Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Korkea verenpaine ei tunnu missään, mutta se vaurioittaa koko kehoa. Ethän tartu ongelmaan vasta, kun suoni pettää aivoissa, sydämessä, silmässä...

Liian korkea verenpaine ei yleensä, mutta se vaurioittaa koko kehoa. Joka kolmannen suomalaisen verenpaine on koholla eli yli 140/90 mmHg. Ethän sinä herää hoitamaan paineitasi vasta, kun suoni pettää aivoissa tai sydämessä?

Korkea verenpaine on petollinen vastus.

Se rasittaa sydäntä, joka joutuu tekemään liikaa töitä pitääkseen veren liikkeessä. Liika paine verisuonissa vaurioittaa myös pienempiä suonia aivoissa, munuaisissa ja silmissä.

Jos kehossa jyskyttää kova paine, valtimoiden seinämien lihaskerros paksuuntuu ja suonten sisäpinnat rasvoittuvat ja kovettuvat. Valtimoista tulee paksuja, jäykkiä putkia, joissa veri ei kierrä kunnolla. Elimistö yrittää pitää veren liikkumassa nostamalla pulssipainetta.

Pulssipaineella tarkoitetaan ylä- ja alapaineen välistä eroa. Iän myötä pulssipaine kasvaa, koska verisuonet menettävät kimmoisuuttaan. Korkea pulssipaine lisää eniten aivoverenvuodon vaaraa.

Aivot heikoin kohta

Aivoissa on huikeat 600 kilometriä pieniä verisuonia. Kovassa paineessa niihin syntyy hauraita kohtia ja pullistumia, jotka saattavat repeytyä. Tulee vuotoja ja tukoksia. TIA-kohtaukset ovat ohimeneviä häiriöitä. Ne johtuvat verenkierron johonkin aivojen osaan estävästä tulpasta, joka häivää itsestään. Pysyviä vaurioita aiheuttavat aivoinfarkit ja -verenvuodot. Tällaiseen vaaralliseen aivoverenkiertohäiriöön sairastuu Suomessa joka päivä 68 ihmistä.

–Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömän hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat esiin vasta vuosien saatossa kertoo neurologian professori Risto O. Roine.

Kun verenvirtaus aivojen valkeassa aineessa heikkenee, kasvaa esimerkiksi Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi.

–Korkea verenpaine heikentää kykyä oppia jo ennen muistisairauden puhkeamista. Pidemmälle edenneessä sairaudessa tulee myös hienomotoriikan, tasapainon ja kävelyn vaikeuksia.

Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja, professori Päivi Korhonen toteaa, että verenpaineen vaarallisuus on jäänyt kakkostyypin diabeteksen varjoon, vaikka se on määrällisesti kolme kertaa suurempi ongelma.

–Jos verenpainetauti todetaan rytmihäiriöiden yhteydessä, käy helposti niin, että rytmihäiriö hoidetaan, mutta sen perussyy eli korkea verenpaine saattaa jäädä huomiotta.

Hoito kuitenkin kannattaisi, sillä esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöistä jopa 80 prosenttia on estettävissä hyvällä verenpaineen hoidolla.

Älä pelkää lääkettä

Verenpainetauti on oireeton ja kehittyy huomaamatta. Joskus sairauden ensimmäinen oire saattaa olla sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto.

–Jotkut valittavat myös päänsärkyä tai huimauksen tunnetta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, olo kevenee, kuvailee Päivi Korhonen.

Korkean verenpaineen kanssa ei kannata odotella, vaan se pitää saada tavalla tai toisella laskemaan.

Kaikilla elämäntapamuutokset, kuten suolan vähentäminen, liikunnan lisääminen, tupakoinnin lopettaminen ja laihduttaminen, eivät yksinään riitä tähän.

–Joskus ihmiset pelkäävät lääkityksen aloittamista, mutta enemmän kuin pillereiden määrää, pitäisi pelätä korkeaa verenpainetta. Toisinaan saatetaan käyttää myös luontaistuotteita oikeiden verenpainelääkkeiden sijaan, Päivi Korhonen sanoo.

Luontaistuoteteiden tehoa verenpaineeseen ei ole todistettu ja myös rohdokset rasittavat elimistöä.

Vielä matalammaksi

Lääkitys aloitetaan, jos verenpainetta ei saada laskemaan vajaassa puolessa vuodessa elämäntapoja korjaamalla. Aina ei jäädä odottelemaan elämäntaparemontin tehoa, Kun verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai yli, lääkitys pyritään aloittamaan mahdollisimman pian, jotta lisävaurioilta vältyttäisiin.

– Jo kahden elohopeamillin pudotus alentaa sairastumisriskiä kymmenellä prosentilla ja kymmenen millin pudotus yli 40 prosenttia. Terveyshyöty saadaan, vaikka kyse ei ole varsinaisesta verenpainetaudistakaan, muistuttaa Risto Roine.

Verenpainelääkkeet ovat vaikutuksiltaan erilaisia. Yksi poistaa ylimääräistä nestettä kehosta, toinen laajentaa verisuonia, osa laskee sykettä tai vaikuttavat verenpainetta säätelevien hormonien toimintaan.

Silti vain puolet verenpainelääkettä syövistä saavuttaa tavoitearvot.

– Osittain se johtuu siitä, että pidetään lääkelomia, Risto Roine sanoo.

Verenpainepotilas ajattelee lepuuttavansa elimistöä, vaikka lääkkeen syönnin lopettaminen on karhunpalvelus terveydelle.

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan erityisesti eläkkeelle jääminen on vaaran paikka. Kun stressin määrä vähenee, lääkepurkki unohtuu herkästi kaappiin.

Joskus syynä on se karu totuus, että pienituloinen joutuu miettimään, ostaako lääkettä vai ruokaa. Harva nimittäin selviää yhdellä verenpainelääkkeellä. Jos yksi lääke ei tepsi, annostusta ei nostetakaan tappiin, vaan aloitetaan rinnalle toinen lääke pienemmällä annoksella.

Uni paras lääke on

Lääkityksen aloittamisen ja säädön jälkeen ei kuitenkaan kannata ajatella, että tabletti hoitaa hommat. Suolan lisäksi yksi varma verenpaineen nostattaja on stressi. Se lisää adrenaliinin ja stressihormonien eritystä, mikä taas supistaa suonia ja nostaa sykettä.

–Hyvällä unella voi kumota paljon stressin haittavaikutuksia, Päivi Korhonen sanoo.

Myös säännöllinen liikunta, joka pukkaa hieman hikeä pintaan, on erinomainen tapa laskea verenpainetta. Liikunta laajentaa verisuonia, jolloin ne saavat paremmin happea. Oikein ajoitettu liikunta myös nukuttaa mukavasti illalla.

Mitä alhaisemmaksi verenpaineensa saa, sitä pienempi on sairastumisriski. Verisuonet kiittävät jokaisesta elohopeamillistä, jonka verenpainemittarin lukema laskee.

Vähemmän suolaa

Natriumkloridi eli suola on merkittävin verenpaineen nostaja. Se rasittaa munuaisia, koska niiden tehtävänä on poistaa elimistöstä ylimääräistä nestettä, suoloja ja kuona-aineita. Suola kerää myös nestettä elimistöön ja nostaa siten painetta verisuonissa.

Suolaa saisi syödä enintään viisi grammaa päivässä. Sitä tulee kuin varkain juustoista, leivistä, valmisruoista ja leikkeleistä. Sydänmerkillä merkityissä tuotteissa on vähemmän suolaa.

–Tavallista pöytäsuolaa parempi vaihtoehto on merisuola tai mineraalisuola, johon on lisätty kaliumia ja magnesiumia, toteaa laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Ruuti.

Sormisuolaa tulee herkästi ripoteltua ruokaan enemmän kuin tavallista, hieno-jakoista suolaa. Herkuttelusuolat ovat vaikutuksiltaan yhtä haitallisia kuin muukin suola.

–Suolaa voi korvata erilaisilla yrttimausteilla, kuten oreganolla, timjamilla ja basilikalla, Marja Ruuti vinkkaa.

Sitruuna ja chili ovat vahvoja makuja, joilla suolausta on helppo keventää. Myös yrttisuolaseokset, joissa on yrttien lisäksi merisuolaa, ovat tavallista suolaa terveellisempi keino maustaa.

Jos ruokavalio on muuten kunnossa, satunnainen suolaisten tuotteiden, kuten suolakurkkujen tai suolasillin, syöminen ei haittaa verenpainetta.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Verenpainetta nostavat

  • Suola
  • Lakritsi
  • Tulehduskipulääkkeet
  • Stressi
  • Tupakointi
  • Alkoholi
  • Ylipaino
  • Munuaisten ja verisuonten sairaudet
Vierailija

Hoida verenpaine alas ajoissa – se kannattaa

Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista. Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liian korkean verenpaineen kanssa eläminen on hengenvaarallista. Onneksi paineiden tasaamiseen on keinoja.

1. Milloin korkea verenpaine muuttuu verenpainetaudiksi?

Verenpainetaudista puhutaan, kun verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli. Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85. Jos selkeää tulosta ei saada, tutkittava voi pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

2. Mistä verenpainetauti johtuu?

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi elämäntapatekijät, kuten stressi, runsas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys. Myös tulehduskipulääkkeiden runsas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen

voi nostaa verenpainetta. Iän myötä verisuonet menettävät kimmoisuuttaan ja ylä- ja alapaineen välinen ero, niin sanottu pulssipaine, kasvaa. Joskus verenpainetta kohottavat sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta.

3. Kuinka nopeasti verenpainetauti vaurioittaa?

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömänkin hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa. Joskus sairauden ensimmäinen oire saattaa olla sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton. Jotkut valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

4. Mitkä elimet ovat vaarassa verenpainetaudissa?

Aivot, sydän, munuaiset ja silmät. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin. Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka saattavat repeytyä. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa

aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi. Munuaisten verisuonten vaurioituminen voi johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin. Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

5. Korjaantuvatko elimistön vauriot, kun paine saadaan alas?

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

6. Kuinka verenpainetautia hoidetaan?

Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan. Myös liikunta, hyvä uni ja rentoutuminen on tärkeää. Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä. Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia. Verenpaine saadaan putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Vierailija

Keittääkö painekattila? Näin tasaat paineita

Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista. Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa...
Lue kommentti