Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen miettinyt, voiko sydänoireeni olla jotain vakavampaa. Minulla esiintyy iltaisin hengenahdistusta, kun makaan kyljelläni. Ympäri vuorokauden on lisäksi rinnan puristusta.

KAIKKI rintakehän kipu- tai puristusoireet eivät ole ”sydänoireita”, vaikka osa lääkäreistäkin on alkanut niitä nimeämään tällä tavalla. Monet sydänsairaudet eivät aiheuta lainkaan kipua. Sydänperäinen hengenahdistuskin ilmenee vasta kun taudin verenkiertoa kuormittava vaikutus näkyy alentuneena rasituksen sietona tai lääkärintutkimuksessa.

Monet sydänsairaudet ovat itse asiassa oireettomia kunnes äkillinen rintakipu-, hengenahdistus- tai rytmihäiriökohtaus ilmaantuu. Lääketieteessä ei ole ”sydänoire” termiä. Nimitys on uinut avohoidon käytäntöihin median myötä. Tavoitteena on ollut herättää väestöä hakeutumaan ajoissa tutkimuksiin, jos tulee rintakipua tai hengenahdistusta.

Tämä on ollut perusteltua suuren sepelvaltimotautikuolleisuuden maassa, missä keski-ikäiset miehet ja varttuneemmat naiset eivät aina ole osanneet hakeutua ajoissa hoidon piiriin.

Asian kääntöpuoli on sitten se, että liian yksinkertaistetun informaation takia terveydenhuollon ammattilaistenkin näkemys hämärtyy. Kaikkea mikä tuntuu rintakehän alueella epäillään helposti sydänperäiseksi.

Akuutin oireen suhteen näin tuleekin tehdä, mutta toistuvampi oireisto vaatii monipuolisempaa arviointia.

Rinnan alueen puristus-, kipuja hengenahdistusoireille on sydän- ja verenkiertoelinten sairauksien lisäksi monia muita syitä. Tavallisia ovat kaula- ja rintarangan alueelta tulevat oireet, ruokatorven refluksi ja muut ruoansulatusjärjestelmästä lähtevät oireet. Lihavuus, stressi ja hyperventilaatio (liikahengittely) ovat myös hyvin tavallisia syitä hengenahdistusoireen taustalla varsinaisten keuhkosairauksien lisäksi.

Tärkein kipuja aiheuttava sydänsairaus on sepelvaltimotauti. Se voi oireilla äkillisenä kohtauksena tai kroonisemmassa muodossa rasituksessa toistuvana oireena.

Sepelvaltimotaudin kroonisessa muodossa rintakipu tai -puristus ilmaantuu rasituksen samassa vaiheessa ja loppuu viimeistään muutamassa minuutissa rasituksen keventämisen jälkeen. Oire voi säteillä kaulalle, käsivarteen tai ylävatsalle, joskus leukaperiinkin.

Mieliala- ja sääolosuhteet voivat hieman muovata oireen ilmaantumiskynnystä. Rintakipuoireisto, joka ei rajoita ruumiillista kuormitusta mutta ilmaantuu toistuvasti levossa, johtuu useimmiten muusta syystä kuin sepelvaltimoahtaumasta.

Rintakipua tai hengenahdistusoiretta arvioidessa tarvitaan aina taustatietoja. Tämä johtuu siitä, että nämä oireet ovat melko yleisiä ilman sydänsairautta tai muutakaan sairautta.

Taustalla on usein stressiä, kiirettä, ahdistusta ja ylipainoa. Kysymyksessä esitetyin tiedoin oireisto sopii parhaiten stressiperäiseksi. Stressistäkin johtuva oireisto heikentää elämänlaatua, joten suosittelen keskustelua lääkärin kanssa.

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.