Raivostuttaa, itkettää, syöpötyttää? Hormonitasoissa on kuukautiskierron aikana jopa satakertaisia eroja. Ei siis ole ihme, että ne vaikuttavat naiseen monella tavalla. Mitä hormoneissa tapahtuu kuukauden aikana, miten ne vaikuttavat kehossa ja miltä ne tuntuvat? Ja mikä avuksi hormonipyöritykseen?

Viikko 1: Kuukautiset

Mitä hormoneissa tapahtuu? Kuukautisten alkaessa veressä on vain niukasti naishormonia eli estrogeeniä ja keltarauhashormonia eli progesteronia. Viikon aikana estrogeenin määrä alkaa vähitellen kasvaa, jolloin myös kuukautisoireet helpottuvat.

Miten hormonit vaikuttavat kehossa? Kohdun limakalvon pintaosa irtoaa ja poistuu kuukautisvuodon mukana. Estrogeenin vähäisyys saattaa joskus aiheuttaa päänsärkyä sekä vanhemmilla naisilla hikoilua ja vaihdevuosioireiden kaltaisia lämpöaaltoja. Joillakin on myös suolisto-oireita, esimerkiksi ilmavaivoja. Kohdun limakalvosta erittyvät prostaglandiinit saavat kohdun supistelemaan, mikä aiheuttaa kuukautiskivut. Prostaglandiinit käynnistävät aikanaan myös synnytyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miltä tuntuu? Kuukautisten ensimmäisinä päivinä oireet voivat haitata jopa työkykyä. Viikon loppua kohden kivut helpottuvat ja mielialakin paranee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkärin neuvot: Tulehduskipulääkkeet auttavat kuukautiskipuihin, eikä tarvitse huolestua, vaikka niitä joutuisi syömään muutamana päivänä joka kuukausi. Kokeilemalla voi löytää lääkkeen, joka auttaa kipuun parhaiten muttei ärsytä vatsaa. Naisten anemia johtuu yleisimmin runsaista kuukautisista. Kannattaa huolehtia raudansaannista syömällä monipuolisesti ja tarvittaessa käyttää rautalisiä. Kasvissyöjien pitää olla raudansaannistaan erityisen tarkkoina. Runsasta kuukautisvuotoa voi vähentää lääkkeillä, jotka vaikuttavat kohdun limakalvolla hyytymistekijöiden määrään ja toimintaan. Näitä lääkkeitä saa vain reseptillä. Liikunta lievittää kuukautiskipuja ja kohentaa myös mielialaa.

Viikko 2: Munasolu valmistuu

Mitä hormoneissa tapahtuu? Veren estrogeenitasot kohoavat koko viikon ajan. Kun estrogeenipitoisuus saavuttaa tietyn tason, se vapauttaa luteinisoivaa hormonia äkillisesti aivolisäkkeestä. Hormoni saa munarakkulan puhkeamaan. Lopulta munasolu irtoaa ja kulkeutuu munanjohtimeen, jossa siittiöt voivat hedelmöittää sen. Jos kierto on säännöllinen, tämä tapahtuu 13–14 päivän kuluttua kuukautisten alkamisesta.

Miten hormonit vaikuttavat kehossa? Munarakkula kehittyy, kohdun limakalvo paksunee. Valkovuoto lisääntyy ja muuttuu kirkkaaksi, venyväksi, samalla kohdunkaulan lima muuttuu siittiöille suotuisaksi. Joillekin ovulaatio aiheuttaa nipistystä alavatsassa. Ovulaatiokivut voivat tuntua selkeämmin synnytyksen jälkeen. Myös rinnat voivat olla arat kierron puolivälissä.

Miltä tuntuu? Estrogeeni on naisen tärkein hormoni ja kun sen pitoisuus veressä on suuri, naisen olo on yleensä hyvä.

Lääkärin neuvot: Raskaaksitulon mahdollisuus on nyt suurimmillaan: Jos toivoo lasta, on hyvä aika yrittää. Jos ei, kannattaa huolehtia ehkäisystä.

Viikko 3: Munasolu matkalla

Mitä hormoneissa tapahtuu? Kun munasolu on irronnut munarakkulasta, tyhjä rakkula kutistuu kokoon ja muodostaa keltarauhasen, joka alkaa tuottaa estrogeenin lisäksi keltarauhashormonia. Jos munasolu on hedelmöitynyt, se kulkeutuu
munanjohdinta pitkin kohtuun. Matkalla solu alkaa jakaantua, ja 5–8 vuorokauden kuluttua alkio kiinnittyy kohdunseinämään.

Miten hormonit vaikuttavat kehossa? Tässä vaiheessa ei yleensä ole erityisiä tuntemuksia. Joillakin voi olla lievää rintojen arkuutta ja varhaisia PMS-oireita.

Miltä tuntuu? Useimmilla olo on hyvä. Toisilla mieliala voi laskea ja saattaa väsyttää.

Lääkärin neuvot: Liikunta auttaa pitämään yllä hyvää mieltä. Rankkoihin PMS-oireisiin voidaan etsiä yksilöllistä hoitoa kokeilemalla esimerkiksi keltarauhashormonia.

Viikko 4: PMS – kuukautisia odotellessa

Mitä hormoneissa tapahtuu? Jos raskaus ei ole alkanut, keltarauhanen rappeutuu ja sen hormonieritys vähenee. Veren estrogeeni- ja keltarauhashormonipitoisuus romahtavat. Jos raskaus on alkanut ja munasolu hedelmöitynyt, hormonien eritys jatkuu ja ylläpitää kohdun limakalvon rakennetta ja toimintaa.

Miten hormonit vaikuttavat kehossa? Kuukautisia edeltäviä oireita eli PMS-oireita on tyypillisimmin 35–40-vuotiailla, parikymppisiä ne vaivaavat harvemmin. Hormonitasojen laskeminen on normaalia, mutta toiset reagoivat muutokseen voimakkaammin kuin toiset. Samalla naisellakin oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat eri kuukausina. Hormonitason laskun aiheuttamia fyysisiä oireita ovat rintojen arkuus, turvotus, painonnousu, lihassärky ja päänsärky. Kuukautismigreeniä voi tulla juuri ennen kuukautisten alkua. Kohtauksen laukaisee nopeasti pienenevä estrogeenipitoisuus.

Miltä tuntuu? Mieli saattaa olla masentunut, ärtynyt ja itkuinen. Ruokahalu voi kasvaa ja makeanhimo vaivata.

Lääkärin neuvot: Liikunta parantaa oloa. Jos syömishalu kasvaa, painoa tarkkailevan kannattaa syödä rasvaisten aterioiden sijaan kevyttä ja hiilihydraattipitoista ruokaa, esimerkiksi täysjyväleipää. Kahvi, suola ja muut nautintoaineet pahentavat turvotusta. Jonkin verran näyttöä on B6-vitamiinin hyödyistä. Jos oireilu on voimakasta, lääkäri voi kirjoittaa reseptillä keltarauhashormonia, joka saattaa auttaa. Rankkoja mielialanvaihteluja voidaan hoitaa myös serotoniinin takaisinoton estäjillä. E-pillerit yleensä helpottavat PMS-oireita, sillä ne pitävät hormonitasot tasaisena kierron eri vaiheissa.

Ehkäisy vaikuttaa kuukautiskiertoon

 • E-pillerit ja ehkäisyrengas
  Yhdistelmäpillerit antavat kolmen viikon ajan tasaisen matalan annoksen estrogeenia ja keltarauhashormonia. Tällöin munasarjat ovat levossa eivätkä kypsytä munarakkuloita. Pillereissä pidetään viikon tauko, jonka aikana omat hormonitasot ovat matalat. Tauon aikana voi olla päänsärkyä ja mielialan vaihtelua. Hormonitason lasku saa aikaan myös sen, että kohdun limakalvo poistuu vuotona normaalien kuukautisten tapaan. Pillerit yleensä lieventävät kuukautiskipuja ja vähentävät vuotoa. Ehkäisyrengas vaikuttaa kuukautiskiertoon samalla tavalla kuin e-pillerit.
 • Minipillerit
  Minipillereissä on vain keltarauhashormonia, jolloin estrogeenin määrä vaihtelee kuukautiskierron eri vaiheissa lähes normaaliin tapaan. Ovulaatiokin on mahdollinen.
 • Hormonikierukka
  Kierukka vaikuttaa vain kohdussa, joten hormonikierto pysyy käytännössä normaalina. Kuukautiset niukkenevat tai jäävät pois.
 • Kuparikierukka
  Kuparikierukka vaikuttaa kohdussa mekaanisesti, joten hormonitasojen vaihtelu on samanlaista kuin normaalisti. Kuukautisvuodon määrä voi lisääntyä.

Asiantuntijana professori Aila Tiitinen HYKSin Naistenklinikasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla