Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Oire voi kertoa, onko huimaus vaaratonta vai vaarallista. Asiantuntija vastaa lukioiden kysymyksiin.

”Kun nousen äkisti ylös, silmissä sumenee.”

Vaaratonta. Kun nousemme nopeasti ylös, verenpaine saattaa laskea nopeasti. Silloin voi tuntua, että silmissä mustenee ja jalat pettävät alta. Jos tällaista tapahtuu, kannattaa istua hetki ennen liikkeelle lähtöä, hengittää syvään ja ottaa jokin kiintopiste.


”En voi nousta tuolille, kun heti alkaa pyörryttää.”

Vaaratonta. Pelkoihin saattavat vaikuttaa myös vanhat kokemukset. Jos on lapsena pudonnut jostain, huimauksen kaltaista tunnetta aiheuttaa helposti myös pelko putoamisesta. Toisaalta ikäihmiset eivät voi aina luottaa tasapainoonsa, kun lihasvoima ja aistit heikkenevät. Mukana on myös luonnollista itsesuojeluvaistoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Kun käännän kylkeä tai liikutan päätäni, huone kieppuu villisti ympärilläni.”

Vaaratonta. Huoneen kieppuminen ja karusellimainen, pyörittävä tunne liittyy usein hyvänlaatuiseen, korvaperäiseen huimaukseen. Tunne voi olla niin voimakas, että tuntuu, kuin sänkykin pyörisi mukana. Jotkut ihan huutavat, kun asentohuimaustestejä tehdään eli päätä kallistetaan eri suuntiin. Hyvänlaatuinen asentohuimaus menee kuitenkin ohi parissa minuutissa. Asentohuimausta ilmenee, kun pään kallistuskulma muuttuu, esimerkiksi kun ihminen solmii kengännauhoja, kääntää kylkeä tai päätä tai menee istualta makuulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


”Maa keinuu allani, ja niska tuntuu jäykältä.”

Vaaratonta. Niska-hartiaseudun jännitys heikentää niskalihasten verenkiertoa ja on yleinen huimauksen syy. Kun niskat ja leuat jännittyvät, hengitys muuttuu pinnalliseksi ja lihakset jännittyvät lisää. Siitä syntyy usein vyyhti ja noidankehä. Myös migreeniin voi liittyä huimausta.

”Minua alkaa oksettaa huimatessa.”

Voi olla vaarallista. Yksi hyvänlaatuisen huimauksen syy on vestibulaarineuroniitti, tasapainohermon tulehdus, johon voi liittyä kiertävän huimauksen lisäksi rajua pahoinvointia ja oksentelua parin päivän ajan. Olo on niin huono, että ihminen yleensä vain makaa. Sen syytä ei tunneta, ja se alkaa yleensä täysin salamana, ilman ennakko-oireita, ja paranee itsestään. Joskus tarvitaan tiputusta tai pahoinvointilääkitystä.

Jos oksentelun lisäksi on neurologisia oireita, kuten näköhäiriöitä, nielemisvaikeuksia, rintakipua, puheen puuroutumista tai tajunnan tason laskua, pitää soittaa heti 112.
 

PYÖRTYMINEN HÄLYTTÄÄ

Pyörtyminen eli hetkellinen tajunnanmenetys voi johtua esimerkiksi jännityksestä, verenpaineen tai verensokerin laskusta. Jos huimatessa tajunnantila häiriintyy, hälytyskellojen pitää soida. Voimakas korvaperäinen huimaus voi toki johtaa kaatumiseen mutta ei pyörtymiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla