Kuvat
Shutterstock
 Huimaus on aivan tavallinen migreenin oire, ja ettei migreeniin liity välttämättä ollenkaan päänsärkyä.
Huimaus on aivan tavallinen migreenin oire, ja ettei migreeniin liity välttämättä ollenkaan päänsärkyä.

Maailman pyöriminen silmissä säikäyttää. Huimauksen yleisin aiheuttaja ei onneksi ole vaarallinen. Se on migreeni, johon on hyvät täsmälääkkeet. Testaa, onko sinullakin migreeni!

Migreeni on tavallisin syy päivystykseen tulevan huimausoireisiin.

– Uutinen on se, että migreeniä ei usein tunnisteta, vaikka siitä on kyse lähes aina, oli mukana niskavaivoja tai ei. Jos hoidoksi määrätään fysioterapiaa, se on teholtaan aika vaatimatonta migreeniin, johon kuitenkin olisi hyvät täsmälääkkeet saatavissa, neurologi Matti Ilmavirta painottaa.

Huimaus voi kuulua tavalliseen migreenikohtaukseen, mutta kyseessä voi olla myös tasapainoelimeen liittyvä vestibulaarinen migreeni. Siitä puhutaankin migreenihuimauksena.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Huimaava tunne on silloin heitättävää, pyörittävää tai vain epävakautta, jota voi jatkua kerralla sekunneista muutamaan päivään.

Migreenihuimauksesta kärsii noin 10 prosenttia kaikista migreenipotilaista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siihen liittyy usein kuulon herkistymistä tai tinnitusta.

Migreenihuimauksessakin pään liikkeet lisäävät huimausta, joten se on helppo sekoittaa hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen. Joskus kyse voi olla molemmista vaivoista samaan aikaan. ’

– Monesti unohtuu, että huimaus on aivan tavallinen migreenin oire, ja ettei migreeniin liity välttämättä ollenkaan päänsärkyä. Päänsäryn puuttuminen voi johtaa neurologejakin harhaan, neurologi Matti Ilmavirta kertoo.

Huimausmigreenistä kärsivistä vain noin joka neljännen kohtauksiin liittyy päänsärkyä. Silloin se on useimmiten puristavaa eikä migreenille muuten tyypillistä toispuoleista ja jyskyttävää särkyä.

– On aika tavallista, että oiresykli alkaa vapaapäivänä tai jonkun tietyn tekijän provosoimana. Samalla voi tulla huonovointisuutta, ärtymystä ja silmien valonarkuutta tai ääniherkkyyttä.

Huimaukseen liittyy monesti niska-hartiaseudun lihasten jännittyminen.

Hartiat jumittaa helposti itselle epätavallinen puuha, kuten ikkunoiden pesu, verhojen ripustus tai puutarhatyöt.

Jäykkyys häiritsee pään verenkiertoa ja aiheuttaa huimauksen tunnetta.

TESTAA: migreeniä vai jännityspänsärkyä?

Tätä voi testata ottamalla hartioiden jännittyessä 1 200 milligrammaa ibuprofeenia kerralla. Jos se auttaa, voi jo päätellä, että todennäköisesti kyse oli lihasjännitystä aiheuttavasta migreenistä.

Lääke olisi parasta ottaa heti, kun lihasjännitys alkaa tuntua. Migreeni lamaannuttaa aineenvaihduntaa, joten liian myöhään otettu lääke ei enää vaikuta yhtä tehokkaasti.

Asiantuntija: Matti Ilmavirta, neurologian erikoislääkäri, Terveystalo Jyväskylä.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Vierailija

Minua huimasi keliakia. Kävin pahan kiertohuimauksen vuoksi lääkärissä kahdesti, ja molemmilla kerroilla väitettiin, että korvan tasapainoelimessä on sakkaa.

Keliakia löytyi muutama vuosi myöhemmin eli 2010. Muun muassa Duodecimin lääkärikirjassa keliakian hermostollisiksi oireiksi mainitaan sekä migreeni että huimaus.

Eipä muuten ole ollut sen koommin kiertohuimausta, ja migreenikohtauksetkin vähenivät gluteeniviljojen lopettamisen myötä ainakin puolella.

  • ylös 25
  • alas 5
Vierailija

Hei! Minulla on jo monet vuodet aina silloin tällöin kiertohuimausta joka menee asemtohoidolla ohi.mutta nyt parin vuoden aikana on tullut.migreeni myös mukaan pahan tuntuisia salamakuvioina silmiin ja sen jälkeen lievä päänsärky.Onkohan tähän lääkettä:,-)

  • ylös 3
  • alas 29
Sisältö jatkuu mainoksen alla