Raivostuttaa, itkettää, syöpötyttää? Hormonitasoissa on kuukautiskierron aikana jopa satakertaisia eroja. Ei siis ole ihme, että ne vaikuttavat naiseen monella tavalla. Mitä hormoneissa tapahtuu kuukauden aikana, miten ne vaikuttavat kehossa ja miltä ne tuntuvat? Ja mikä avuksi hormonipyöritykseen?

Viikko 1: Kuukautiset

Mitä hormoneissa tapahtuu? Kuukautisten alkaessa veressä on vain niukasti naishormonia eli estrogeeniä ja keltarauhashormonia eli progesteronia. Viikon aikana estrogeenin määrä alkaa vähitellen kasvaa, jolloin myös kuukautisoireet helpottuvat.

Miten hormonit vaikuttavat kehossa? Kohdun limakalvon pintaosa irtoaa ja poistuu kuukautisvuodon mukana. Estrogeenin vähäisyys saattaa joskus aiheuttaa päänsärkyä sekä vanhemmilla naisilla hikoilua ja vaihdevuosioireiden kaltaisia lämpöaaltoja. Joillakin on myös suolisto-oireita, esimerkiksi ilmavaivoja. Kohdun limakalvosta erittyvät prostaglandiinit saavat kohdun supistelemaan, mikä aiheuttaa kuukautiskivut. Prostaglandiinit käynnistävät aikanaan myös synnytyksen.

Miltä tuntuu? Kuukautisten ensimmäisinä päivinä oireet voivat haitata jopa työkykyä. Viikon loppua kohden kivut helpottuvat ja mielialakin paranee.

Lääkärin neuvot: Tulehduskipulääkkeet auttavat kuukautiskipuihin, eikä tarvitse huolestua, vaikka niitä joutuisi syömään muutamana päivänä joka kuukausi. Kokeilemalla voi löytää lääkkeen, joka auttaa kipuun parhaiten muttei ärsytä vatsaa. Naisten anemia johtuu yleisimmin runsaista kuukautisista. Kannattaa huolehtia raudansaannista syömällä monipuolisesti ja tarvittaessa käyttää rautalisiä. Kasvissyöjien pitää olla raudansaannistaan erityisen tarkkoina. Runsasta kuukautisvuotoa voi vähentää lääkkeillä, jotka vaikuttavat kohdun limakalvolla hyytymistekijöiden määrään ja toimintaan. Näitä lääkkeitä saa vain reseptillä. Liikunta lievittää kuukautiskipuja ja kohentaa myös mielialaa.

Viikko 2: Munasolu valmistuu

Mitä hormoneissa tapahtuu? Veren estrogeenitasot kohoavat koko viikon ajan. Kun estrogeenipitoisuus saavuttaa tietyn tason, se vapauttaa luteinisoivaa hormonia äkillisesti aivolisäkkeestä. Hormoni saa munarakkulan puhkeamaan. Lopulta munasolu irtoaa ja kulkeutuu munanjohtimeen, jossa siittiöt voivat hedelmöittää sen. Jos kierto on säännöllinen, tämä tapahtuu 13–14 päivän kuluttua kuukautisten alkamisesta.

Miten hormonit vaikuttavat kehossa? Munarakkula kehittyy, kohdun limakalvo paksunee. Valkovuoto lisääntyy ja muuttuu kirkkaaksi, venyväksi, samalla kohdunkaulan lima muuttuu siittiöille suotuisaksi. Joillekin ovulaatio aiheuttaa nipistystä alavatsassa. Ovulaatiokivut voivat tuntua selkeämmin synnytyksen jälkeen. Myös rinnat voivat olla arat kierron puolivälissä.

Miltä tuntuu? Estrogeeni on naisen tärkein hormoni ja kun sen pitoisuus veressä on suuri, naisen olo on yleensä hyvä.

Lääkärin neuvot: Raskaaksitulon mahdollisuus on nyt suurimmillaan: Jos toivoo lasta, on hyvä aika yrittää. Jos ei, kannattaa huolehtia ehkäisystä.

Viikko 3: Munasolu matkalla

Mitä hormoneissa tapahtuu? Kun munasolu on irronnut munarakkulasta, tyhjä rakkula kutistuu kokoon ja muodostaa keltarauhasen, joka alkaa tuottaa estrogeenin lisäksi keltarauhashormonia. Jos munasolu on hedelmöitynyt, se kulkeutuu
munanjohdinta pitkin kohtuun. Matkalla solu alkaa jakaantua, ja 5–8 vuorokauden kuluttua alkio kiinnittyy kohdunseinämään.

Miten hormonit vaikuttavat kehossa? Tässä vaiheessa ei yleensä ole erityisiä tuntemuksia. Joillakin voi olla lievää rintojen arkuutta ja varhaisia PMS-oireita.

Miltä tuntuu? Useimmilla olo on hyvä. Toisilla mieliala voi laskea ja saattaa väsyttää.

Lääkärin neuvot: Liikunta auttaa pitämään yllä hyvää mieltä. Rankkoihin PMS-oireisiin voidaan etsiä yksilöllistä hoitoa kokeilemalla esimerkiksi keltarauhashormonia.

Viikko 4: PMS – kuukautisia odotellessa

Mitä hormoneissa tapahtuu? Jos raskaus ei ole alkanut, keltarauhanen rappeutuu ja sen hormonieritys vähenee. Veren estrogeeni- ja keltarauhashormonipitoisuus romahtavat. Jos raskaus on alkanut ja munasolu hedelmöitynyt, hormonien eritys jatkuu ja ylläpitää kohdun limakalvon rakennetta ja toimintaa.

Miten hormonit vaikuttavat kehossa? Kuukautisia edeltäviä oireita eli PMS-oireita on tyypillisimmin 35–40-vuotiailla, parikymppisiä ne vaivaavat harvemmin. Hormonitasojen laskeminen on normaalia, mutta toiset reagoivat muutokseen voimakkaammin kuin toiset. Samalla naisellakin oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat eri kuukausina. Hormonitason laskun aiheuttamia fyysisiä oireita ovat rintojen arkuus, turvotus, painonnousu, lihassärky ja päänsärky. Kuukautismigreeniä voi tulla juuri ennen kuukautisten alkua. Kohtauksen laukaisee nopeasti pienenevä estrogeenipitoisuus.

Miltä tuntuu? Mieli saattaa olla masentunut, ärtynyt ja itkuinen. Ruokahalu voi kasvaa ja makeanhimo vaivata.

Lääkärin neuvot: Liikunta parantaa oloa. Jos syömishalu kasvaa, painoa tarkkailevan kannattaa syödä rasvaisten aterioiden sijaan kevyttä ja hiilihydraattipitoista ruokaa, esimerkiksi täysjyväleipää. Kahvi, suola ja muut nautintoaineet pahentavat turvotusta. Jonkin verran näyttöä on B6-vitamiinin hyödyistä. Jos oireilu on voimakasta, lääkäri voi kirjoittaa reseptillä keltarauhashormonia, joka saattaa auttaa. Rankkoja mielialanvaihteluja voidaan hoitaa myös serotoniinin takaisinoton estäjillä. E-pillerit yleensä helpottavat PMS-oireita, sillä ne pitävät hormonitasot tasaisena kierron eri vaiheissa.

Ehkäisy vaikuttaa kuukautiskiertoon

 • E-pillerit ja ehkäisyrengas
  Yhdistelmäpillerit antavat kolmen viikon ajan tasaisen matalan annoksen estrogeenia ja keltarauhashormonia. Tällöin munasarjat ovat levossa eivätkä kypsytä munarakkuloita. Pillereissä pidetään viikon tauko, jonka aikana omat hormonitasot ovat matalat. Tauon aikana voi olla päänsärkyä ja mielialan vaihtelua. Hormonitason lasku saa aikaan myös sen, että kohdun limakalvo poistuu vuotona normaalien kuukautisten tapaan. Pillerit yleensä lieventävät kuukautiskipuja ja vähentävät vuotoa. Ehkäisyrengas vaikuttaa kuukautiskiertoon samalla tavalla kuin e-pillerit.
 • Minipillerit
  Minipillereissä on vain keltarauhashormonia, jolloin estrogeenin määrä vaihtelee kuukautiskierron eri vaiheissa lähes normaaliin tapaan. Ovulaatiokin on mahdollinen.
 • Hormonikierukka
  Kierukka vaikuttaa vain kohdussa, joten hormonikierto pysyy käytännössä normaalina. Kuukautiset niukkenevat tai jäävät pois.
 • Kuparikierukka
  Kuparikierukka vaikuttaa kohdussa mekaanisesti, joten hormonitasojen vaihtelu on samanlaista kuin normaalisti. Kuukautisvuodon määrä voi lisääntyä.

Asiantuntijana professori Aila Tiitinen HYKSin Naistenklinikasta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti