiset oireet. Väsyttää, ajatus ei kulje, muistin kanssa on ongelmia ja on koko ajan aivosumuinen humaltunut olo. Keskittymisestä ei tule mitään, koska olo on levoton. Tuntuu kuin olisin tyhmempi kuin ennen.
Vasen korvani menee myös helposti lukkoon, ajoittain on tinnitusta ja paineen tunnetta, etenkin urheillessa. Koen myös ääni- ja valoyliherkkyyttä.
Molempien silmien näkökentässä näkyy jatkuvasti ns. lumisadetta. Kohina näkyy erityisesti tummia taustoja vasten, mutta ilmenee myös vaaleilla pinnoilla pinnan "elämisenä".
Nämä kaikki yhdessä aiheuttaa minulle jatkuvaa "epätodellista oloa", jolle ei loppua näy. Tilannettani on yrittänyt selvitellä kaksi julkisen puolen yleislääkäriä, kahdella eri terveysasemalla toimiva ylilääkäri, yksityinen neurologi, urheiluhieroja ja optikko. Seuraavaksi olen menossa silmä- ja korvalääkäreille.

Jos kuvaamasi oireet kehittyivät heti tuon rankan laivareissun jälkeen, niin ne voivat johtua reilun humalatilan aiheuttamasta aivoverenkierron häiriöstä ja sen seurauksena syntyneestä pienestä aivoinfarktista.

Humalatilan tiedetään voivan aiheuttaa myös nuorilla ihmisillä sekä aivotukoksia että aivojen verisuonten vuotoja. Näiden diagnosointi edellyttää aivojen magneettikuvausta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos oireittesi taustalla on pieni aivoinfarkti, ne lievittyvät ja häviävät asteittain muutamassa kuukaudessa. Sen sijaan kognitiivisten oireiden (muisti ja ajatusvaikeudet) lievittyminen ja häviäminen voi kestää pitkäänkin.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Hei minulla ok ollu tämä olo jo n. 3kk ja olen menossa lääkäriin. Onko teillä jtn neuvoja mitä voisin kertoa heille tästä tai onko jtn hoitokeinoa olemassa?

  • ylös 30
  • alas 24
Vierailija

Kasvoista oikean puoli ja suupieli alempana kuin toinen mistä johtuu?Nenäluu vieressä oikealla outo kohouma ihan kuin olisi nestettä mistä johtuu?olen käynyt tk-sessa ei otettu minkäänlaista kantaa

  • ylös 23
  • alas 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla