Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen miettinyt, voiko sydänoireeni olla jotain vakavampaa. Minulla esiintyy iltaisin hengenahdistusta, kun makaan kyljelläni. Ympäri vuorokauden on lisäksi rinnan puristusta.

KAIKKI rintakehän kipu- tai puristusoireet eivät ole ”sydänoireita”, vaikka osa lääkäreistäkin on alkanut niitä nimeämään tällä tavalla. Monet sydänsairaudet eivät aiheuta lainkaan kipua. Sydänperäinen hengenahdistuskin ilmenee vasta kun taudin verenkiertoa kuormittava vaikutus näkyy alentuneena rasituksen sietona tai lääkärintutkimuksessa.

Monet sydänsairaudet ovat itse asiassa oireettomia kunnes äkillinen rintakipu-, hengenahdistus- tai rytmihäiriökohtaus ilmaantuu. Lääketieteessä ei ole ”sydänoire” termiä. Nimitys on uinut avohoidon käytäntöihin median myötä. Tavoitteena on ollut herättää väestöä hakeutumaan ajoissa tutkimuksiin, jos tulee rintakipua tai hengenahdistusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä on ollut perusteltua suuren sepelvaltimotautikuolleisuuden maassa, missä keski-ikäiset miehet ja varttuneemmat naiset eivät aina ole osanneet hakeutua ajoissa hoidon piiriin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asian kääntöpuoli on sitten se, että liian yksinkertaistetun informaation takia terveydenhuollon ammattilaistenkin näkemys hämärtyy. Kaikkea mikä tuntuu rintakehän alueella epäillään helposti sydänperäiseksi.

Akuutin oireen suhteen näin tuleekin tehdä, mutta toistuvampi oireisto vaatii monipuolisempaa arviointia.

Rinnan alueen puristus-, kipuja hengenahdistusoireille on sydän- ja verenkiertoelinten sairauksien lisäksi monia muita syitä. Tavallisia ovat kaula- ja rintarangan alueelta tulevat oireet, ruokatorven refluksi ja muut ruoansulatusjärjestelmästä lähtevät oireet. Lihavuus, stressi ja hyperventilaatio (liikahengittely) ovat myös hyvin tavallisia syitä hengenahdistusoireen taustalla varsinaisten keuhkosairauksien lisäksi.

Tärkein kipuja aiheuttava sydänsairaus on sepelvaltimotauti. Se voi oireilla äkillisenä kohtauksena tai kroonisemmassa muodossa rasituksessa toistuvana oireena.

Sepelvaltimotaudin kroonisessa muodossa rintakipu tai -puristus ilmaantuu rasituksen samassa vaiheessa ja loppuu viimeistään muutamassa minuutissa rasituksen keventämisen jälkeen. Oire voi säteillä kaulalle, käsivarteen tai ylävatsalle, joskus leukaperiinkin.

Mieliala- ja sääolosuhteet voivat hieman muovata oireen ilmaantumiskynnystä. Rintakipuoireisto, joka ei rajoita ruumiillista kuormitusta mutta ilmaantuu toistuvasti levossa, johtuu useimmiten muusta syystä kuin sepelvaltimoahtaumasta.

Rintakipua tai hengenahdistusoiretta arvioidessa tarvitaan aina taustatietoja. Tämä johtuu siitä, että nämä oireet ovat melko yleisiä ilman sydänsairautta tai muutakaan sairautta.

Taustalla on usein stressiä, kiirettä, ahdistusta ja ylipainoa. Kysymyksessä esitetyin tiedoin oireisto sopii parhaiten stressiperäiseksi. Stressistäkin johtuva oireisto heikentää elämänlaatua, joten suosittelen keskustelua lääkärin kanssa.

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla