Hammasvammoja sattuu esimerkiksi pyöräillessä ja pallopeleissä. Hammas voi tapaturmassa murtua tai sen juuri voi katketa. Se voi myös siirtyä pois paikaltaan, painua sisäänpäin tai irrota kokonaan.

Hammasvammat ovat ennen kaikkea nuorten ongelma: Maitohampaat ja kehittyvät pysyvät hampaat ovat lyhytjuurisia eivätkä ole ankkuroituneet tiukasti leukaluuhun. Nuorten leukaluu on myös joustavampaa kuin aikuisen.

Hampaan irtoaminen

Hampaan irtoaminen vaatii hoitoa nopeasti. Jos hammasta ei voi painaa heti takaisin, sitä on pidettävä maidossa tai suussa hammaslääkärin vastaanotolle asti.

Hammaslääkärin vastaanotolla tyhjä juurikoppa huuhdellaan ja puhdistettu hammas istutetaan varovasti paikalleen. Se kiinnitetään naapurihampaisiin muovikiskolla, jota pidetään muutama viikko.

Jos tapaturma tietää hampaan menoa, vahingon korjaamiseksi on useita vaihtoehtoja. Menetyn hampaan voi korvata esimerkiksi

  • proteesilla tai implantilla eli istukkeella
  • siirtämällä sen paikalle naapurihampaan tai hampaan muusta kohdasta
  • jos hammasrivi on ahdas, antamalla rivin tasoittua itsestään tai tasoittamalla sen oikomalla

Siirtymävamma

Lievimmillään siirtymävamma jää hampaan tärähdykseen. Sen jälkeen hammas on hyvin paikoillaan, vaikka se saattaa purressa aristaa. Pahemmissa siirtymävammoissa hammas voi alkaa heilua mutta pysyy edelleen paikallaan. Hammas on arka ja tuntuu leuat yhteen purressa korkealta.

Yleisin haitta hampaan siirtymästä on ytimen verenkierron vähittäinen häiriintyminen tai loppuminen ja siitä seuraava tulehdus. Tämän huomaa siitä, että hampaaseen sattuu, kun siihen koputtaa tai sillä puree. Toiseksi yleisin ajan mittaan kehittyvä ongelma on hampaan juuren liukeneminen. Se etenee nuorella nopeammin kuin vanhalla ja johtaa pikkuhiljaa vääjäämättömästi hampaan menetykseen.

Siirtymävamma on hoidettava aina hammaslääkärin vastaanotolla. Siirtynyt hammas on oikaistava muutaman päivän kuluessa tapaturmasta.

Hampaan terän ja juuren murtumat

Hampaan terän lohkeamat voivat olla kivuliaita, koska ilmavirta ja lämpötilan vaihtelut saavat hammasluun vihlomaan herkästi. Onkin syytä mennä nopeasti hammaslääkärille, jotta murtunut terä suojattaisiin.

Hampaan terän murtumat ovat tavanomaisia hammasvammoja, ja ne korjataan yleensä hampaanvärisillä paikkamateriaaleilla.

Hammasvammojen ehkäisy

Kolmasosa kaikista alle 20-vuotiaiden hammastapaturmista on urheiluvammoja.

Hampaat voi suojata hammassuojalla, joka kannattaa valmistuttaa yksilöllisesti hammaslääkärillä pelaajan ja lajin mukaan. Jääkiekkoilijat tarvitsevat etuosasta paksun suojan, kun taas painijoille riittää joustavammasta materiaalista valmistettu tasavahva suoja. Kasvaville nuorille sopivat halvemmat suussa muotoiltavat suojat, jotka valmistuvat yhdellä hammaslääkärikäynnillä.

Urheiluliikkeissä myytävät "yhden koon" hammassuojat pysyvät huonosti paikoillaan ja ovat siksi pelitilanteessa jopa vaarallisia.

Suojaa tulisi käyttää ainakin pelaajien, joilla on menossa oikomishoito. Rikkoutumisvaaran vuoksi pelin aikana ei saisi pitää irtoproteeseja.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti