Joku ei halua käyttää hormonikorvaushoitoa vaihdevuosioireisiin, joku ei taas voi. Listasimme lääkkeettömiä mutta tehokkaita keinoja.

Estrogeenin määrän väheneminen elimistössä hidastaa perusaineenvaihduntaa, ja energiankulutus laskee vaihdevuosien aikana. Liikakiloista on silloin vaikeaa päästä eroon.

– Yksi tavallisimpia vaihdevuosiin liittyviä valituksen aiheita on painon nousu. Jos kiloja on ollut liikaa jo lähtötilanteessa, vaihdevuosista tulee tukalaa aikaa. Hormonaaliset muutokset vaikeuttavat painonhallintaa entisestään ja lihavuus lisää oireilua, gynekologi Sari Ahonkallio varoittaa.

Helpoin keino oman aineenvaihdunnan vauhdittamiseen on hankkia lihakset ja pitää ne, sillä lihaskudos kuluttaa rasvakudosta enemmän energiaa. Säännöllinen rasittava ja hikoiluttava liikunta lievittää myös vaihdevuosioireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näitä kannattaa kokeilla, kun estrogeenin väheneminen aiheuttaa oireita:

  • Nuku riittävästi. Jos uni keskeytyy aina aamuyöstä, mene nukkumaan entistä aikaisemmin.
  • Opettele stressinhallintaa. Jooga ja pilates auttavat sekä kehoa että mieltä rauhoittumaan.
  • Vähennä kofeiinipitoisten juomien ja alkoholin käyttöä.
  • Harrasta säännöllisesti raskasta, sykettä nostavaa, hikoiluttavaa ja hengästyttävää liikuntaa.
  • Tee riittävän voimakasta lihaskuntotreeniä, joka oikeasti auttaa lihasmassan säilyttämisessä.
  • Lopeta tupakointi.

Asiantuntija: Sari Ahonkallio, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja gynekologian vastuulääkäri, LT, Mehiläinen Oulu ja Pohjois-Suomi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Vierailija

Mikään edellisistä ei vaikuta lumehoitoa kummemmin oikeisiin vaihdevuosioireisiin, otsikko on hieman harhaan johtava.

Painoa kannattaa kuitenkin pitää kurissa, sillä merkittävä ylipaino bmi 30 tai yli kasvattaa rintasyöpäriskiä enemmön kuin hormonikorvaushoito. Runsas ylipaino kasvattaa myös muiden syöpien ja sairauksien riskiä.

  • ylös 14
  • alas 0
Vierailija

Yksioikoinen näkemys. Kaikilla se liikunnalla itsensä rääkkääminen ei auta eikä edes se, että ei ole ylipainoa ja on hyvä kunto. Ihmiset ovat erilaisia. Jos joku nukkuu aina yönsä hyvin, on hoikka, hyvä kuntoinen, eikä elämässä edes stressiä niin täytyy sanoa, että onpa hyvin asiat.

Elämä ei vaan aina mene näin helposti. Kokemusta on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla