Ihottumat ja kutinat lisääntyvät kesällä. Oireita voi onneksi ehkäistä ja hoitaa kotikonsteilla sekä reseptivapailla valmisteilla.

  1. HAUTUMAT - esimerkiksi kainaloissa, nivusissa ja rintojen alla - pahenevat hikoilun myötä. Pesu, kuivaus ja sieni voide voivat helpottaa oloa ja estää hiivasientä pesiytymästä hautumiin.
  2. UIMAVEDEN levät voivat aiheuttaa punoitusta ja kutinaa. Vaiva lievittyy peseytymällä puhtaassa vedessä.
  3. JÄRVISYYHYSSÄ nousee kutisevia näppyjä muualle kuin uimapuvun peittämälle alueelle. Sen aiheuttaa vesilintujen loinen. Peseytyminen ja hyvä pyyhekuivaus voivat ehkäistä tartuntaa. Oireet häviävät itsestään viikossa parissa.
  4. ÖTÖKÄN puremat voivat herkkäihoisilla nostattaa iholle suuriakin paukamia. Niitä lievittävät hydrokortisonivoide ja antihistamiini.
  5. FYTOFOTODERMATIITTI on yhteisreaktio auringosta ja kosketuksesta psoraleenia sisältävän kasvin kanssa. Sitä on esimerkiksi koiranputkessa. Iholle nousee muutaman vuorokauden sisällä piiskanjälkien näköistä punoitusta ja rakkulointia. Hoidoksi kannattaa kokeilla kylmiä kääreitä ja kortisonivoidetta.

Asiantuntija: Miia Perälä, ihotautien erikoislääkäri, Ihosairaala.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla