Hammasvammoja sattuu esimerkiksi pyöräillessä ja pallopeleissä. Hammas voi tapaturmassa murtua tai sen juuri voi katketa. Se voi myös siirtyä pois paikaltaan, painua sisäänpäin tai irrota kokonaan.

Hammasvammat ovat ennen kaikkea nuorten ongelma: Maitohampaat ja kehittyvät pysyvät hampaat ovat lyhytjuurisia eivätkä ole ankkuroituneet tiukasti leukaluuhun. Nuorten leukaluu on myös joustavampaa kuin aikuisen.

Hampaan irtoaminen

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hampaan irtoaminen vaatii hoitoa nopeasti. Jos hammasta ei voi painaa heti takaisin, sitä on pidettävä maidossa tai suussa hammaslääkärin vastaanotolle asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hammaslääkärin vastaanotolla tyhjä juurikoppa huuhdellaan ja puhdistettu hammas istutetaan varovasti paikalleen. Se kiinnitetään naapurihampaisiin muovikiskolla, jota pidetään muutama viikko.

Jos tapaturma tietää hampaan menoa, vahingon korjaamiseksi on useita vaihtoehtoja. Menetyn hampaan voi korvata esimerkiksi

  • proteesilla tai implantilla eli istukkeella
  • siirtämällä sen paikalle naapurihampaan tai hampaan muusta kohdasta
  • jos hammasrivi on ahdas, antamalla rivin tasoittua itsestään tai tasoittamalla sen oikomalla

Siirtymävamma

Lievimmillään siirtymävamma jää hampaan tärähdykseen. Sen jälkeen hammas on hyvin paikoillaan, vaikka se saattaa purressa aristaa. Pahemmissa siirtymävammoissa hammas voi alkaa heilua mutta pysyy edelleen paikallaan. Hammas on arka ja tuntuu leuat yhteen purressa korkealta.

Yleisin haitta hampaan siirtymästä on ytimen verenkierron vähittäinen häiriintyminen tai loppuminen ja siitä seuraava tulehdus. Tämän huomaa siitä, että hampaaseen sattuu, kun siihen koputtaa tai sillä puree. Toiseksi yleisin ajan mittaan kehittyvä ongelma on hampaan juuren liukeneminen. Se etenee nuorella nopeammin kuin vanhalla ja johtaa pikkuhiljaa vääjäämättömästi hampaan menetykseen.

Siirtymävamma on hoidettava aina hammaslääkärin vastaanotolla. Siirtynyt hammas on oikaistava muutaman päivän kuluessa tapaturmasta.

Hampaan terän ja juuren murtumat

Hampaan terän lohkeamat voivat olla kivuliaita, koska ilmavirta ja lämpötilan vaihtelut saavat hammasluun vihlomaan herkästi. Onkin syytä mennä nopeasti hammaslääkärille, jotta murtunut terä suojattaisiin.

Hampaan terän murtumat ovat tavanomaisia hammasvammoja, ja ne korjataan yleensä hampaanvärisillä paikkamateriaaleilla.

Hammasvammojen ehkäisy

Kolmasosa kaikista alle 20-vuotiaiden hammastapaturmista on urheiluvammoja.

Hampaat voi suojata hammassuojalla, joka kannattaa valmistuttaa yksilöllisesti hammaslääkärillä pelaajan ja lajin mukaan. Jääkiekkoilijat tarvitsevat etuosasta paksun suojan, kun taas painijoille riittää joustavammasta materiaalista valmistettu tasavahva suoja. Kasvaville nuorille sopivat halvemmat suussa muotoiltavat suojat, jotka valmistuvat yhdellä hammaslääkärikäynnillä.

Urheiluliikkeissä myytävät "yhden koon" hammassuojat pysyvät huonosti paikoillaan ja ovat siksi pelitilanteessa jopa vaarallisia.

Suojaa tulisi käyttää ainakin pelaajien, joilla on menossa oikomishoito. Rikkoutumisvaaran vuoksi pelin aikana ei saisi pitää irtoproteeseja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla